Όλη μας η ζωή περικλείεται από οθόνες. Το κινητό -όπως λένε κι οι μεγαλύτεροι – έχει αναπόφευκτα γίνει προέκταση του χεριού μας, το λάπτοπ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας κι η τηλεόραση είναι ο νούμερο ένα τρόπος διασκέδασης κι ενασχόλησης όλων των ηλικιών ανεξαιρέτως. Τα πάντα περιλαμβάνουν την τεχνολογία κι εμείς – άλλοτε επιτυχώς κι άλλοτε όχι και τόσο-  προσπαθούμε να ακολουθήσουμε τις ραγδαίες εξελίξεις της.

Ωστόσο, πόσοι από εμάς έχουμε αναρωτηθεί πώς και σε ποιο βαθμό μας επηρεάζουν αυτές οι εξελίξεις; Σίγουρα έχουμε βρεθεί σε σκέψεις κάποια στιγμή που παρατηρήσαμε τον σύντροφό μας να κοιτάζει το κινητό του για ώρα δίχως να γνωρίζουμε τι ακριβώς κάνει και τι -ή ποιος- τον απασχολεί. Σίγουρα έχουμε φοβηθεί ότι στα άδυτα μηνύματα που αποστέλλονται καθημερινά μπορεί να εμπεριέχεται κίνδυνος, ικανός να βλάψει τη σχέση μας.

Φυσικά, όλες αυτές οι αρνητικές σκέψεις εξαλείφονται όταν υπάρχει εμπιστοσύνη, ωστόσο για ποιο λόγο να εισβάλουν εξ αρχής τέτοιες σκέψεις στο μυαλό μας εφόσον έχουμε δίπλα μας έναν άνθρωπο που αγαπάμε και σεβόμαστε; Βασανίζουμε τον εαυτό μας με υποθετικά σενάρια, θεωρώντας ότι ο σύντροφός μας στέλνει του κόσμου τα ερωτικά μηνύματα με άλλους ενδεχόμενους εραστές, την ίδια στιγμή που απλώς παίζει ένα παιχνίδι.

Είναι στη φύση του ανθρώπου, βέβαια, να αμφιβάλει και να φοβάται, γεγονός που γεννά συναισθήματα όπψς ζήλια και κτητικότητα, εν τούτοις ίσως παρεμβαίνουν κι άλλα ερεθίσματα που μας δημιουργούν αυτά τα συναισθήματα. Σε πόσες τηλεοπτικές σειρές έχουμε δει επανειλημμένως τους πρωταγωνιστές να ανταλλάσσουν προκλητικά μηνύματα την ίδια στιγμή που είναι σε σχέση ή ακόμη και μέσα σε ένα γάμο;

Πόσες φορές έχουμε παρακολουθήσει παράνομα ερωτικά τηλεφωνήματα και σεξουαλικές συζητήσεις μέσα απ’ την τηλεόρασή μας; Εκείνη τη στιγμή θα γελάσουμε ειρωνικά. Διότι αντιλαμβανόμαστε την ειρωνεία που υπάρχει πίσω από τη σκηνή που ενώ η σύζυγος κοιμάται, ο σύζυγος ερωτοτροπεί με μια άλλη γυναίκα, ή το αντίστροφο, κι εν συνεχεία θα κατακρίνουμε το γεγονός ως ανήθικο για τα δικά μας δεδομένα. Σαφώς, αποκλείοντας την παρούσα  στιγμή ακόμη και τη σκέψη ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε εμάς.

Εκ των υστέρων, όμως, πολλές φορές πιάνουμε τον εαυτό μας να αμφιβάλει για το περιεχόμενο των μηνυμάτων και των τηλεφωνημάτων του συντρόφου μας. Η δική μας ανασφάλεια πηγάζει απ’ την αβεβαιότητα για τη σχέση που χτίζουμε εμείς με τον σύντροφό μας. Κι ύστερα, η απάτη ανέκαθεν υπήρχε ως φαινόμενο. Απλώς μέσα στα πλαίσια της ηθικής ασυδοσίας που λούζει τον 21ο αιώνα, η σκέψη της και μόνο μας τρομοκρατεί.

Μέσα για να μας απατήσουν υπάρχουν πολλά και το κινητό είναι σαφώς ένα από αυτά που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην όλη διαδικασία. Ωστόσο, η σκέψη που μας ταράζει είναι η απάτη αυτή καθαυτή κι όχι το μέσο. Επομένως, γιατί προσπαθούμε να εξαλείψουμε το μέσο κι όχι την αιτία; Γιατί δεν εστιάζουμε περισσότερο στην εμπιστοσύνη και το αληθινό δέσιμο; Γιατί δεν αναρωτιόμαστε ποια είναι τα βαθύτερα αίτια που μας δημιουργούν αυτό το φόβο;

Το κινητό δεν πρόκειται να φύγει απ’ τη ζωή μας. Όσο κι αν μας τρομάζει, όσο κι αν θα θέλαμε να το κλείσουμε και να μην το ανοίξουμε ποτέ ξανά, γνωρίζουμε ότι αυτό είναι αδύνατον. Επομένως, το μόνο που μας απομένει είναι να χτίζουμε τη σχέση που εμείς επιθυμούμε. Άλλωστε, αν δεν αφήσουμε πίσω τις αρνητικές σκέψεις πώς μπορούμε να ζήσουμε στο έπακρον τις ευχάριστες στιγμές;

 

Συντάκτης: Θάνος Κουλουβάκης
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη