Με το μότο της να είναι το ”δεν γ…ται”, η Νεφέλη Μέγκ αν και μόνο 25 χρονών, ανεβαίνει όλο και περισσότερο στις πλατφόρμες των social. Ξεκινώντας από το Youtube όπου ανέβαζε βιντεάκια με νομικό περιεχόμενο για τους απλούς πολίτες, σε απλή καθημερινή γλώσσα καθώς έχει τελειώσει και τη Νομική, αργότερα, έπιασε και το μικρόφωνο, όχι στις πίστες, αλλά σε μικρές σκηνές και για σύντομα acts στο stand up comedy και στη συνέχεια σε ολόδικές της παραστάσεις. Μπορεί να έχεις ακούσει τη φωνή της κάπου στα podcast και συγκεκριμένα στο ”Μπούκλα 99”, όπου σχολιάζει την επικαιρότητα σταράτα και με ολοκληρωμένη άποψη αλλά ταυτόχρονα συμβάλλει και στην κατανόηση του ανδρικού εγκεφάλου. Τον τελευταίο καιρό υπήρξε αρκετά σε συζητήσεις των μέσων, αφού για τις ανάγκες του podcast, πήρε συνέντευξη από τον πρωθυπουργό και συζητήθηκαν οι ερωτήσεις που ειπώθηκαν, αλλά και το πώς φαινόταν η άβολη θέση στην οποία έφερνε το πολιτικό πρόσωπο.

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε και το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Πόσο δίκαιο έχεις». Ένα νομικό κατά βάση βιβλίο που όμως είναι κάπως διαφορετικό και γραμμένο με τέτοιο τρόπο που ακόμα και τελείως άσχετος να είσαι με τα νομικά, θα καταλάβεις 5 πράγματα βρε παιδί μου. Θα μπορούσαμε λοιπόν να το κατατάξουμε στο είδος “εκλαϊκευμένη επιστήμη”. Αυτό οφείλεται στο ότι η συγγραφή του έχει γίνει γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Το λεξιλόγιό του αν κι ειδικό, είναι κατανοητό κι ανάλαφρο, η θεματολογία του είναι γενική αλλά την ίδια στιγμή -και με τα όσα συμβαίνουν στη χώρα τα τελευταία χρόνια- κάθε θέμα που θίγει είναι κι επίκαιρο, όποτε δεν είναι και τόσο δύσκολο να καταλάβεις κάποια πράγματα.

Ένα μεγάλου ατού του βιβλίου είναι πως διαβάζεται γρήγορα, αφού τα κεφάλαιά του είναι σε έκταση, τόσο-όσο. Τόσο ώστε να επεξηγηθεί το εκάστοτε θέμα επαρκώς, όσο και να μη βαρεθείς και σε κουράσει. Άρα, μπορεί να θεωρηθεί κι ένα βιβλίο για να πάρεις μαζί σου στις διακοπές. Κάθε κεφάλαιο, είναι μαξ 8 σελίδες κι εκεί που σκέφτεσαι πως θες ν’ αλλάξει θέμα, γυρνάς την επόμενη σελίδα και διαβάζεις για κάτι καινούργιο. Επίσης, προσθέτει χιούμορ και παραδείγματα για κάθε θέμα που αναλύει, που σημαίνει ότι δεν κουράζεσαι με βαριές ορολογίες και ξύλινη γλώσσα, η ανάγνωση γίνεται μια χαλαρή διαδικασία, δεν αισθάνεσαι πως διαβάζεις για τη σχολή ή πως παρακολουθείς κάποιον ακαδημαϊκό να λέει το ποίημά του. Τα παραδείγματα από την άλλη είναι έξτρα βοηθητικά, αφού μπορείς να καταλάβεις καλύτερα το νομικό πλαίσιο στο οποίο αναφέρεται. Είναι επίσης παραδείγματα τα οποία έχουν χιουμοριστικό ύφος κι αφορούν απλές συνθήκες, οπότε λαμβάνεις αμέσως το μήνυμα και την ορολογία που χρειάζεται να αντιληφθείς.

Καθώς διαβάζεις το βιβλίο, πετυχαίνεις πολλές συμβουλές σχετικά με το τι να κάνεις και τι βήματα ν’ ακολουθήσεις, σε περίπτωση που σε σταματήσει η αστυνομία στον δρόμο ή σε συλλάβει, αν πέσεις θύμα ενδοοικογενειακής βίας, αν πέσεις θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και πολλές άλλες περιπτώσεις που ενδεχομένως -και δυστυχώς- μπορεί να έχουμε βιώσει, ή να έχει βιώσει κάποιος δικός μας άνθρωπος και δεν έχουμε ιδέα ποια είναι τα δικαιώματά μας και σε ποιους φορείς πρέπει να απευθυνθούμε. Ωστόσο, αυτό μπορεί να λειτουργήσει αντίθετα της παραπάνω περίπτωσης αφού πετυχαίνεις και συμβουλές σχετικά με το αν κάνεις κάποιο έγκλημα, πώς να γλιτώσεις κάποιες κατηγορίες ή ακόμα και την επ’ αυτοφώρω σύλληψη. Παρ’ όλα αυτά, αν δεν υπήρχαν κι αυτά τα κομμάτια δε θα ήταν ένα ολοκληρωμένο βιβλίο κι ενδεχομένως θα έχανε λίγο από αυτό το πιασάρικο στοιχείο που έχουν αυτού του είδους οι θεματικές. Μια πολύ πολύ πιο ήπια εκδοχή του “How to get away with murder”, με δυο λόγια, για να ικανοποιηθεί η ανθρώπινη περιέργεια και μόνο.

Αν λοιπόν θα ήθελες να μάθεις κάτι παραπάνω για τους νόμους μας, αν σου αρέσουν οι σειρές με δικηγόρους ή ακόμα παρακολουθείς την επικαιρότητα καθημερινά, πολύ πιθανό το βιβλίο αυτό της Νεφέλης Μέγκ να είναι αυτό που ψάχνεις και να σε καλύψει κιόλας. Να το αγοράσεις; Ναι, ας το αγοράσεις. Στο τέλος του δε θα έχεις γίνει άλλος άνθρωπος, όμως θα γνωρίζεις έστω και λίγο περισσότερο το νομικό πλαίσιο της χώρας και θα είσαι θεωρητικά, λιγάκι πιο προετοιμασμένος για κάτι που θα σου τύχει. Αχρείαστο να ΄ναι βέβαια, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Χριστίνα Μίνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου