Καθώς μεγαλώνουμε, καλούμαστε να επιλέξουμε τι θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας. Από τη στιγμή που θα αποφασίσουμε να ασχοληθούμε με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και μετά, ο τομέας αυτός γίνεται για μας «ο κόσμος μας». Είναι το πεδίο στο οποίο επικεντρώνονται οι γνώσεις μας, το βασικό μας ενδιαφέρον, αυτό για το οποίο μπορούμε να μιλάμε με τις ώρες, χρησιμοποιώντας καμιά φορά έννοιες που οι γύρω μας δυσκολεύονται να κατανοήσουν, ειδικά απ’ τη στιγμή που δεν έχουν την ίδια εξειδίκευση επί του θέματος. Ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη όλους εκείνους -που δεν είναι λίγοι- που επέλεξαν ένα αντικείμενο που στην πορεία κατάλαβαν πως δεν τους εκφράζει κι αποφάσισαν ν’ ασχοληθούν με κάτι άλλο ή ασχολούνται ακόμα μ’ αυτό διεκπεραιωτικά και δε θέλουν να πολυμιλάνε για τα της δουλειάς.

Δεν είναι λίγες οι φορές που υιοθετούμε στοιχεία του επαγγέλματος ή του αντικειμένου σπουδών μας στην καθημερινότητα. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει ειδικευτεί στην ψυχολογία, τείνει να εμβαθύνει περισσότερο στο πώς σκέφτονται οι γύρω του, να προσπαθεί να καταλάβει τα συναισθήματά τους, να τους βοηθήσει να ανοιχτούν και να εξωτερικεύσουν εκείνα που ίσως τους παιδεύουν. Ένας δάσκαλος ή ένας καθηγητής μπορεί να είναι πιο προσεκτικός στον τρόπο με τον οποίο θα μιλήσει και όταν στην παρέα υπάρχουν απορίες,  μπορεί να βρει πιο εύκολα απλούς τρόπους να δώσει εξηγήσεις, χρησιμοποιώντας συχνά καθημερινά και κατανοητά παραδείγματα, μιας και έχει τα έχει συνηθίσει μέσα από τη συναναστροφή με τους μαθητές. Κάποιος που δουλεύει ρεσεψιόν σε ξενοδοχείο ή μπαρ, μπορεί να είναι πιο επικοινωνιακός και να πιάνει πιο εύκολα κουβέντα από κάποιον άλλο που δουλεύει σε αποθήκη. Φυσικά, σε όλα αυτά υπάρχουν και εξαιρέσεις, μιας και καθένας αποτελεί μοναδική προσωπικότητα και φέρει τα δικά του ιδιαίτερα στοιχεία.

 

 

Όταν γνωρίζουμε καλά ένα αντικείμενο, μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό, να υποστηρίξουμε τη θέση μας, να εκφράσουμε μια τεκμηριωμένη άποψη. Όσο κι αν θέλουμε να φεύγουμε απ’ τη δουλειά και να τ’ αφήνουμε όλα πίσω μας, η αλήθεια είναι πως το αντικείμενο σπουδών μας ή και το επάγγελμά μας μας διαμορφώνουν και αναπόφευκτα κουβαλάμε στοιχεία τους στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Από την άλλη, νιώθουμε κι εμείς μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και άνεση όταν καλούμαστε να διαχειριστούμε κάτι που άπτεται του γνωστικού μας αντικειμένου, κάτι στο οποίο έχουμε εμπειρία, αφού μπορούμε να βγάλουμε άκρη και να δώσουμε και στους άλλους να καταλάβουν.

Τώρα, αναφορικά με το πώς επιλέγουμε να ασχοληθούμε με έναν συγκεκριμένο τομέα, κάποιοι θα έλεγαν πως οι κλίσεις και οι δεξιότητές μας κατά κάποιο τρόπο μάς δείχνουν έναν συγκεκριμένο δρόμο, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως αρκεί να θες κάτι πολύ για να πετύχεις. Όσο για το ότι δεν κάνουν όλοι για όλα, αυτό ίσως και να ‘χει μια δόση αλήθειας, όμως σίγουρα όλοι έχουν το δικαίωμα να προσπαθήσουν.

Μπορεί η εξειδίκευση στις μέρες μας να είναι απαραίτητη, αλλά και οι σφαιρικές γνώσεις είναι εξίσου σημαντικές. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τα πάντα σε όλους τους τομείς, όμως για να εκφέρουμε άποψη και να αναπτύξουμε κριτική σκέψη είναι σημαντικό να έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές και να παίρνουμε μια γεύση από διαφορετικά πράγματα.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Σία Πέρση
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.