Έχουμε στην κατοχή μας ένα παιχνίδι τζένγκα. Ξεκινάμε, λοιπόν, να τοποθετούμε τα τουβλάκια με το συμπαίκτη μας και σιγά-σιγά, ένας μεγάλος πύργος εξυψώνεται μπροστά μας. Φτάνει η ώρα, έτσι, που θα πρέπει ν’ αφαιρέσουμε μερικά τούβλα. Τραβάμε πρώτα αυτά που δεν μπήκαν καλά και που φαίνεται ότι δημιουργούν πρόβλημα στον πύργο μας. Με κάθε απρόσεκτη κίνησή μας, όμως, ολόκληρος ο πύργος είναι έτοιμος να καταρρεύσει κι όλος ο κόπος μας να καταλήξει σε σκορπισμένα κομμάτια.
Ας υποθέσουμε ότι ο πύργος τζένγκα που φτιάξαμε, έχει τη σημασία μιας σχέσης, που κτίστηκε με τον ίδιο τρόπο. Τα τουβλάκια που πρέπει ν’ αφαιρεθούν, ας πούμε ότι είναι τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στη σχέση. Τότε, λοιπόν, με το συμπαίκτη μας κι άρα με το σύντροφό μας στην προκειμένη περίπτωση, στην προσπάθειά μας ν’ αφαιρέσουμε τα προβλήματα που κλονίζουν τη σταθερότητα της σχέσης μας, μπορεί και να ρίξουμε κάτω ολόκληρη τη σχέση και να την διαλύσουμε.
Οι σχέσεις που έχουν τη μορφή πύργων τζένγκα, είναι δηλαδή εκείνες που έχουν τον κίνδυνο να κλονιστούν με κάθε ενέργειά μας. Καθετί που κάνουμε ή λέμε μπορεί να είναι επικίνδυνο και ικανό να ρίξει κάτω τη σχέση και να μας χωρίσει.
Οι σχέσεις, που έχουν χτιστεί και ξαναχτιστεί πολλές φορές, είναι σαν πύργοι τζένγκα. Οι δύο σύντροφοι επιχειρήσαμε επανειλημμένα να χτίσουμε τη σχέση μας, αλλά πάντα βλέπαμε τα κομμάτια της να πέφτουν και να αποτυγχάνουν όλες οι προσπάθειές μας. Τότε φτάνουμε στο σημείο, που ορίζουμε σαν την «τελευταία προσπάθεια». Αν πέσει κι αυτή τη φορά ο πύργος μας, τότε δε θα θέλουμε να «ξαναπαίξουμε».
Μπορεί, όμως, μια σχέση να πάρει τη μορφή πύργου τζένγκα, όταν οι σύντροφοι που μπαίνουμε σ’ αυτή, είμαστε σε μια ηλικία που δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε τις ενέργειες, που γίνονται απρόσεκτα και βιαστικά. Καθετί που γίνεται χωρίς σκέψη, έτσι, είναι δυνατό να χαρακτηρίσει ως «απερίσκεπτο» το σύντροφό μας και να ρίξει κάτω τον πύργο μας. Κάθε λάθος, σ’ αυτήν την περίπτωση, είναι ασυγχώρητο και καθοριστικό.
Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να κλονίσει τον πύργο μας και να τον ρίξει κάτω είναι η περίπτωση, όπου η σχέση έχει χτιστεί όπως-όπως. Έτσι, οι βάσεις της είναι ασταθείς και με κάθε «τούβλο» που αφαιρείται, ενδεχομένως να ισοπεδωθεί ο πύργος και να λήξει η σχέση. Δεν τοποθετήσαμε με σοβαρότητα τα κομμάτια της, αλλά αντιθέτως, την χτίσαμε με την επιπολαιότητα που θα ταίριαζε περισσότερο σε παιχνίδι.
Μια άλλη αιτία, που κάνει τη σχέση να μοιάζει με πύργο τζένγκα, είναι η περίπτωση, όπου έχουμε συγχωρεθεί για μια πέρα για πέρα λανθασμένη ενέργειά μας. Τότε, με την παραμικρή υπόνοια πως το λάθος μας έχει επαναληφθεί, ο σύντροφός μας θ’ αφαιρέσει με θυμό το τούβλο που πρέπει και θα τελειώσει ηθελημένα, έτσι, τη σχέση.
Όταν η σχέση μας, λοιπόν, παίρνει τη μορφή πύργου τζένγκα και η ακεραιότητά της εξαρτάται από κάθε κίνησή μας, τότε για να μην γκρεμιστεί, απαιτούνται σοβαρές και καλά υπολογισμένες κινήσεις. Κάθε ενέργεια, που θα γίνει βιαστικά και χωρίς σκέψη, δε θα μπορεί παρά να ισοπεδώσει και να τερματίσει τη σχέση.
Το παιχνίδι, έτσι, θα τελειώσει, τα τουβλάκια θα μαζευτούν υπομονετικά, θα μπουν στο κουτί τους και θα φυλαχθούν. Τότε, ίσως το μάτι μας να πέσει πάνω στις οδηγίες του παιχνιδιού. Αργοπορημένα κι εκ των υστέρων, λοιπόν, θα τις διαβάσουμε και θα καταλάβουμε γιατί έπεσε ο πύργος μας.
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου