Στην καθημερινότητά μας έχει πλέον μπει για τα καλά η τεχνολογία και περισσότερο από όλα η χρήση των social media. Τα social αποτελούν για πολλούς μια διαφυγή ή μια ευκαιρία να είναι αυτοί που θέλουν πίσω από το πληκτρολόγιο -εφόσον στην αληθινή ζωή διαφέρουν.
Όμως, δε μας έχουν επηρεάσει μόνο στους τομείς της εργασίας ή της εκμάθησης, που είναι και χρήσιμο θα έλεγε κανείς, αλλά και στον τομέα του φλερτ, στον οποίο έχει χαθεί κάπως η αμεσότητα. Περιμένουμε να «βρούμε» τον άλλον πρώτα στα social για να του μιλήσουμε ή έστω να ανοίξουμε κάποια κουβέντα και να επιχειρήσουμε τη γνωριμία. Αυτό, βέβαια, μας κάνει και λίγο μαλθακούς, αφήνοντας πίσω την τετ α τετ επικοινωνία, που εκεί μιλά όλο το σώμα -και όχι μόνο. Αρχίζουν και γίνονται όλα τυποποιημένα, χωρίς καμία αίσθηση πρωτοτυπίας ή αποφασιστικότητας. Μόνο με τη σιγουριά του πληκτρολογίου, που μας βοηθά να ξέρουμε πως ό,τι κι αν γίνει δεν έχουμε εκτεθεί ανεπανόρθωτα και μπορούμε να συνεχίσουμε να κυκλοφορούμε.
Βέβαια, μέσα από τα social δεν μπορούμε να ξέρουμε τις ειλικρινείς προθέσεις των άλλων και πότε υπάρχει όντως ενδιαφέρον από πλευράς τους. Συχνά παρεξηγούμε τις «αντιδράσεις» τους και καταλήγουμε να απογοητευόμαστε. Δεν ξέρουμε τι σημαίνει τελικά μία καρδούλα και αν ο άλλος την πάτησε γιατί του κίνησε το ενδιαφέρον αυτό που ανεβάσαμε ή επειδή θέλει να εκδηλώσει κάτι ιδιαίτερο προς το πρόσωπό μας. Κάποια πράγματα είναι λίγο αντιφατικά και μπερδεύουμε το «μου αρέσει» με το «μου αρέσεις», με αποτέλεσμα να μη μας είναι και τόσο ξεκάθαρο τι ακριβώς συμβαίνει.
Ίσως πρέπει να σκεφτούμε γιατί έχουμε φτάσει σε σημείο να αποφεύγουμε την αμεσότητα. Να ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που πραγματικά φοβόμαστε όταν πρόκειται να προσεγγίσουμε έναν άνθρωπο δια ζώσης. Η προσωπική επαφή, όσες δυσκολίες κι αν έχει, καταφέρνει να αποτρέψει πολλές παρεξηγήσεις και δε δίνει ελπίδες σε καταστάσεις που υπάρχουν μόνο σαν σενάρια στο μυαλό μας. Το τετ α τετ δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, όμως αν πετύχει και πάει καλά, θα αναπτύξεις τέτοια οικειότητα με το μελλοντικό σου ταίρι που ούτε φαντάζεσαι καθισμένος μπροστά από μια οθόνη και ένα πληκτρολόγιο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει καθένας την ευχέρεια να παρουσιάζει τον εαυτό του όπως θέλει. Δε σημαίνει, βέβαια, αυτό πως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με τους πάντες, αλλά είναι πιο εύκολη πηγή παραπληροφόρησης και απόκρυψης κάποιων στοιχείων. Ο καθένας μπορεί να παρουσιάσει τον εαυτό του με τέτοιο τρόπο, ώστε να φροντίσει να δείχνει πιο προσιτός και ελκυστικός. Γι’ αυτό, αν δε συναναστραφείς κάποιον από κοντά, δεν μπορείς να ξέρεις αν σε ελκύει και αν θα ταιριάξετε.
Ας ανοίξουμε τα μυαλά μας και ας μην καθόμαστε να ασχολούμαστε με κυκλάκια και ειδοποιήσεις, κοινοποιώντας δημοσιεύσεις ή φωτογραφίες και περιμένοντας το like ή μια καρδούλα σαν επιβεβαίωση. Στο τετ α τετ φαίνονται όλα. Εκεί παίζεται το φλερτ. Η αμεσότητα θέλει θάρρος, που πλέον λίγοι τολμούν να εκδηλώσουν. Ε, αυτοί ακριβώς έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να σταθούν τυχεροί στον έρωτα και να χτίσουν μια σχέση υγιή με έναν σύντροφο που θα τους προσφέρει κατανόηση και επικοινωνία.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.