Μάιος κι αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα: Eurovision. Ο διαγωνισμός τραγουδιού κλείνει φέτος τα 67 χρόνια διοργάνωσης και πλέον πρόκειται για μια συνήθεια που έγινε λατρεία κι ίσως για τη μεγαλύτερη γιορτή τραγουδιού στην Ευρώπη, γιατί όχι και στην υφήλιο. Το 2023 το Ηνωμένο Βασίλειο αναλαμβάνει να υποδεχτεί 37 χώρες, οι οποίες φιλοδοξούν να κατακτήσουν την πρωτιά και να φέρουν το τρόπαιο στα πάτρια εδάφη.

Κάπου εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η περσινή νικήτρια του διαγωνισμού ήταν η Ουκρανία, αλλά εξαιτίας του πολέμου στη χώρα, η χώρα που είχε καταλάβει τη 2η θέση, ήτοι το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέλαβε τη φετινή διοργάνωση. Αυτή θα είναι και για τα πρακτικά η 9η χρονιά που διεξάγεται ο διαγωνισμός στο εν λόγω κράτος, παρά το γεγονός ότι έχει κερδίσει μόλις 5 (!) φορές.

Σε αυτή την προσπάθεια δε λείπει φυσικά και η Ελλάδα, η οποία συμμετέχει με τον Victor Vernicos και το τραγούδι “What they say”. Ο ερμηνευτής που επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας, είναι ο νεότερος εκπρόσωπος χώρας στο φετινό διαγωνισμό, μιας κι είναι μόλις 16 χρονών. Με στίχους που έχει γράψει ο ίδιος όταν ήταν 14 χρονών, ο Victor περιγράφει ένα προσωπικό του βίωμα. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Ελληνο-Δανός ερμηνευτής έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι είναι έτοιμος να ανέβει στη Liverpool Arena και να διεκδικήσει ένα από τα 10 εισιτήρια για τον μεγάλο τελικό του Σαββάτου. Εδώ, να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα διαγωνίζεται στον Β’ ημιτελικό την Πέμπτη 11 Μαΐου στην 8η θέση, 2 θέσεις μετά την Κύπρο. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, όμως η ελληνική συμμετοχή δηλώνει έτοιμη και γεμάτη ενέργεια να παρουσιάσει σε εκατομμύρια τηλεθεατών τη δουλειά των τελευταίων μηνών.

Με τις πρόβες να ολοκληρώνονται και τη διοργάνωση να βρίσκεται προ των πυλών, ο Βίκτωρ είναι σε πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση, μιας και στο πλευρό του βρίσκεται κι η οικογένειά του, η οποία ήρθε να τον στηρίξει. Σύμφωνα με τους σχολιαστές του επίσημου live blog του διαγωνισμού περιγράφοντας την 1η πρόβα της Ελλάδας: «ο Βίκτωρ, αν και βρίσκεται πρώτη φορά πάνω σε μία τόσο μεγάλη σκηνή, αυτό δε φαίνεται να τον αγχώνει».

Τη σκηνική εμφάνιση της ελληνικής αποστολής έχει αναλάβει ο Κωνσταντίνος Ρήγος και την ενδυματολογική επιμέλεια ο Γιώργος Σεγρεδάκης, ο οποίος έχει φροντίσει να κρατήσει εν γένει το στυλ που είχε ο Βίκτωρ στο video clip του τραγουδιού. Όσον αφορά τη σκηνική παρουσία της Ελλάδας, αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι ο 16χρονος ερμηνευτής θα εμφανιστεί μόνος του, χωρίς φωνητικά ή χορευτές με ένα απλό look, ποντάροντας λογικά στη φωνή και την ενέργεια του καλλιτέχνη. Τώρα πλέον δίνεται προσοχή στις λεπτομέρειες όπως μας αναφέρει κι ο ίδιος ο Victor: «Για το τραγούδι δεν έχουμε κάνει αλλαγές ιδιαίτερες, όμως η μίξη ήταν διαφορετική. Κάνουμε την πρόβα μας και μετά κάνουμε διορθώσεις για τον ήχο και για το πώς θα φαίνομαι τηλεοπτικά.»

Σε γενικές γραμμές, αυτό που μπορούμε να προσλάβουμε από τη φετινή συμμετοχή της Ελλάδας στο διαγωνισμό τραγουδιού είναι ότι υπάρχει πολύ καλό κλίμα ανάμεσα στους καλλιτέχνες, όλοι δίνουν ενέργεια ο ένας στον άλλον κι ο Victor φαίνεται πανέτοιμος να δώσει το 100% ώστε να βγάλει τη χώρα ασπροπρόσωπη. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δε φαίνεται να συμβαίνει με βάση τα προγνωστικά, τα οποία κατατάσσουν την Ελλάδα στην 11η θέση του ημιτελικού και, συνεπώς, εκτός του μεγάλου τελικού, ειδικά μετά τη δεύτερη πρόβα του, που ήταν κακή σε όλα τα επίπεδα. Αν αυτό συμβεί, θα είναι η 3η φορά από το 2000 που η Ελλάδα δεν προκρίνεται, με τις 2 προηγούμενες να συμβαίνουν το 2016 και το 2018.

Προσωπικά, θεωρώ το τραγούδι ναι μεν έχει μια δυναμική και τη φρεσκάδα ενός νέου ανθρώπου, ωστόσο δεν ξέρω αν και κατά πόσο είναι συμβατό με την κουλτούρα της Eurovision κι αν είναι αρκετά δυνατό για να μείνει στο μυαλό εκείνου που θα το ακούσει με την πρώτη. Επίσης ο τρόπος που έχει σκηνοθετηθεί πάνω στη σκηνή, με τον εαυτό του να παίζει σε led οθόνες γύρω-γύρω, δημιουργεί μια περίεργη αυτοαναφορικότητα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι θέλουμε να δούμε την Ελλάδα ανάμεσα στους φιναλίστ του μεγάλου τελικού. αλλά σε σύγκριση με άλλες συμμετοχές, η δική μας ίσως να μην είναι αρκετή προκειμένου ν’ ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό και να διεκδικήσει μία θέση στη δεκάδα. Ακόμα κι αν το σενάριο του αποκλεισμού πραγματοποιηθεί, μπορεί ν’ αποτελέσει τροφή για σκέψη για τους αρμόδιους και να κοιτάξουν με άλλο μάτι τις επόμενες συμμετοχές της χώρας στον διαγωνισμό.

Τίθεται, λοιπόν, το εξής δίλημμα: να μείνει η Ελλάδα εκτός τελικού και ν’ αποχωρήσει με το κεφάλι ψηλά ή να περάσει με τα χίλια ζόρια και να λάβει μια κακή θέση, ακόμα και κάτω από την 20η; Μέχρι να δούμε τι από τα 2 θα ισχύσει, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να στείλουμε τη θετική μας σκέψη, να συντονίσουμε τους δέκτες μας το βράδυ της Πέμπτης και να ευχηθούμε όλοι μαζί: Καλή επιτυχία Ελλάδα!

Σήμερα το βράδυ, απολαμβάνουμε τις εξής χώρες (σύμφωνα με το iefimerida) με τη σειρά:

Νορβηγία: Alessandra – «Queen of Kings»

Μάλτα: The Busker – «Dance (Our Own Party)»

Σερβία: Luke Black – «Samo mi se Spava»

Λετονία: Sudden Lights – «Aijā»

Πορτογαλία: Mimicat – «Ai coração»

Ιρλανδία: Wild Youth – «We are One»

Κροατία: Let 3 – «Mama ŠČ!»

Ελβετία: Remo Forrer – «Watergun»

Ισραήλ: Noa Kirel – «Unicorn»

Μολδαβία: Pasha Parfeny – «Soarele și luna»

Σουηδία: Loreen – «Tattoo»

Αζερμπαϊτζάν: TuralTuranX – «Tell Me More»

Τσεχία: Vesna – «My Sister’s Crown»

Ολλανδία: Mia Nicolai & Dion Cooper – «Burning Daylight»

Φινλανδία: Käärijä – «Cha Cha Cha»

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Κατερίνα Καλακίδη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου