Στην εποχή που τα social media έχουν αντικειμενικά πάρει τα πάνω τους κι η ένταξη καινούριων ανθρώπων στον διαδικτυακό κόσμο ολοένα κι αυξάνεται, το «ηλεκτρονικό» φλερτ έχει αρχίσει από καιρό να παίρνει τεράστιες διαστάσεις και τα ερωτικά μηνύματα single και μη χρηστών είναι χιλιάδες καθημερινά.
Κι αν είσαι single, να το καταλάβω ότι ενδεχομένως ο πραγματικός κόσμος σε τρομάζει –ή έχεις απελπιστεί– κι η οθόνη του υπολογιστή σου σού παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας και μυστικότητας· αν, ωστόσο, βρίσκεσαι μέσα σε μια σχέση, τι δουλειά έχεις να ανταλλάσσεις διαρκώς μηνύματα ερωτικού περιεχομένου ή έστω στοχεύοντας προς αυτή την κατεύθυνση;
Το παραπάνω φαινόμενο, όταν κάποιος δηλαδή φλερτάρει μέσω των social media ενώ υποτίθεται ότι διατηρεί σχέση με ένα άλλο άτομο, ονομάζεται micro-cheating. Το micro-cheating, βέβαια, δεν περιορίζεται μόνο στα social media· αν έχεις αποθηκεύσει κάποιον ή κάποια στο κινητό σου με διαφορετικό όνομα -το οποίο μόνο εσύ αναγνωρίζεις, αν κρύβεις ή διαγράφεις μηνύματα και κλήσεις απ’ το κινητό σου, τότε μάλλον είσαι κι εσύ ένας micro-cheater.
Σαφώς, το internet έδωσε πρόσβαση σε μία δυνατότητα που πριν τη διάδοσή του δεν υπήρχε· παρέχει στον εκάστοτε χρήστη μία σχετική ανωνυμία, η οποία απ’ ό,τι φαίνεται λειτουργεί ενθαρρυντικά στο φλερτ και την εκδήλωση των ερωτικών του προθέσεων άμεσα κι ευθέως. Με άλλα λόγια, στην πραγματικότητα , στον φυσικό κόσμο, θα ήταν πιο δύσκολο κάποιος να φλερτάρει και να συνάπτει σχέσεις με πολλούς ανθρώπους παράλληλα, διότι κάποια στιγμή θα τον ανακάλυπταν. Δεν υπάρχει delete στην πραγματική ζωή κι είναι σαφώς πιο δύσκολο να αποκρύψεις σημαντικά δεδομένα.
Απ’ την άλλη, στο διαδίκτυο όλα φαντάζουν εύκολα κι απόκρυφα. Έχουμε ακούσει επανειλημμένως περιπτώσεις όπου κάποιος ή κάποια κεράτωνε διαδικτυακά κι ο σύντροφός του δεν είχε αντιληφθεί τίποτε. Απορούμε πώς είναι δυνατόν να μη γίνεται κάτι τέτοιο αντιληπτό· φταίει ο έρωτας που μας τυφλώνει τελικά ή όντως το internet συνεισφέρει στην απόκρυψη δεδομένων που μπορεί να μας αλλάξουν ολόκληρη τη ζωή; Σίγουρα ο πρώτος που φταίει είναι ο χρήστης, αυτό είναι δεδομένο· όμως, ίσως τα social media έπρεπε αυτόματα να μας στέλνουν screenshot τα μηνύματα του αγαπημένου μας όταν φλερτάρει με άλλους.
Ανέκαθεν, ο κίνδυνος της προδοσίας ήταν υπαρκτός και βασάνιζε το μυαλό των ανθρώπων. Ο φόβος ότι ο άνθρωπός σου μπορεί να σε εγκαταλείψει για κάποιον άλλον μπορεί να σε τρελάνει και να δημιουργήσει τρομερή ανασφάλεια. Το μόνο που έχει αλλάξει σήμερα είναι ότι οι τρόποι που μπορεί να το κάνει είναι απλά περισσότεροι· τα μέσα μονάχα αλλάζουν, ωστόσο οι προθέσεις μένουν ίδιες. Επομένως, δεν έχει νόημα να κατηγορούμε τις παροχές που έχουμε, αλλά τις προθέσεις των ανθρώπων, την εξαπάτηση της εμπιστοσύνης και τη ροπή προς την προδοσία.
Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε περισσότερο μήπως οι άνθρωποι μας πληγώσουν, μας εγκαταλείψουν ή μας στεναχωρήσουν επιλέγοντας κάποιον άλλον για σύντροφο· αυτό δεν είναι στο χέρι μας κι εφόσον δεν μπορούμε να το ελέγξουμε, δεν υπάρχει λόγος να μας τρομάζει διαρκώς.
Το μόνο που είναι στο χέρι μας είναι εμείς να είμαστε σωστοί απέναντι στους ανθρώπους μας, να μην τους κοροϊδεύουμε και να τους σεβόμαστε -όπως θέλουμε κι αυτοί να μας σέβονται. Το πιο σημαντικό είναι να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας και με τις πράξεις μας.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη