Το φλερτ, μία έννοια ισοδύναμη με την πρόκληση, την επικοινωνία και το παιχνίδι, έχει τεράστια σημασία για την έναρξη αλλά και την κατάληξη μιας σχέσης. Μέσα απ’ τις αισθήσεις μας επικοινωνούμε το ενδιαφέρον μας στο εκάστοτε άτομο, κι αν τα «θέλω» μας συμπίπτουν, τότε μια διαπροσωπική σχέση μπορεί να αναπτυχθεί.
Η προσέγγιση είναι μία λέξη κλειδί, όσον αφορά το φλερτ, καθώς ο τρόπος που αυτό συμβαίνει μπορεί να κρίνει τη συνέχεια ή τη διακοπή του. Κάτι που μπορεί ο ένας να εκφράσει ως κολακευτικό, μπορεί να ερμηνευτεί με έναν εντελώς αντίθετο τρόπο απ’ το άλλο άτομο, δημιουργώντας ένταση ή και ρήξη. Αυτή είναι η πολυπλοκότητα αλλά συνάμα κι η μαγεία του φλερτ.
Για παράδειγμα, η οπτική επικοινωνία πολύ συχνά χρησιμοποιείται ως ένδειξη ενδιαφέροντος από ένα άτομο σε ένα άλλο. Όσο πιο επίμονα είναι τα κοιτάγματα, τόσο πιο μεγάλη κι έντονη η έλξη. Αυτή είναι μια αρκετά ασφαλής προσέγγιση, αφού εκπέμπει διακριτικότητα, όπως και σεβασμό, καθώς απουσιάζουν υπερβολικές χειρονομίες ή και λόγια που πιθανόν να προσβάλλουν ή να εισβάλλουν στον προσωπικό χώρο του άλλου, παρά τη θέλησή του.
Βέβαια, δε σημαίνει ότι το πιο άμεσο φλερτ, που εμπεριέχει περισσότερη φυσική επαφή, είναι αποτρεπτικό, αρκεί να γίνεται εκλεπτυσμένα. Δηλαδή, τα τάχα τυχαία αγγίγματα, τα συνεχή κομπλιμέντα, η έντονη έκφραση επιθυμίας συχνής επαφής είναι καλό να γίνονται με τρόπο που να αφήνει περιθώρια αναπνοής στο άλλο άτομο, έτσι ώστε να μπορέσει να αντιληφθεί αν θέλει να ανταποκριθεί. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες στην προσπάθεια να εντυπωσιάσουμε το άλλο άτομο, ή κι απλά λόγω αμηχανίας κι άγχους, υπερπροσπαθούμε και καταντάμε κουραστικοί.
Αντίστοιχο φαινόμενο μπορεί να θεωρηθεί κι η παρερμήνευση ενός κολακευτικού σχολίου, που μέσα στην προσπάθεια να εκφράσουμε τα έντονα συναισθήματά μας μπορεί να φανεί άκομψο ή και προσβλητικό. Αντίθετα, ένα προσεγμένο σχόλιο και μια ευγενική πρόσκληση, είναι πάντα καλοδεχούμενα και πιθανότατα να δεχτούν θετικής ανταπόκρισης.
Ανεξαρτήτως, όμως, της κατάληξης του φλερτ, αυτή η διαδικασία είναι ευεργετική για την ψυχολογική μας διάθεση, αφού τονώνει την αυτοπεποίθησή μας. Επομένως, ο φόβος συναναστροφής, λόγω πιθανής απόρριψης, δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ακολουθεί, καθώς μια απόρριψη δεν ισούται με μια αποτυχία. Εν αντιθέσει, η πιθανή απώλεια, η απογοήτευση ή και ματαίωση είναι κομμάτια της ζωής μας κι ο τρόπος που τα διαχειριζόμαστε μπορεί να μας δυναμώσει και να μας κάνει να διεκδικούμε τη συντροφικότητα και την αγάπη.
Το φλερτ δεν είναι παρά μια ευχάριστη διαδικασία συναναστροφής μεταξύ ατόμων. Ουσιαστικά, είναι ένας συνδυασμός πολλών σημάτων, που συντελεί στην αποφυγή χαμένων ευκαιριών. Ένας κάποτε επιφυλακτικός άνθρωπος έχει την ευκαιρία να διαψευστεί ή να επαληθευτεί μέσα από τη διαδικασία αυτή. Στο φλερτ το δόσιμο είναι καθαρά προσωπική επιλογή, άρα ο καθένας δίνει ό,τι αυτός θεωρεί κατάλληλο για να υπάρξει μια συναισθηματική εμπλοκή, σε ελεγμένα όμως όρια, ώστε να αποφευχθεί η εισβολή στον προσωπικό του χώρο.
Το φλερτ, λοιπόν, και τα βουβά μηνύματα που ενισχύουν τις προθέσεις μας, προσαρμόζονται σε ένα παιχνίδισμα μεταξύ των ατόμων. Ένα παιχνίδισμα που με την ίδια ευκολία με την οποία μπορεί να αποφέρει καρπούς, μπορεί και να ισοπεδώσει ό,τι έχει με κόπο χτιστεί. Τόσο απλό και ταυτόχρονα τόσο πολύπλοκο.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη