Σε μια σχέση απαιτούνται θυσίες, υποχωρήσεις και συμβιβασμοί, προκειμένου να συνυπάρξεις μαζί με το έτερόν σου ήμισυ και να κρατήσετε τη σπίθα της πρώτης σας γνωριμίας αναμμένη εις το διηνεκές. Τι συμβαίνει, όμως, στην περίπτωση που ένας από τους 2 βλέπει ότι η κατάσταση δεν τραβάει άλλο κι είναι καλύτερα να τραβήξετε χωριστούς δρόμους; Το δύσκολο μονοπάτι του χωρισμού είναι ακόμα πιο επικίνδυνο όταν μετράτε πολλά χρόνια μαζί. Και, με το μαζί, εννοώ από την απλή συγκατοίκηση μέχρι και τον γάμο με παιδιά. Παρακάτω, παραθέτω μερικούς τρόπους για να χωρίσεις όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα τη μακροχρόνιά σου σχέση και για να μην πληρώσει στο τέλος τη λυπητερή κανείς από τους 2.

 

1. Βάλε σε τάξη τα συναισθήματά σου

Από τη στιγμή που σε κατακλύζουν οι σκέψεις γύρω από αυτό το θέμα, καλό θα είναι να ξεκαθαρίσεις κι αυτά που αισθάνεσαι, ώστε να είσαι σε ετοιμότητα τη στιγμή της ανακοίνωσης. Είναι σημαντικό ν’ αντιμετωπίσεις τα συναισθήματά σου κι όχι να κρυφτείς πίσω απ’ αυτά. Γράψε τι νιώθεις σε μια κόλλα χαρτί ή συζήτησέ το μ’ ένα κοντινό σου άτομο. Αν θες μια πιο αμερόληπτη οπτική, μπορείς να συμβουλευτείς κι έναν ειδικό (ψυχολόγος, σύμβουλος σχέσεων).

 

2. Prepare yourself

Ξέρω ότι θα δυσκολευτείς πολύ να δεις κατάματα τον άλλον και να του πεις ότι θέλεις να χωρίσετε. Αλλά, από τη στιγμή που έχεις πάρει την τελική απόφαση, έχε κατά νου για το τι θες να πεις χωρίς να ξεχάσεις ν’ αναφέρεις κάτι σημαντικό. Κάνε πρόβες για το πού, πότε και πώς θες ν’ ανακοινώσεις τα νέα. Αποκλείεις άμεσα το χωρισμό μέσω τηλεφώνου, sms ή μηνύματος στο Facebook˙ όχι μόνο «αδειάζεις» τον άλλον αλλά δείχνεις ότι δεν το παίρνεις στα σοβαρά. Προτίμησε να μιλήσετε σ’ ένα ήσυχο περιβάλλον, προκειμένου να κάνετε μια κουβέντα με ειλικρίνεια, σεβασμό κι αξιοπρέπεια και ν’ αναπολήσετε τις στιγμές που περάσατε μαζί.

 

3. Μάζεψε ρούχα και πράγματα

Είναι λογικό πως μέσα στα χρόνια της σχέσης σας, θα έχετε αφήσει ρούχα και προσωπικά αντικείμενα κάθε είδους και χρήσης ο ένας στο σπίτι του άλλου, αν συζείτε κιόλας, ασ’ το. Βασική συμβουλή για έναν χωρισμό είναι ότι δεν αφήνεις προσωπικά αντικείμενα στο σπίτι πρώην. Το τελευταίο που θέλεις είναι να «περιφέρονται» αναμνήσεις από την παλιά -πλέον- σχέση σου.

 

4. Ενημέρωσε φίλους κι οικογένεια για τον χωρισμό

Ναι μεν ο χωρισμός αφορά εσάς τους 2 και μόνο, αλλά μόνο εάν το μοιραστείς με τους δικούς σου ανθρώπους, θα νιώσεις πιο γρήγορα ότι αυτή θα είναι από εδώ και στο εξής η πραγματικότητα. Έτσι, μπαίνεις και στη διαδικασία να σκεφτείς για το τι θα απαντάς σ’ αυτούς που θα σε ρωτάνε γιατί χώρισες, για να μη σε πιάνουν εξαπίνης, όπως «Δυστυχώς δε λειτούργησε» ή «Ήταν μία απόφαση από κοινού». Σημείωση: όταν λέω να το μοιραστείς με την παρέα σου, μην πάει το μυαλό σου στο ν’ αρχίσεις να κατηγορείς τον/την πρώην -ειδικά αν έχετε και κοινούς φίλους.

 

Get Over It! | eBook


€5,00

-----

 

5. Οργάνωσε ένα «σχέδιο δράσης»

Όπως είπα και προηγουμένως, είναι σημαντικό για σένα να αναγνωρίσεις τα γεγονότα και να δεχθείς τη νέα αυτή κατάσταση. Αντίδρασε σε αυτό που συνέβη, γιατί είναι το φυσιολογικό κι υγιές. Κλάψε, φώναξε, γέλα, κάνε ψυχοθεραπεία. Μόνο έτσι θα περάσεις από ένα είδος λύτρωσης και θα μπορέσεις να πας παρακάτω.

 

6. Σταμάτα οποιαδήποτε επικοινωνία

Μπορείς να έχεις ακούσει κι εσύ τη φράση «Χωρίσαμε, αλλά αποφασίσαμε να μείνουμε φίλοι». Άσχετα με το ποιες θα είναι οι επαφές σας στο μέλλον, σε πρώτη φάση θα πρέπει να διακόψεις κάθε είδους επαφή με τον άλλον. Μόνο έτσι και με το πέρασμα του χρόνου, θα «σπάσει» ο δεσμός του ζευγαριού και θ’ αποφύγεις το ενδεχόμενο επανασύνδεσης.

 

7. Μη ρίξεις το φταίξιμο σε σένα

Ακόμη κι αν ήσουν εσύ που πήρες την απόφαση, μην πέσεις στην παγίδα να κατηγορήσεις τον εαυτό σου. Το έκανες, γιατί ήθελες να απελευθερωθείς, να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να νιώσεις όμορφα με σένα τον ίδιο. Από πότε η προσωπική ευτυχία θεωρείται κατακριτέα ενέργεια; Τώρα σου δίνεται η ευκαιρία να σε φροντίσεις, όπως εσύ μόνο ξέρεις.

 

8. Το χρυσό κλειδί της ειλικρίνειας

Αυτό που πρέπει να λάβεις υπόψη πριν κάνεις τη συζήτηση του χωρισμού είναι πως πρέπει να είσαι ξεκάθαρος για τους λόγους που σε οδήγησαν στο να τον/τη χωρίσεις και, συνεπώς, δεν μπορεί να προχωρήσει η μεταξύ σας σχέση. Άσε στην άκρη τα πικρόχολα σχόλια, γιατί θα καταλήξετε σε έντονη διαφωνία ή/και άγριο τσακωμό. Έχε στον νου σου να συμπεριφερθείς και να μιλήσεις έτσι όπως θα ήθελες να σου μιλήσει κι ο άλλος, αν ήταν εκείνος που σε χώριζε.

 

9. Αν υπάρχουν παιδιά, μίλησέ τους

Ο χωρισμός δεν επηρεάζει τις δικές σας ζωές αλλά και των παιδιών σας. Σημασία έχει να συνειδητοποιήσουν πως δε φταίνε αυτά για την έκβαση αυτή κι ότι είναι μια απόφαση ενηλίκων, για την οποία δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Δώσε τους το χρόνο να επεξεργαστούν τις πληροφορίες και να εκφραστούν μόνα τους.

 

10. Προετοιμάσου για το κακό σενάριο

Μπορεί να έχεις ακολουθήσει τα παραπάνω βήματα κι όμως να μην έχουν γίνει πλήρως κατανοητά αυτά που είπες. Μην ξεσπάσεις στον άλλον και μην τον υποτιμήσεις. Ο καθένας χρειάζεται το χρόνο του, προκειμένου ν’ αφουγκραστεί τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο χωρισμός στη ζωή του.

Να θυμάσαι πως είστε 2 ενήλικες που αγαπήθηκαν πολύ και πως ο καθένας αξίζει την ευχαρίστηση και τη διασκέδαση. Μην αναπολείς τον παλιό σου έρωτα, γιατί μπορεί να σε περιμένει ο επόμενος κι εσύ να μην το έχεις πάρει είδηση.

Συντάκτης: Κατερίνα Καλακίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου