Αναμφισβήτητα, μια από τις πιο κοινωνικά άβολες στιγμές είναι όταν θες να συλλυπηθείς ή να δείξεις υποστήριξη στην απώλεια και τη δυσκολία που περνάει ένας κοντινός σου άνθρωπος. Κι αυτό δε σημαίνει βέβαια πως δεν είσαι αρκετά ευαισθητοποιημένος με το γεγονός. Η δυσκολία σου συνήθως πηγάζει απ’ την ανάγκη σου να βοηθήσεις. Ψάχνεις τον κατάλληλο τρόπο, τις σωστές λέξεις αφού θες να είσαι η υποστήριξη και όχι το βάρος τη δεδομένη στιγμή. Όσο κι αν αυτό φαίνεται ακατόρθωτο, σε πάντοτε υπάρχει ο τρόπος να το δείξεις. Τα επόμενα δέκα μηνύματα μπορούν να φανούν χρήσιμα στην προσπάθειά σου αυτή.

 

1. «Είμαι εδώ αν χρειάζεσαι οτιδήποτε»

Απλό, περιεκτικό και του δε ποιντ θα λέγαμε. Δε χρειάζεται να προσθέσεις τίποτα περισσότερο αυτή τη στιγμή, πέρα απ’ τη βεβαίωση ότι είσαι εκεί, πρόθυμος και διαθέσιμος για βοήθεια. Κι ακόμη κι αν στα δύσκολα πάντα ξέρεις ποιος είναι εκεί και περιμένει να ζητήσεις βοήθεια, το να σε βεβαιώνουν γι’ αυτό παραμένει ανακούφιση.

 

2. «Όποτε θες, μπορείς να μου μιλήσεις»

Είναι σημαντικό να πεις κάτι. Πιο σημαντικό όμως είναι το να ακούσεις. Αυτή είναι και η ανάγκη οποιουδήποτε ατόμου βιώνει μια απώλεια ή μια δύσκολη στιγμή. Να την εξωτερικεύσει. Και σε αυτό χρειάζεται ένας καλός ακροατής. Αλλά και να δώσεις στον άλλο να καταλάβει ότι παραμένεις μια επιλογή, όποτε νιώσει έτοιμος αυτός που έχει την ανάγκη να μοιραστεί κάτι.

 

3. «Θα πάμε βόλτα και δε θα πούμε κουβέντα»

Το να μιλήσει ο άλλος δεν είναι πάντοτε βέβαια το ζητούμενο, ούτε κι ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας. Γι’ αυτό και κάποιες φορές το να μοιράζεσαι τον ίδιο χώρο με το άτομο αυτό, χωρίς να ανταλλάξετε ούτε μια λέξη, μπορεί να προσφέρει εξίσου τα ίδια. Συνήθως με έναν τρόπο μαγικό κι επειδή δε νιώθει την πίεση να απαντήσει σε ερωτήσεις τύπου «είσαι καλά;» ξεκινάει και ανοίγεται από μόνος του εκείνος που μπορεί να μην του έβγαζες κουβέντα.

 

4. «Πάρε τον χρόνο σου μέχρι να είσαι έτοιμος»

Δώσε χρόνο και χώρο για όταν ο άλλος είναι έτοιμος να ζητήσει τη βοήθειά σου. Δήλωσε την παρουσία σου κι απλώς περίμενε να ζητηθεί.

 

5. «Χρειάζεσαι κάτι με το σπίτι;»

Συχνά οι δυσκολίες μας καθηλώνουν κι αυτό δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα σε απλές καθημερινές δραστηριότητες που μένουν πίσω, όμως είναι πολύ σημαντικό να παραμείνει μια τάξη σε μια περίοδο συναισθηματικής αταξίας. Πρόσφερε βοήθεια. Μπορεί να φαίνεται ανούσιο τη δεδομένη στιγμή, αλλά ανακουφίζει τον άλλον από έγνοιες και υποχρεώσεις.

 

6. «Αν θέλεις εσύ ή κάποιος άλλος μεταφορικό μέσο, υπάρχει η δυνατότητα»

Δεν είναι και ό,τι καλύτερο για ένα άτομο που περνάει μια απώλεια το να βρίσκεται πίσω από ένα τιμόνι. Απλό, αλλά σωτήριο αυτό που μπορείς να του προσφέρεις και δίνεις και την αίσθηση φροντίδας που συχνά δε σκεφτόμαστε να προσφέρουμε γιατί είναι τόσο αυτόματη κίνηση που μένει σε δεύτερη μοίρα. Είναι όμως πραγματικά σημαντικό, ακόμη και το να πάρεις μια μέρα τα παιδιά από το σχολείο.

 

7. «Αύριο θα φέρω φαγητό. Θα το αφήσω και θα φύγω.»

Αν ξέρεις το αγαπημένο του φαγητό, δεν έχεις παρά να το προσφέρεις. Δεν είναι τυχαίο που κάποια γεύματα έχουν ονομαστεί “comfort food”. Επίσης για να μη νιώσει το άγχος της επίσκεψης και της κοινωνικής πίεσης, ξεκαθάρισε πως δεν αυτοπροσκαλείσαι και πως θέλεις απλώς να προσφέρεις ένα γεύμα.

 

8. «Μπορώ να μείνω το βράδυ, αν θες»

Αυτό φυσικά εξαρτάται απ’ την οικειότητα και τη σχέση που έχεις με το άτομο αυτό. Το να περάσεις όμως την πιο μοναχική στιγμή της ημέρας με το άτομο αυτό μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται και δε θέλει να το ζητήσει.

 

9. «Λυπάμαι πραγματικά για την απώλειά σου»

Πολλοί θα έλεγαν πώς ένα τόσο τυπικό μήνυμα ίσως να είναι άσκοπο. Παρ’ ολ’ αυτά, σε περιπτώσεις που η σχέση σου με κάποιον δεν επιτρέπει περισσότερα λόγια, το να στείλεις ακόμη κι ένα τόσο απλό μήνυμα σημαίνει πολλά.

 

10. «Να ξέρεις πως σε νοιάζομαι και σ’ αγαπώ»

Ίσως το σημαντικότερο όλων. Η αναγνώριση στον πόνο του άλλου και η υπενθύμιση πως υπάρχουν άνθρωποι που τον νοιάζονται κι εσύ είσαι ένας από αυτούς.

 

Συντάκτης: Μαρία Μόρρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου