Καθώς διανύουμε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη για εμάς εποχή, η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πλέον, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και καταλαμβάνει μεγάλο ποσοστό της μέρας μας. Οι περισσότερες εργασίες πλέον δραστηριοποιούνται μέσω του διαδικτύου και ειδικότερα μέσ’ από συνεδρίες βιντεοκλήσεων ή άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι λοιπόν, προκύπτει ένα θέμα που δεν είχαμε σκεφτεί εξ αρχής ή δεν προβλέψαμε την εμφάνισή του κι έχει να κάνει με την αντικειμενοποίηση του ατόμου.

Όσο περισσότερο περνούμε τη μέρα μας μέσα σε εφαρμογές επικοινωνίας, τόσο περισσότερο εθιζόμαστε, κατά μια έννοια, στην αυτοπροβολή. Γιατί μέσα σε όλες αυτές τις εφαρμογές υπάρχει το παραθυράκι της αυτοπροβολής κι έχει πολλές χρήσεις πλέον. Μπορείς να δεις κατά πόσο η κάμερά σου δουλεύει σωστά, τι μπορεί να δει ο άλλος στην άλλη μεριά της γραμμής και γενικότερα τη δική σου εμφάνιση – μιας και ακόμα κι από μακριά, η εμφάνιση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Όμως, αυτό που δεν είχε σκεφτεί κανείς μας είναι τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει αυτή η αυτοπροβολή στο εκάστοτε άτομο.

«Μα τι πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει;» Είναι η πρώτη μας σκέψη. Η αλήθεια είναι όμως πως όταν μας νοιάζει η εξωτερική μας εμφάνιση τόσο πολύ, τέτοιες εφαρμογές δεν έχουν θετική επίδραση πάνω μας, γιατί καθιστούν πιθανό να χάσουμε τον εαυτό μας μες στην «τέλεια εικόνα» και να οδηγηθούμε σε κάποιας μορφής διαταραχή. Με την αυτοπροβολή σε καθημερινή βάση, μετατρέπουμε το άτομό μας σε μιας μορφής αντικείμενο.

 

 

Καθώς αντικειμενοποιούμε τον εαυτό μας μάλιστα, αρχίζουμε να χάνουμε την αίσθηση του εξωτερικού χώρου. Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα είναι αυτό του ψύχους. Πιο αναλυτικά, όταν κάποιος θέλει να δείξει θελκτικός, φορά λιγότερα ρούχα, δείχνοντας έτσι πιο ελαφρύς και πιο περιποιημένος. Όμως έτσι, αψηφά τους εξωτερικούς παράγοντες σε κάποιες περιπτώσεις. Αφού όσο λιγότερα ρούχα φορέσει, τόσο περισσότερο κρυώνει. Με αυτό τον τρόπο βγαίνει το συμπέρασμα πως για την εμφάνιση και μόνο, το άτομο δεν μπορεί να αντιληφθεί την εξωτερική θερμοκρασία πολλές φορές -ή την αγνοεί υπερβολικά.

Ένα άλλο συχνό φαινόμενο της αντικειμενοποίησης του ατόμου είναι οι διατροφικές διαταραχές που μπορεί να προκύψουν, αφού ένα μεγάλο μέρος της κάθε εμφάνισης είναι και το σώμα. Σε μια εποχή σαν τη δική μας με διάφορα «όμορφα» σωματότυπα να φιγουράρουν στα social media, το άτομο νιώθει αποκλεισμό όταν δεν ταυτίζεται μ’ ένα απ’ αυτά. Οτιδήποτε διαφορετικό απ’ εκείνα θεωρείται ξεπερασμένο ή μη κοινωνικά αποδεχτό. Με αυτό τον τρόπο, ο άνθρωπος οδηγείται στο να αλλάξουμε τη διατροφή του για να μπορέσει να γίνει αποδεχτός

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνει ζημιά στον εαυτό του, μόνο και μόνο για να μπορέσει να μοιάσει στα κοινωνικά πρότυπα, παραμελώντας έτσι την υγεία του. Όλα τα παραπάνω, έτσι και πολλές άλλες περιπτώσεις μας οδηγούν, θέλοντας και μη σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να τα αλλάξουμε όλα αυτά;

Σε αυτές τις περιπτώσεις, μια δραστική λύση υπάρχει. Μπορεί να φανεί απλή, αλλά το αποτελέσματα φαίνεται πραγματικά με το πέρασμα του καιρού. Στις συγκεκριμένες εφαρμογές, κλείνουμε το παράθυρο της αυτοπροβολής. Στην αρχή θα είναι λίγο δύσκολο, γιατί δεν ξέρουμε πώς φαινόμαστε ή αν ο άλλος μας βλέπει καλά, αλλά είναι μια αρχή. Η ιδέα της προβολής θα αρχίσει να φεύγει από το μυαλό μας και με αυτό τον τρόπο θα φαινόμαστε πιο άνετοι μπροστά σε κόσμο. Θα αρχίσουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας με τις ατέλειές του και θα επανέλθουμε ξανά στα φυσιολογικά, για εμάς, επίπεδα.

Καθώς οι εποχές αλλάζουν, αλλάζουν μαζί τους και οι αντιλήψεις μας. Όμως, καλό είναι να μην επηρεαζόμαστε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να δημιουργούμε προβλήματα στον οργανισμό μας από το πουθενά. Γιατί, είμαστε μια μηχανή, η οποία όταν χαλάσει δεν μπορούμε να την αποκαταστήσουμε πλήρως. Είναι κρίμα για την ψυχολογία μας πρώτα απ’ όλα και για τους δικούς μας ανθρώπους να μας βλέπουν σε μια κατάσταση καταστροφής. Αξίζουμε πολλά παραπάνω από μια «τέλεια» εικόνα.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Σία Πέρση
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου