Ό,τι είναι αληθινό κρατάει για πάντα, λένε. Κι αν αυτό ισχύει, τότε γιατί πολλές φορές νιώθουμε την ανάγκη να απομακρυνθούμε από σχέσεις κι ανθρώπους που σημαίνουν τόσα για μας, αμφισβητώντας τα συναισθήματά μας;
Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν τα διαλείμματα στις σχέσεις ανεπίτρεπτα κι ανούσια. Ή μαζί ή χώρια -τίποτα ενδιάμεσο. Για τη συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων το να νιώσεις την ανάγκη να πάρεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου, σημαίνει απαραίτητα πως έχει σβήσει ο έρωτας και πως όλα έχουν τελειώσει. Για κάποιους άλλους, παρ’ όλα αυτά, το διάλειμμα είναι μια περίοδος ξεκαθαρίσματος κι αναπροσαρμογής κι όχι ένας μικρός χωρισμός, όπως οι άλλοι υποστηρίζουν.
Αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει πως τα περισσότερα ζευγάρια που είναι μαζί, έχουν περάσει ένα διάστημα διακοπής, ειδικά αν έναρξη της σχέσης τους τούς βρήκε στην εφηβεία. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι εκτιμάς κάτι περισσότερο όταν το χάνεις. Είναι λογικό πως σε μια μακροχρόνια σχέση, θα ‘ρθει η στιγμή που ο ένας ή ο άλλος θα ‘χει γίνει πια συνήθεια, αφού τα δύο άτομα θα ‘χουν πλέον γίνει αναπόσπαστο κομμάτι ο ένας στην καθημερινότητα του άλλου. Αυτός είναι κι ο λόγος που θα τους κάνει να αναρωτηθούν αν όντως συνεχίζουν να ‘χουν ακόμη τα ίδια αισθήματα ή αν απλά έχουν συνηθίσει να ‘ναι μαζί.
Κάπως έτσι, θα προτείνουν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο οποίο δε θα ‘χουν κάποια ερωτική επαφή μεταξύ τους –ή και με άλλους–, όπως και καμία επικοινωνία. Σε αυτό το διάστημα, λοιπόν, το ζευγάρι δε θα χωρίσει, αλλά θα δώσει στον εαυτό του τον χρόνο να αφουγκραστεί τα πραγματικά του αισθήματα και να καταλάβει αν όντως αυτά συνεχίζουν να ‘ναι ερωτικά ή όχι. Αν όχι, τότε δε θα υπάρχει και κανένας λόγος συνέχισης αυτής της σχέσης, τουλάχιστον σε ερωτικό επίπεδο.
Είναι βέβαια κι άλλες περιπτώσεις, στις οποίες το πρόβλημα δεν είναι η τριβή και το να ‘σαι συνέχεια με τον άλλον αλλά το ακριβώς αντίθετο. Συχνά, ο ένας απ’ τους δύο χρειάζεται να μετακομίσει σε κάποια άλλη χώρα για σπουδές ή για κάποια δουλειά. Στην αρχή λέτε πως δεν είναι αξεπέραστο εμπόδιο αυτό, αφού η τεχνολογία έχει πλέον προχωρήσει αρκετά, ώστε να υπάρχει εύκολα οπτική επαφή κι αυτή θα καλύπτει το κενό μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων, της άνοιξης, του καλοκαιριού.
Φτάνει, όμως, η μέρα που συνειδητοποιείς ότι το ένα μήνυμα κι η μια βιντεοκλήση δεν είναι αρκετά για καλύψουν τη φυσική απουσία του συντρόφου σου. Ο χωρισμός είναι κάτι που σε τρομάζει, καθώς τα συναισθήματά σου δεν έχουν αλλάξει. Η έλλειψη σωματικής επαφής, παρ’ όλα αυτά, είναι πολύ έντονη και σου δημιουργεί την αίσθηση ότι πλέον δε μιλάς με τη σχέση σου αλλά με ένα φιλικό πρόσωπο. Λέτε τα νέα σας καθημερινά, νοιάζεστε ο ένας για τον άλλον αλλά ως εκεί, τίποτα παραπάνω. Η σχέση εξ αποστάσεως χρειάζεται μια συνεχή προσπάθεια, η οποία σας κουράζει, διότι αμφιταλαντεύεστε ανάμεσα στο αν αξίζει να παλέψετε για κάτι που δεν πάει πουθενά, ή αν θα ακούσετε την καρδιά σας και θα προσπαθήσετε να το πάρετε όσο πιο μακριά μπορείτε.
Ως εκ τούτου, το διάλειμμα φαντάζει ως η καλύτερη λύση. Η περίοδος απόστασης απ’ τη σχέση είναι αυτή που σου βγάζει τα πραγματικά συναισθήματα στην επιφάνεια και σε βοηθά να αντιληφθείς αν το να ζείτε χώρια είναι κάτι που αντέχεις. Αν σ’ αυτήν την περίοδο νιώθεις απελευθερωμένος κι απολαμβάνεις το να μην έχεις τον νου σου στο κινητό και στο να ενημερώσεις ανά πάσα στιγμή για το τι κάνεις, τότε ο χωρισμός ίσως να ‘ναι μονόδρομος, αφού για κανένα λόγο δεν πρέπει να αναλωνόμαστε σε σχέσεις που μας καταπιέζουν και μας κουράζουν ψυχικά.
Στα προαναφερθέντα παραδείγματα, το διάλειμμα αναθερμαίνει ή τερματίζει μια σχέση, καθώς ξεκαθαρίζει τα αληθινά συναισθήματα. Αυτό, όμως, συμβαίνει μόνο γιατί κανείς απ’ τους δύο δεν έχει ήδη αποφασίσει ότι είναι αλλού. Αν έχεις πάψει να ελκύεσαι απ’ τον άλλον ή αν ακόμα περνά απ’ το μυαλό σου το ενδεχόμενο της απιστίας, τότε το διάλειμμα δεν είναι η λύση. Αν χρησιμοποιήσεις το διάλειμμα για να απιστήσεις, τότε το παιχνίδι έχει ήδη χαθεί κι η σχέση έχει διαλυθεί.
Να θυμάσαι πως όσο ευτυχισμένος και να ‘σαι σε μια σχέση, κάποτε μπορεί να νιώσεις την ανάγκη να φύγεις, να περάσεις λίγο χρόνο με τον εαυτό σου και να ακούσεις αυτά που έχει να σου πει. Αν αυτό που θα σου λείψει είναι η συντροφικότητα κι όχι ο ίδιος ο σύντροφός σου, τότε συνέχισε το ταξίδι χωρίς αυτόν. Αν πάλι δεν αντέχεις να μένεις μακριά του, αν αναπολείς τις στιγμές που ζήσατε μαζί και δε βλέπεις την ώρα να τελειώσει αυτό το διάλειμμα, τότε η σχέση είναι ακόμα ζωντανή, κι ίσως να δυναμώσει ακόμη περισσότερο μέσα από λίγη απουσία.
Αν ο έρωτας είναι ακόμη ζωντανός, το διάλειμμα θα σε βοηθήσει να αντιληφθείς πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Μόνο όταν νιώσεις τον φόβο ότι χάνεις τον άνθρωπό σου, θα καταλάβεις την αξία του και θα κάνεις τα αδύνατα δυνατά για να μη σου φύγει.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη