Τι σημαίνει πρακτικά και ρεαλιστικά η ύπαρξη έντασης; Σημαίνει ανισορροπία, σημαίνει φουρτούνα, σημαίνει λακκούβα σε μια προγενέστερη ομαλότητα. Κι είναι διαφορετικό να χτιστεί μια σχέση εξ’ αρχής με πυλώνες τις εντάσεις καθώς πολύ συχνά θεωρείται κι ως μια μορφή επικοινωνίας. Μπορεί όντως μια σχέση να βασίζεται στις εντάσεις κι αποτελεί άλλο κεφάλαιο τι υπάρχει πίσω από τη συγκεκριμένη λογική, μα όντως είναι μια δομή με σάρκα και οστά και συχνά εξυπηρετεί τα μέλη με την ύπαρξή της. Τι γίνεται όμως όταν οι εντάσεις έρχονται στην πορεία και αποκτούν διακυμάνσεις πολλές και διάφορες, τόσες που πια να είναι το κύριο συστατικό της σχέσης;
Μπορεί το «σχεδόν» να εξελιχθεί σε κάτι άλλο;
Τίποτα δεν έρχεται «ξαφνικά». Δεν υπάρχει το «ξαφνικά όλα άλλαξαν» δεν υπάρχει το «δεν αναγνωρίζω την ξαφνική αλλαγή». Υπάρχει το «δεν ασχολήθηκα να την παρατηρήσω» ή το «δεν είχα κεραίες για να τη δω να συμβαίνει» ή το «αγνόησα επιδεικτικά όλα τα σημάδια». Κι όντως πολύ συχνά, είτε επειδή μάς βολεύει, είτε επειδή δε μάς ενδιαφέρει και πολύ, είτε γιατί έχουμε βάλει τη σχέση σε μια πιο αυτόματη ροή, ακόμα και γιατί μάς λείπει το στοιχείο της αυτοπαρατήρησης. Δεν παρατηρούμε πώς αυτό που είχαμε ονομάσει και κατατάξει σε ένα πολύ συγκεκριμένο κουτάκι έχει αρχίσει να αλλάζει μορφή κι εμείς επιμένουμε ακόμη να το ζουπάμε στα παλιά του ρούχα. Σε ποιο βαθμό αυτό γίνεται εκούσια, είναι κάτι που μόνο εμείς μπορούμε να απαντήσουμε στον εαυτό μας μα το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Περισσεύει δέρμα έξω από το ρούχο όπως περισσεύει συναίσθημα έξω από τη σχέση.
Ένα καμπανάκι είναι η ένταση, που προσπαθεί να μας πει να ανοίξουμε αυτιά και μάτια, που ουρλιάζει να οξύνουμε την αντίληψή μας γιατί έχουμε κλειστεί υπερβολικά στις προσωπικές μας προσδοκίες τόσο που έχουμε χάσει τη συσχέτιση, την επαφή με τον άνθρωπο που έχουμε συνδεθεί. Είναι ο τέλειος τρόπος να γίνει σαφές πως εφόσον κάτι δε μας ικανοποιεί πια, σημαίνει ότι έχουμε πάψει να το θέλουμε, τουλάχιστον στην τωρινή του μορφή.
Βρες εδώ το βιβλίο που θα δώσει απάντηση σε όλα όσα σκέφτεσαι για τις σχεδόν σχέσεις.
Ή κατέβασέ το σε όλες τις συσκευές σου.
Μια συζήτηση που έπρεπε να γίνει.