Το TED είναι ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος στην διάδοση των ιδεών συνήθως με την μορφή σύντομων αλλά ταυτόχρονα δυναμικών ομιλιών. Ξεκίνησε από τον σχεδιαστή Richard Saul Wurman ο οποίος μαζί με τον γραφίστα Harry Marks οραματίστηκαν να αναπτύξουν ένα νέο είδος αγοράς, ένα περιβάλλον διασταύρωσης ιδεών σχετικά με την τεχνολογία, την ψυχαγωγία και τον σχεδιασμό από όπου πήρε και το όνομα του το ακρωνύμιο TED (Technology- Entertainment – Design).
Έως και σήμερα καλύπτει θέματα επιστήμης, επιχειρήσεων, ψυχολογίας αλλά και παγκόσμια ζητήματα, με τις ομιλίες αυτές να διαδίδονται σε περισσότερες από 100 γλώσσες παγκοσμίως. Στόχος της παγκόσμιας αυτής κοινότητας είναι να προσφέρει σε ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο την πρόσβαση σε νέα γνώση, υποστηρίζοντας με πάθος πως οι ιδέες και οι εμπειρίες των άλλων ανθρώπων γύρω μας μπορούν ν’ αλλάξουν συμπεριφορές, ζωές και τελικά τον κόσμο. Ένα απ’ τα μεγάλα πλεονεκτήματα που κατάφεραν να κάνουν τις ομιλίες αυτές τόσο διαδεδομένες στο ευρύ κοινό είναι η μικρή διάρκεια τους. Τα περισσότερα βίντεο κυμαίνονται περίπου στα 18 λεπτά κατά μέσο όρο στα οποία οι κορυφαίοι ομιλητές καλούνται να μοιραστούν ένα κομμάτι απ’ τη ζωή τους.
Μέσα στο πνεύμα των ιδεών που αξίζει να διαδοθούν το TEDx όπου x=μία ανεξάρτητα οργανωμένη εκδήλωση TED, αποτελεί ένα πρόγραμμα τοπικών αυτο-οργανωμένων εκδηλώσεων που φέρνουν κοντά τους ανθρώπους με σκοπό να μοιραστούν τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες.
Οι εκδηλώσεις αυτές σχεδιάζονται και συντονίζονται ανεξάρτητα ανά κοινότητα. Το περιεχόμενο κι ο σχεδιασμός κάθε εκδήλωσης TEDx είναι μοναδικό όμως καθεμία οφείλει να κινείται μέσα στο πλαίσιο του TED. Η κάθε διοργάνωση πρέπει να περιέχει μια σειρά από σύντομες προετοιμασμένες ομιλίες εστιασμένες σε ιδέες κι απόψεις που θα εμπνεύσουν και θα ενθαρρύνουν τον κόσμο διαθέτοντας μια ποικιλία θεμάτων. Παρακάτω ακολουθούν 10 ομιλίες του Tedx σε παγκόσμιο αλλά και σ’ εθνικό επίπεδο που αξίζει να τους αφιερώσεις λίγο απ’ τον χρόνο σου.
Όταν η ζωή είναι ένα πάρτι που δε σε έχουν καλέσει – Δέσποινα Κανάκογλου
«Πόση αξία δίνεις στο τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα πως πρέπει να κάνεις και πόσο σημασία δίνεις στο τι πιστεύεις εσύ πως πρέπει να κάνεις;» Η Δέσποινα Κανάκογλου, η πρώτη γυναίκα δημιουργός podcast στην Ελλάδα μάς περιγράφει μέσα απ’ το δικό της σύνολο εμπειριών πως κατάφερε να μετατρέψει τα αλλεπάλληλα «όχι» της ζωής και της κοινωνίας σε κάτι δημιουργικό. Σε μια ομιλία γεμάτη δύναμη ψυχής μάς προτρέπει να μη σταματάμε ποτέ να χάνουμε την πίστη στα όνειρα μας.
Sleep is Your Superpower – Matt Walker
Ο Matt Walker συγγραφέας, επιστήμονας και καθηγητής νευροεπιστήμης και ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια αφιέρωσε δύο δεκαετίες μελετώντας τη σχέση μεταξύ του ύπνου και της απόδοσης. Στην ομιλία του παρουσιάζει τις συνέπειες που παρατηρούνται στο σώμα μας λόγω εξαιτίας της στέρησης ύπνου και εξηγεί πως ο σωστός ύπνος μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου.
A Simple Way to Break a Bad Habit – Judson Brewer
Ως άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι ν’ ακολουθούμε ένα μείγμα συνηθειών. Πόσο εύκολο όμως μας είναι να εγκαταλείψουμε μία κακή συνήθεια; Ο Judson Brewer αμερικανός ψυχίατρος, ειδικός στα θέματα συνήθειας καταρρίπτει την περίπλοκη επιστήμη πίσω απ’ τις συνήθειες και μάς παρουσιάζει μερικές τεχνικές για το πως μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε τον εγκέφαλό μας.
How Social Media Makes us Unsocial – Allison Graham
Πόσες φορές έχουμε κοιτάξει το κινητό μας για ν’ απαντήσουμε κάποιο μήνυμα κατά τη διάρκεια μίας εξόδου; Στον κόσμο της τεχνολογίας και της καθημερινής πληροφορίας η Allison Graham εξηγεί σ’ ένα θέμα τόσο επίκαιρο πως οι εφαρμογές κι οι συσκευές μάς κρατούν συνεχώς απομακρυσμένους ακόμα κι όταν βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με τους φίλους μας.
You Don’t Find Happiness, You Create It – Katarina Blom
Γιατί δεν μπορούμε να βρισκόμαστε συνεχώς σε καταστάσεις ευτυχίας; Η ψυχολόγος Katarina Blom εξηγεί πως ο εγκέφαλός μας είναι κατασκευασμένος για ν’ αντιμετωπίζει καταστάσεις που αφορούν θέματα επιβίωσης. Όταν όμως πρόκειται για ευεξία τότε τα πράγματα δεν είναι τόσο με το μέρος μας.
Why reading Matters – Rita Carter
Η νευροεπιστήμονας Rita Carter εξηγεί πως μπορούν 30 λεπτά διαβάσματος την ημέρα μπορούν να μεταμορφώσουν τη ζωή σου. Εστιάζοντας στη θετική επίδραση που ασκεί το διάβασμα ενός βιβλίου σε τμήματα του εγκεφάλου μας όπως: η μνήμη, η φαντασία κι η συμπεριφορά.
Γεμίζοντας το κενό με χιούμορ – Κατερίνα Βρανά
Πώς μπορεί καμιά φορά η ζωή μπορεί να σε φέρει αντιμέτωπο με τον θaνaτο και πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει η καθημερινότητά μας μέσα σε μία στιγμή; Η stand up κωμικός Κατερίνα Βρανά σε μια ομιλία ζωής μας παρουσιάζει πόσο μεγάλη σημασία έχει το χιούμορ στη ζωή μας τονίζοντας πως το απόλυτο κενό μπορεί να γίνει η εναρκτήρια δύναμη για κάθε δημιουργική διαδικασία.
The Art of Being Yourself – Caroline McHugh
Τι περιμένουμε στ’ αλήθεια να μάς προσφέρει η ζωή και τι πραγματικά της προσφέρουμε εμείς οι ίδιοι; Περιγράφοντας το φαινόμενο της κλεψύδρας κατά το οποίο κατά τη διάρκεια των παιδικών μας χρόνων αλλά και στα χρόνια των γηρατειών οι άνθρωποι είναι απλά ο εαυτός τους κι αυτό είναι απολύτως αρκετό. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν φτάνουμε στο ενδιάμεσο σημείο της κοινωνικοποίησης και πρέπει να ενταχθούμε στην κοινωνία εκεί όπου έρχεται ο φόβος της αποδοχής. Η Caroline McHugh σε μια δυναμική ομιλία εξηγεί τη σημαντικότητα της αποδοχής του εαυτού μας.
What If Music Could Find Someone You’ve Lost ? – Steven Sharp Nelson
O Steven Sharp Nelson μπορεί να έχασε τη μητέρα του απ’ όγκο στον εγκέφαλο κατάφερε όμως μέσω της μουσικής να νιώσει και πάλι κοντά της. Μάς προσκαλεί όλους να κλείσουμε τα μάτια μας και να επανασυνδεθούμε με κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο μέσω της δύναμης της μουσικής παρέα με το τσέλο του.
How to already be your full and complete self – Agnes Mariakaki
Πώς ο εσωτερικός ρaτσισμoς που βιώνουμε μπορεί να γίνει πολύ πιο βαθύς και επίπονος όταν συγκρούεται με την εικόνα του ατσαλάκωτου εαυτού μας. Είμαστε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου απ’ τα πιο σκοτεινά μέχρι τα πιο φωτεινά αρκεί να τα βρούμε μέσα μας. Σε μια ομιλία γεμάτη συναισθήματα η Αγνή Μαριακάκη εξηγεί πως το νόημα στη ζωή το δίνουμε εμείς οι ίδιοι.
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος