Ο τρόπος λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια αλλά και θαύματα. Η αβυσσαλέα και δαιδαλώδης φύση του με τις ψυχολογικές προεκτάσεις της έχει δώσει τροφή σε αμέτρητες έρευνες. Αν κι ακόμη απέχουμε παρασάγγας από την απόλυτη γνώση, σίγουρα μπαίνουμε όλο και περισσότερο στο κλίμα. Παρακάτω συγκεντρώσαμε 10 ψυχολογικά φακτς που μας κίνησαν το ενδιαφέρον και σας τα παρουσιάζουμε.
1. Δεν είσαι το μυαλό σου
Κι ούτε πρέπει πάντοτε να το ακούς! Ο εγκέφαλός μας λειτουργεί σαν μια τρομερά υπερπροστατευτική μητέρα, ή σαν ένας μπόντιγκαρντ. Δουλειά του είναι η επιβίωσή σου, όχι η ευτυχία σου. Γι’ αυτό μην απορείς κάθε φορά που πας να δοκιμάσεις κάτι καινούριο και κάπου μέσα σου ανάβει ένα κόκκινο φωτάκι κινδύνου και κατακλύζεσαι με αρνητικές σκέψεις. Είναι ο εγκέφαλός σου που αντιδρά απέναντι σε ό, τι του χαλά την ομοιόσταση. Πες του thanks for the warning και συνέχισε.
2. Όλοι έχουμε το αίσθημα του ανικανοποίητου
Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Όσο δεν το αφήνουμε να μας παρασύρει στον μηδενισμό, αυτό το αίσθημα μπορεί να γίνει ο λόγος που το είδος μας παλεύει και καλυτερεύει συνεχώς, αντί να βυθίζεται στη στασιμότητα. Ένα κίνητρο για συνεχή εξέλιξη.
3. Ο θυμός είναι αναγκαίος
Είναι ο μηχανισμός της φύσης μας απέναντι στον πόνο, στην επίθεση, στην αδικία. Μας ωθεί να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Όταν θυμώνουμε, το σώμα μας εκκρίνει ορμόνες που μας ενδυναμώνουν και μας δίνουν ενέργεια, με αποτέλεσμα να νιώθουμε άτρωτοι. Οι ίδιες αυτές ορμόνες βέβαια, είναι κι υπεύθυνες για την έλλειψη λογικής και διαύγειας που διακρίνει μια στιγμή οργής.
4. Ο συναισθηματικός πόνος αποθηκεύεται στη μνήμη μας
Όπως όταν χτυπάς το μικρό σου δαχτυλάκι στον καναπέ πονάς κι αυτός ο πόνος σε διδάσκει (μπορεί και όχι) να προσέχεις περισσότερο πού πατάς, και ο συναισθηματικός πόνος έχει παρόμοια λειτουργία. Είναι ένα βιολογικό σημάδι που σου εφιστά την προσοχή σε κάποιον τυχόν λανθασμένο σου χειρισμό και σου μαθαίνει να τον αποφεύγεις στο εξής. Κάποιοι βέβαια υπερεκτιμούν αυτή τη λειτουργία και καταλήγουν να κλείνονται εντελώς στους εαυτούς τους.
5. Το φαινόμενο του κουβά με τα καβούρια
Όταν ένας ψαράς πιάσει κάβουρες και τους παγιδεύσει σ’ έναν κουβά, ένας κάβουρας μπορεί να δραπετεύσει αποκλειστικά μόνος του. Κι αυτό γιατί, οι υπόλοιποι κάβουρες τον τραβούν προς τα κάτω. Έτσι κι οι άνθρωποι πολλές φορές απευχόμαστε την επιτυχία κάποιου και προσπαθούμε να την αναστείλουμε, για να νιώθουμε τη δική μας κατάσταση καλύτερη συγκριτικά και να ανακουφιζόμαστε.
6. Και μιλώντας για φαινόμενα, ήξερες το φαινόμενο Baader- Meinhof;
Ή αλλιώς την ψευδαίσθηση της συχνότητας; Μαθαίνεις μια καινούρια έννοια ή ένα καινούριο πρόσωπο και μπαμ, ξαφνικά αναφέρεται παντού! Στο εξώφυλλο της εφημερίδας, στην επικεφαλίδα των ειδήσεων, στην ταμπέλα του μαγαζιού απέναντι, στο πρωινό τηλεφώνημα της μητέρας σου. Όταν μαθαίνεις κάτι, υποσυνείδητα το ψάχνεις παντού, συν ότι το προσέχεις πλέον ενώ πριν θα παράπεφτε κάπου στη ροή των πληροφοριών.
7. Γνωστική ασυμφωνία
Πιο συγκεκριμένα, όταν οι πεποιθήσεις μας δε συμβαδίζουν με τη στάση και τη συμπεριφορά μας. Όταν η αλεπού θέλει να φτάσει τα σταφύλια και δεν μπορεί, παρηγορεί τον εαυτό της σκεπτόμενη «έτσι κι αλλιώς θα ήταν ξινά». Κι εμείς αντίστοιχα στο βωμό της εσωτερικής μας αρμονίας λέμε ψέμματα στους εαυτούς μας. Όταν ο Festinger έβαλε 2 ομάδες να κάνουν μια ανιαρή δουλειά και στη συνέχεια έδωσε ένα διαφορετικό χρηματικό ποσό στον καθένα για να πείσουν άλλους ότι έκαναν κάτι ενδιαφέρον παρατηρήθηκε το εξής: όσο λιγότερα χρήματα έπαιρναν τόσο πιο πειστικοί γίνονταν για το ενδιαφέρον της δουλειάς, στην ανάγκη τους να δικαιολογήσουν τη συμπεριφορά τους αντισταθμίζοντας.
8. Περί ψυχοσωματικών
Όταν κάποιος αντιμετωπίζει ένα ψυχοσωματικό πρόβλημα, δεν είναι ούτε κατά φαντασίαν ασθενής ούτε τρελός. Τα συμπτώματα υπάρχουν κι είναι ο τρόπος της ψυχής να μιλήσει μέσω του σώματος και να κρούσει ένα καμπανάκι για κάποια ανεπίλυτα προβλήματα που επιλέγουμε να αγνοούμε.
9. Όπως υπάρχει το placebo effect, υπάρχει και το nocebo
Αποδείχθηκε με τη βοήθεια μαγνητικού τομογράφου ότι αν πεις σε κάποιον να φανταστεί μια οπτική σκηνή, ενεργοποιούνται τμήματα του εγκεφάλου του, υπεύθυνα για την όραση. Έτσι, αν λόγου χάρη κάποιος φαντάζεται ότι μια θεραπεία δε θα τον βοηθήσει, αυτό δε μένει στη σφαίρα του φανταστικού αλλά πιθανότατα περνάει στην αυτοεκπληρούμενη προφητεία, καθώς το ίδιο του το σώμα δε θα ανταποκριθεί στη θεραπεία.
10. Το ανορθόδοξο
Αν σε ρωτούσα τι είναι πιο εύκολο· να περιγράψεις την εικόνα ενός τοπίου ή να νικήσεις τον Κασπάροφ σε μια παρτίδα σκάκι, υποθέτω θα μου απαντούσες αυθόρμητα το πρώτο. Ωστόσο, οι υπολογιστές έχουν κερδίσει τον Κασπάροφ από το ’97, ενώ εξακολουθούν να αδυνατούν να αντιληφθούν ένα απλό τοπίο. Επειδή τα επιτεύγματα των αισθήσεών μας συμβαίνουν αβίαστα κι άκοπα για μας, δε σημαίνει ότι πρέπει να παραγνωρίζουμε την τρομερή τους περιπλοκότητα κι αξία.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου