Ο καιρός περνάει, οι σκέψεις τρέχουν κι εσύ μέσα σου γεμίζεις συναισθήματα που θες να εκφράσεις, αλλά δεν ξέρεις τον τρόπο. Το άτομο που γνώρισες στο bar τις προάλλες και σου άρεσε, αλλά δεν έκανες κίνηση. Το φιλαράκι που κάτι είπε, κάτι έκανε και σε ενόχλησε, αλλά δε βρήκες την κατάλληλη ευκαιρία να του μιλήσεις. Ο γονιός που κάπως σε πίεσε παραπάνω. Ο συνάδελφος που είναι ζωντανός, γιατί δε θες να φας τα νιάτα σου στη φυλακή. Πολλά μικρά – ή και μεγάλα- συναισθήματα που δημιουργούνται καθημερινά, πολύ εύκολα και μένουν μέσα μας για έναν χαζό λόγο: Δεν ξέρουμε πώς να εκφραστούμε.
Το «από κοντά» θέλει θάρρος, ενώ τα μηνύματα θεωρούνται απρόσωπα. Η τηλεφωνική κλήση ή βιντεοκλήση δηλώνουν απόσταση. Γράμμα; Παλιομοδίτικο και στην εποχή μας θεωρείται απαγορευμένο. Σκέφτεσαι κι άκρη δε βγάζεις. Ρωτάς τη γνώμη φίλων, γνωστών, γονέων μα καμία απάντηση δε σου κάνει. Και όσο δε βρίσκεις λύση, τόσο μαζεύεις μέσα σου πολλά που θες να πεις. Μα μη γελιόμαστε. Μια είναι η λύση. Πρόσωπο με πρόσωπο. Τις καλύτερες, ωραιότερες κουβέντες τις κάναμε πρόσωπο με πρόσωπο. Κοιτώντας τον άλλον στα μάτια. Μπορεί να είναι δύσκολο, μα το αποτέλεσμα αξίζει! Να και μερικοί λόγοι:
Πρώτος λόγος, κανένα autocorrect δε θα σου αλλάξει τα λόγια, γιατί έτσι θέλει. Θα χρησιμοποιήσεις τις λέξεις που θες, με όποια σειρά θες, βγάζοντας όποιο νόημα θες ή θα ήθελες σε ένα παράλληλο σύμπαν χωρίς άγχος, φόβο κ.λπ.
Δεύτερος λόγος,ορίζεις εσύ το ύφος και τον τόνο της φωνής σου και δεν τα αφήνεις στη φαντασία του δέκτη. Επομένως, δε θα υπάρξουν παρεξηγήσεις γιατί κάπως διαφορετικά διάβασε κάτι, ενώ εσύ το εννοούσες αλλιώς.
Τρίτος λόγος, ένα άγγιγμα πάντα βοηθάει. Η σωματική επαφή κάνει θαύματα. Σε μια ερωτική εξομολόγηση, ή σε ένα ξεκαθάρισμα φιλικό και μη. Ένα άγγιγμα χεριού, μια αγκαλιά, ένα χάδι μπορούν να βοηθήσουν τον άλλον να καταλάβουν πιο εύκολα τι θες να πεις ή τι εννοείς, ή ακόμα καλύτερα, την κατεύθυνση της συζήτησης.
Τέταρτος λόγος, τα βλέμματα. Εκείνα που λένε πολλά περισσότερα από όσα προσπαθείς εσύ να πεις με το στοματάκι σου. Μπορείς ακόμα και να καταλάβεις αν αυτά που θα ακούσεις ως απάντηση είναι ειλικρινή ή όχι. Το καλύτερο είναι πως αν αφήσεις να χαθεί στο βλέμμα σου και δει τον εσωτερικό σου κόσμο, μπορεί να νιώσει όσα ακούει παράλληλα. Μας συμφέρει αυτό πολύ.
Πέμπτος λόγος, παιδιά, μη γελιόμαστε. Είναι πολύ πιο άμεσο από το να περιμένουμε πάνω από μια οθόνη κινητού/ υπολογιστή/ tablet (σε περίπτωση μηνύματος) και να βλέπουμε σταδιακά τη διαδικασία: «Στάλθηκε, παραδόθηκε». Και μετά τι; Διαβάστηκε; Αγνοήθηκε; Θα απαντηθεί εντός του έτους; Θα απαντηθεί εντός της δεκαετίας; Πόσες σκέψεις να τρέξουν σε μερικά δευτερόλεπτα από ένα μυαλό;
Έκτος λόγος. Πες ότι πήρες τηλέφωνο να τα πεις. Δε σε τρώει η περιέργεια του τι μπορεί να κάνει εκείνη τη στιγμή; Πώς αντιδράει και ποιες είναι οι εκφράσεις του/της; Δε θες να παρατηρείς και διαβάζεις τη γλώσσα του σώματος που έχει όσο μιλάς; Βοηθάει πολύ αυτό μέχρι να ακούσεις την πιθανή απάντηση.
Έβδομος και πάμε προς το τέλος. Απλά μίλα. Πάρε το θάρρος και πες τα ευθέως. Δείξε πόσο ντόμπρος είσαι. Δείξε στο άτομο που θες να μιλήσεις, πως έχεις το θάρρος, δε φοβάσαι. Είναι πολύ καλό το να δείξεις κάτι τέτοιο στον απέναντι. Μη δείχνεις πως φοβάσαι. Δε θα κερδίσεις τίποτα έτσι και σε κανέναν τομέα.
Όγδοος και κοντεύουμε. Ας υποθέσουμε ότι η απάντηση είναι θετική. Είναι αυτή που περίμενες και πετάς στα σύννεφα. Γιατί να περιμένεις πότε θα βρεθείτε για να έχεις και σωματική ανταπόκριση; Αν μας άκουγες και μιλούσες πρόσωπο με πρόσωπο, αυτή η αγκαλιά, το φιλί, το χάδι, θα ακολουθούσε κατευθείαν κι όχι μετά από μέρες ή ώρες.
Ένατος λόγος. Ανακούφιση. Έχεις σκεφτεί πόσο ανακουφιστικό είναι να τα βγάζεις όλα από μέσα σου, με τον τρόπο που θες, το ύφος που θες, την ένταση που θες; Γαληνεύει το μέσα σου ρε παιδί μου.
Δέκατος και τελευταίος λόγος. Σε περίπτωση που δε σε έπιασαν οι προηγούμενοι 9 λόγοι, σου έχω ένα tip για να τα καταφέρεις. Μπορείς να είσαι τόσο κοντά με τον άλλον, χωρίς όμως να τον κοιτάς στα μάτια. Πέρα από την πλάκα. Κοίτα το σημείο ανάμεσα από τα φρύδια, αφού φαίνεται λες και κοιτάς τα μάτια του άλλου, κι έτσι, το μυαλό θα λειτουργεί και πάλι υπέρ σου. Ο άλλος δε θα καταλάβει τη διαφορά κι εσύ για κάποιον λόγο δε θα σκέφτεσαι τα μάτια που σε κοιτάνε, οπότε αυτόματα όλα γίνονται πιο εύκολα και λιγότερο άβολα.
Θα μπορούσε ο κάθε ένας να βρει άλλους τόσους λόγους για να σε πείσει να μιλήσεις ευθέως, κατάμουτρα, που λένε. Η αλήθεια είναι, όμως, πως μόνο ο εαυτός σου θα σε πείσει πραγματικά να το κάνεις. Αν δε βρεις τη δύναμη μέσα σου, όσα και να διαβάζεις, δε θα κάνουν δουλειά. Όσες συμβουλές και να πάρεις από εδώ κι από εκεί, μόνο με τον εαυτό σου θα γίνει η πραγματική δουλειάς. Γι’ αυτό, μετά από αυτούς τους 10 λόγους (κι άλλους τόσους που μπορεί κάπου να διαβάσεις ή να ακούσεις), μπορώ να σου πω απλώς να μιλάς. Όλα είναι πιο όμορφα μετά!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου