Ο καθένας έχει το δικαίωμα στη ζωή του να κάνει τις επιλογές του κι όποτε θελήσει να τις αλλάξει και να κάνει άλλες. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαλέξει το ταίρι του είτε είναι του ιδίου ή του αντίθετου φύλου. Τι γίνεται όμως όταν το δικό σου πρώην ταίρι άλλαξε τις επιλογές του; Όταν κάποιος άνθρωπος που ήταν σεξουαλικά ελκυόμενος από γυναίκες και τώρα είναι σεξουαλικά ελκυόμενος από άντρες ή κάποιος που ήταν σεξουαλικά ελκυόμενος από άντρες και τώρα πια είναι σεξουαλικά ελκυόμενος από γυναίκες; Σημαίνει πως άλλαξαν οι σεξουαλικές του προτιμήσεις ή απλά ποτέ δεν ήταν με το φύλο που πραγματικά τον έλκυε.

Μπορεί σε πολλούς να φαίνεται λογικό και θετικό για αυτόν που έκανε την αλλαγή στη ζωή του αλλά για τα άτομα τα οποία πέρασαν στιγμές μαζί, δεν είναι πάντα τόσο απλό. Όταν με έναν άνθρωπο έχεις φτιάξει αναμνήσεις, στιγμές χαράς ακόμα και στιγμές πάθους κι έρωτα, τότε το να αποδεχτείς την αλλαγή της σεξουαλικότητάς του είναι ένα μεγάλο και δύσκολο βήμα.

Χιλιάδες σκέψεις κι απορίες περνούν από το μυαλό σου, σκέψεις που ξεκινούν από το «μήπως φταίω εγώ που άλλαξε σεξουαλικές προτιμήσεις;» μέχρι «Μήπως ήταν πάντα ήταν straight/gay/bi κι απλά προσποιούταν μαζί μου;». Προδοσία; Υποκρισία; Προς εσένα, όχι. Προς τον εαυτό του όμως, το πιο πιθανό, ναι.

Αντί να βασανίζεις το μυαλό σου με σκέψεις τέτοιου τύπου, θα ήταν καλύτερο να έβλεπες «τη μεγαλύτερη εικόνα». Ίσως πληγώθηκες, ίσως πληγώθηκε ο εγωισμός σου αλλά όπως και να έχει για το άλλον –αυτόν που έκανε το βήμα κι αποφάσισε πως δε θέλει, δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πια–, γ’ αυτόν τον άνθρωπο ο πόνος, η αποδοχή, η κριτική από τους άλλους και τον ίδιο του τον εαυτό είναι πολύ πιο επώδυνα συναισθήματα.

Τι κι αν ο πρώην σύντροφός σου έγινε ομοφυλόφιλος; Τι κι αν η πρώην σου δεν είναι πια ομοφυλόφιλη; Ή ακόμα πιο σωστά, τι κι αν ένας άνθρωπος που υπήρξε ερωτικός σου σύντροφος στο παρελθόν, είναι πια ο εαυτός του χωρίς αναστολές; Ακόμα κι αν η σχέση σας τελείωσε εχθρικά ή φιλικά, ακόμα κι αν χωρίσατε πριν ένα χρόνο ή πριν ένα μήνα, μόνο και μόνο η σκέψη ότι ίσως –απλά ίσως– να έκανες αυτόν το άνθρωπο να νιώσει έτοιμος να ανακαλύψει τον εαυτό του, θα έπρεπε να είναι αρκετή για να ξεπεράσεις όποιον θυμό κι αν ένιωσες.

Δεν ήσουν το λάθος, δεν ήσουν το πείραμα και δεν ήσουν η αιτία που ο άνθρωπος με τον οποίο μοιραστήκατε κομμάτι από τη ζωή σας, πλέον έχει διαφορετικές ερωτικές και σεξουαλικές προτιμήσεις. Αν άλλαξαν οι σεξουαλικές του προτιμήσεις είναι γιατί αυτό το επέλεξε ο ίδιος ή γιατί δεν μπορούσε άλλο να το αγνοεί.

Όποιος νιώθει ξένος στην ίδια του τη ζωή, ότι δεν ανήκει σε όσα θα έπρεπε να ήταν ο εαυτός του, έχει το δικαίωμα να κάνει στροφή στη ζωή του και να μάθει επιτέλους πού ανήκει.

Η αλλαγή σεξουαλικότητας δεν είναι έγκλημα και γ’ αυτό δε θα έπρεπε να τη βλέπουμε ως έγκλημα και να καταδικάζουμε όσους τους συμβαίνει. Σε έναν κόσμο που επιμένει να φοράει παρωπίδες, πρέπει να βρούμε τον τρόπο να απελευθερωθούμε και να απελευθερώσουμε όσους το χρειάζονται. Απελευθερωθείτε κι ας πονέσει τους γύρω σας, κανείς δεν μπορεί να σας το στερήσει.

Για όσους ξέρουν πώς είναι να αλλάζεις τη ζωή σου κι όσους επηρεάστηκαν από αυτές τις αλλαγές.

 

Επιμέλεια Κειμένου Πηνελόπης Παυλίδη: Πωλίνα Πανέρη

Συντάκτης: Πηνελόπη Παυλίδη