Η επικοινωνία καθίσταται το μοναδικό μέσο που έχουμε για να ανταλλάζουμε πληροφορίες, σκέψεις και συναισθήματα κι αποκτά διάφορες μορφές, με κυριότερες αυτές του γραπτού και προφορικού λογού. Παρ’ όλο που θεωρείται ένα φυσικό χάρισμα του ανθρώπου, πολλές φορές η ίδια είναι δύσκολο να επιτευχθεί τόσο στους φιλικούς, οικογενειακούς, επαγγελματικούς τομείς όσο και σε μια ερωτική σχέση. Μάλιστα, στον τελευταίο τομέα, αν δεν είναι εύκολη και χρειάζεται προσπάθεια για να υλοποιηθεί τότε η σχέση που έχει δημιουργηθεί δεν οδεύει πουθενά.
Βασικό κλειδί μιας σχέσης είναι η χημεία, η όποια μπορεί να γίνει φανερή μέσα απ’ την επικοινωνία, δηλαδή, μέσα απ’ τον διάλογο των δυο ατόμων. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε είναι που δεν ακούμε τι έχει να μας πει ο άλλος. Μένουμε κολλημένοι στις δικές μας πεποιθήσεις και τα προσωπικά μας «πιστεύω» και δεν μπορούμε να αντιληφτούμε το γεγονός ότι έχουμε απέναντί μας ένα τελείως διαφορετικό άτομο, με διαφορετικές απόψεις, οι οποίες αν τεκμηριωθούν σωστά με τα κατάλληλα επιχειρήματα είναι απολύτως σεβαστές. Παρ’ όλο που αυτό δύναται να συμβεί, στην αδιαφορία μας και στη λογική να μιλάμε για να απαντάμε κι όχι για να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν, πνιγούμε τον άλλο και καταδικάζουμε τη σχέση μας.
Επιπροσθέτως, η γκρίνια, η ειρωνεία κι οι φωνές δε βοήθησαν ποτέ έναν διάλογο να διεξαχθεί ομαλά και στα σίγουρα καμία επικοινωνία δε λειτουργεί έτσι. Με το να υψώνεις τη φωνή σου δεν έχεις να κερδίσεις τίποτα απολύτως. Αντιθέτως χάνεις και το πιθανόν δίκιο που μπορεί να έχεις.
Για τον λόγο αυτό, σεβόμαστε τον άνθρωπό μας και παραμένουμε ψύχραιμοι, προσπαθώντας με ηρεμία να βρούμε μια άκρη και να καταλήξουμε κάπου. Μια σχέση που δε στηρίζεται στο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση, αργά ή γρήγορα θα πάψει να είναι σχέση, αφού η –αποτυχημένη– υπερπροσπάθεια για επικοινωνία δε βοηθάει το ζευγάρι να εξελιχθεί, παρά μόνο το κουράζει.
Σίγουρα, γνωρίζουμε ότι απέναντί μας έχουμε μια διαφορετική προσωπικότητα, με άλλες συνήθειες διαφορετικές απ’ τις δικές μας, που πιθανότατα να μας φαίνονται περίεργες ή να μας ξινίζουν. Μέσα απ’ την επικοινωνία γινόμαστε πιο διαλλακτικοί, δεν απορρίπτουμε τις προτάσεις του αλλού, προσπαθώντας έτσι να τον γνωρίσουμε καλύτερα.
Κλείνοντας, καταλήγουμε ότι η επικοινωνία ανάμεσα σε ένα ζευγάρι πρέπει να είναι εύκολη. Αν χρειάζεται υπερπροσπάθεια, δε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, κάτι που είναι απολύτως κατανοητό και φυσιολογικό. Όταν σεβόμαστε τον σύντροφό μας αποφεύγοντας κάποιες απ’ τις παραπάνω κινήσεις, αυτομάτως σεβόμαστε και τον ίδιο μας τον εαυτό, σαφώς και την επιλογή που έχουμε κάνει να τον βάλουμε στη ζωή μας και να τον κάνουμε κομμάτι μας.
Γι’ αυτό, λοιπόν, είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή του συντρόφου μας, δεν κάνουμε βεβιασμένες κινήσεις και δίνουμε χρόνο στη σχέση μας, γνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη