Στις μέρες μας, οι πειραματισμοί στον τομέα των σχέσεων, έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Και δεν είναι πως δε μας ενδιαφέρει το συνηθισμένο, αλλά πλέον ψάχνουμε αυτό το κάτι που θα μας έχει απολύτως ικανοποιημένους, για να μπορέσουμε να γίνουμε πιο σταθεροί στις επιλογές μας. Ευτυχώς έτσι στον τομέα των σχέσεων έχουμε μια σχετική ελευθερία, μπορεί να μην ξέρουμε από την αρχή τι ζητάμε ή πώς το θέλουμε, αλλά όταν το συνειδητοποιούμε μπορούμε να γίνουμε πιο άμεσοι κι ειλικρινείς. Μ’ όλα αυτά να επηρεάζουν τα ερωτικά μας, παρουσιάζεται μια καινούρια ορολογία στο κομμάτι των σχέσεων και δεν είναι άλλη από το throuple.
Το throuple αναφέρεται στη σχέση τριών ατόμων. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι συνδυασμός των λέξεων τρία (three) και ζευγάρι (couple). Είναι ουσιαστικά ακριβώς το ίδιο με μια συνηθισμένη σχέση, με τη διαφορά πως είναι τρία άτομα μέσα σ’ αυτή. Τα τρία αυτά άτομα μπορεί να συμμετέχουν στο throuple με όποιον συνδυασμό θέλουν. Μπορεί να είναι δύο γυναίκες κι ένας άνδρας, δύο άνδρες και μια γυναίκα ή και ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Σ’ αυτό το παιχνίδι, είναι όλοι ίσοι, θέτοντας τους δικούς τους κανόνες με σκοπό να μπορούν να ικανοποιούνται. Κατά το πέρασμα της σχέσης τους, αυτοί οι κανόνες μπορεί να αλλάζουν αρκετά συχνά, ανάλογα τις ανάγκες που προκύπτουν και τις συζητήσεις που γίνονται.
Τώρα, όσον αφορά στη σχέση χωρίς τους κανόνες που βάζουν τα μέλη, μπορεί να είναι μονογαμική ή ελεύθερη, ανάλογα τις προτιμήσεις -αν και κυρίως ο όρος αναφέρεται σε μη μονογαμικές και πολυαμερικές κοινότητες. Όπως σε μια κανονική για εμάς σχέση, τα μέλη μπορούν να πάνε με άλλους, άσχετα αν το γνωρίζουμε ή όχι (κέρατο δηλαδή). Έτσι και σ’ αυτήν τη μορφή, υπάρχει πολυδιάστατη τροπή. Αυτό που ίσως αλλάζει λίγο παραπάνω, είναι τα ξεσπάσματα που μπορεί να έχει αυτή η σχέση. Ας το πάρουμε όμως διαφορετικά για να καταλάβετε τι εννοώ.
Σε μια σχέση δυο ατόμων, νιώθουμε συχνά ζήλια ή ότι μας παραμελούν. Αυτό συμβαίνει και σε μια σχέση τριών ατόμων, αλλά ίσως λίγο συχνότερα. Σε μερικές περιπτώσεις, το ένα από τα μέλη μπορεί να νιώσει ζήλια, διότι τα άλλα δύο άτομα έρχονται ορισμένες φορές πιο κοντά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να υπάρχει πιο έντονα το αίσθημα της επικοινωνίας, διότι θα μπορούσε να είναι αφορμή ν’ αλλάξουν οι κανόνες.
Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, σε μια τέτοια μορφή σχέσης δεν έχει προτεραιότητα μόνο το άτομο σαν μονάδα, αλλά όλη η σχέση. Η σχέση των ατόμων είναι το επίκεντρο και το πώς θα μπορέσουν να τη διατηρήσουν ζωντανή. Όλοι απολαμβάνουν τις ίδιες δραστηριότητες την ίδια στιγμή. Παρ’ όλα αυτά, για να είναι πιο αρμονική προτείνεται να περνούν και τα μέλη χρόνο μόνα τους ή ξεχωριστά σαν δυάδες μέσα στην εβδομάδα, με τους συνδυασμούς που επιθυμούν. Αλλά αυτό που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους είναι πως σ’ αυτήν τη σχέση όλοι είναι ίσοι, ασχέτως ηλικίας ή χρόνου γνωριμίας.
Όπως κι αν έχουν οι επιλογές που θα κάνει το ζευγάρι, το θέμα είναι όχι μόνο να κρατήσει η σχέση, αλλά και να ικανοποιηθούν τα μέλη της και να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν τις προτιμήσεις τους. Βέβαια, αυτό το είδος ζευγαριού είναι αρκετά κατακριτέο από την κοινωνία, οπότε μπορεί να δέχεται αρκετές κριτικές για τον τρόπο με τον οποίο ζει.
Βέβαια, αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να απασχολεί μόνο τα μέλη, αλλά ακόμη δεν είναι ευρέως γνωστό μάλλον πως ο κάθε άνθρωπος πρέπει να αποφασίζει ελεύθερα για τη ζωή του. Όταν υπάρχει η επικοινωνία, όσα κι αν είναι τα άτομα, έχουν τις καλύτερες προοπτικές μαζί. Η θέληση είναι κάτι που μας ενώνει, αρκεί να βρούμε το κατάλληλο «κάτι», για να «συμβιβαστούμε».
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου