Είσαι αντικοινωνικό άτομο κι είναι κάτι που δεν μπορείς να αλλάξεις όσο κι αν προσπάθησες; Μήπως είσαι κατ’ επιλογή αντικοινωνικό ον και καυχιέσαι μάλιστα γι’ αυτό; Όποιος κι αν είναι ο λόγος που κρύβεται πίσω από την ανάγκη σου για απομόνωση κι ελάχιστη έως μηδέν κοινωνικοποίηση στην ώρα της εργασίας, σου έχουμε πάρα πολύ καλά νέα για τα οποία μπορείς κάλλιστα να χαρείς νοερά κι ήρεμα, χωρίς σαματά μιας κι η φανφάρα δεν είναι του στυλ σου.

Το Υπουργείο Εργασίας στην Αμερική δημοσιοποίησε μια βάση δεδομένων η οποία δόθηκε από το Δίκτυο Επαγγελματικής Πληροφόρησης. Περισσότερα από 900 επαγγέλματα έδωσαν στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο κοινωνικοποίησης κι αλληλεπίδρασης που περιλαμβάνουν και κατέληξαν σε κάποια τα οποία είναι ιδανικά για ανθρώπους που δεν είναι κοινωνικοί. Το θετικό επίσης είναι πως τα συγκεκριμένα επαγγέλματα έχουν πολύ καλές απολαβές στο οικονομικό κομμάτι και θεωρούνται υψηλόμισθα. Μ’ έναν σμπάρο λοιπόν, δυο τρυγόνια και πάμε ευθύς αμέσως να δούμε ποια είναι αυτά:

 

Διαχειριστές και σχεδιαστές ιστοσελίδων

Σύμφωνα με το Δίκτυο Επαγγελματικής Πληροφόρησης στις ΗΠΑ, η επιλογή της συγκεκριμένης καριέρας είναι ιδανική για όσους θέλουν να έχουν αυτό που λέμε, την ησυχία τους. Μπορεί να είναι άτομα που ανήκουν στο δυναμικό μιας εταιρείας αλλά μπορούν κάλλιστα να εργάζονται από την άνεση του δικού τους χώρου και με το δικό τους ρυθμό. Σαφέστατα θα υπάρξουν meeting με συναδέλφους αλλά και πελάτες, όμως αυτό είναι κάτι που δε θα αγχώσει έναν κατά βάση αντικοινωνικό άνθρωπο αφού θα γίνει μόνο όσες φορές κριθεί αναγκαίο. Σε μια κλίμακα του 100, ο βαθμός αλληλεπίδρασης του συγκεκριμένου επαγγέλματος είναι γύρω στο 32, οπότε μια χαρά βολεύει όσους δε γουστάρουν ούτε καλημέρα στον εργασιακό τους χώρο.

 

Μηχανικός υλικού υπολογιστών

Άκρως απαραίτητοι, συμφωνούμε όλοι σ’ αυτό. Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ όσες φορές χρειάστηκα τη βοήθεια κάποιου, μπορεί να έκανε τη δουλειά σωστά και με το παραπάνω, αλλά οι ερωτήσεις μου ήταν πάντα μεγαλύτερες από τις απαντήσεις που έπαιρνα πίσω. Οι αναλύσεις λοιπόν της έρευνας λένε πως είναι επίσης ιδανικότατο επάγγελμα για όσους αγαπούν τη μοναξιά και την ηρεμία τους. Άντε και την παρέα των υλικών με τα οποία ασχολούνται. Με βάση την εν λόγω κλίμακα αλληλεπίδρασης του 100, το επάγγελμα αυτό βρίσκεται στο 22.

 

Μαθηματικός 

Να με συγχωράτε οι Μαθηματικοί της παρέας αλλά εγώ μεταφέρω τα στοιχεία μια έρευνας αν και θα πω πάλι την αμαρτία μου: δε θυμάμαι τους καθηγητές που είχα σ’ αυτό το μάθημα λαλίστατους. Το θέμα όμως είναι πως το επάγγελμα αυτό, δεδομένης και της δυσκολίας της φύσης του, απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση και δέσμευση σ’ αυτό που κάνεις. Η ανάλυση των αριθμών, των δεδομένων, λύσεων και τεχνικών σε θέλει εκεί 100%, άρα στο συγχωρούν και να μη μιλάς και πολύ. Εξάλλου, είναι ένα επάγγελμα που θα βρει θέση σε διάφορους τομείς, από μια διδακτική αίθουσα μέχρι μια τεχνολογική εταιρεία. Στη κλίμακα αλληλεπίδρασης με max το 100 οι Μαθηματικοί είναι στο 38.

 

Αστρονόμος

Ιδανικό επάγγελμα για εκείνους που αγαπούν τον ουρανό, τ’ αστέρια και τους πλανήτες, εξαιρουμένης της Γης η οποία κατοικείται και θα πρέπει να επικοινωνήσεις με άλλους. Μια θέση εργασίας που ο κάθε αντικοινωνικός, με τ’ ανάλογα προσόντα, θα λατρέψει. Η κλίμακα ανάγκης για αλληλεπίδραση κατατάσσει τους Αστρονόμους στο 49 κάνοντας τις υποχρεωτικές στιγμές για επικοινωνία με τους άλλους να μοιάζουν με διάττοντα αστέρια.

 

Συγγραφέας /Ποιητής /Κειμενογράφος

«Κοίταξε τη γούνα σου πρώτα» θα έλεγε κάποιος τώρα, αλλά θα συνεχίσω ακάθεκτη και θα προσπαθήσω να το σώσω λιγάκι. Τα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με έμπνευση χρειάζονται χρόνο κι αρκετή απομόνωση. Είναι λογικό να θέλει κάποιος να χαθεί στις σκέψεις και τις λέξεις του. Μπορεί να γινόμαστε αντικοινωνικοί κάποιες έως αρκετές φορές, αλλά αυτή είναι κι η χάρη μας. Η κλίμακα αλληλεπίδρασης μάς κατατάσσει στο 32 αλλά παραβλέψτε το και κρατήστε το πάθος που μας διακρίνει.

 

 

 

Αναλυτής αγοράς

Είναι οι άνθρωποι που θα παρατηρήσουν και θα μιλήσουν μόνο όταν έχουν συγκεντρώσει αρκετές πληροφορίες ώστε να σου προτείνουν κάτι, το οποίο  θα είναι και μετρημένα κουκιά. Σίγουρα το κομμάτι εργασίας τους δεν απαιτεί τρομερή αλληλεπίδραση κι επομένως στην κλίμακα με άριστα το 100 κατατάσσονται περίπου στο 25.

 

Οδηγός οχήματος σε ορυχεία

Μάλιστα, υπάρχει και κάντε το εικόνα. Μιλάμε για τη απόλυτη απομόνωση. Ένα επάγγελμα ξεκάθαρα για αντικοινωνικούς ανθρώπους με το ρίσκο στο αίμα τους ως προς τις συνθήκες εργασίας και φυσικά, δεν το συναντάμε και κάθε μέρα. Στη κλίμακα του 100 βρίσκεται στο 50 αφού η αλληλεπίδραση κι επικοινωνία με συναδέλφους προσαρμόζεται πιο πολύ σε κινήσεις και νεύματα παρά στον προφορικό λόγο.

 

Αρχειοφύλακας

Άλλη μια θέση εργασίας που δε θα χρειαστεί να ιδρώσεις για το αν τα είπες καλά, τι είπες και γιατί τα είπες. Είσαι εσύ κι οι φάκελοι. Εσύ και τα ρεαλιστικά ή διαδικτυακά ράφια. Μια σχέση αγάπης κι εξέλιξης. Η χαρά του αντικοινωνικού ατόμου είναι αυτή η δουλειά με κατάταξη στη κλίμακα του 100, γύρω στο 30. Μια χαρά, αν μιλάς μόνο με τους φακέλους σου.

 

Κοινωνιολόγος

Παρ΄όλο που στο πρώτο άκουσμα θα μας φανεί παράξενο γιατί μιλάμε για ένα επάγγελμα που το έχουμε στο μυαλό μας ως καθαρά επικοινωνιακό, παράλληλα απαιτεί αρκετό χρόνο για παρατήρηση και μελέτη. Οπότε, αν κι κατάταξή του στη κλίμακα είναι στο 59, θεωρείται χαμηλή η αλληλεπίδραση για ένα επάγγελμα σαν αυτό.

 

Σεφ

Πριν βγάλετε τα μαχαίρια από τις θήκες αγαπητοί μου μάγειρες και σεφ λέγοντας πως είστε ομαδικοί παίκτες να πούμε πως ναι μεν αλλά. Θεωρείται ένα επάγγελμα που αν κάποιος έχει τις γνώσεις και το ταλέντο, επιτρέπεται κι ίσως επιβάλλεται να είναι αντικοινωνικός στον βαθμό που δεν επηρεάζει τη συνεργασία με τους άλλους μέσα σε μια κουζίνα. Και σαφώς μέσα σε μια κουζίνα που τρέχει πρέπει να επικοινωνείς συνέχεια και για τα πάντα, ωστόσο υπάρχει και χώρος για απομόνωση, έμπνευση και μοναχική δημιουργικότητα. Κατατάσσεται στην κλίμακα αλληλεπίδρασης με άριστα το 100 περίπου στο 40.

Αυτά ήταν μόνο κάποια από τα υψηλόμισθα επαγγέλματα που μπορεί να κάνει ένας αντικοινωνικός άνθρωπος, επαληθεύοντας κι αλλάζοντας με ένα μικρό twist τη φράση «όταν τρώμε δεν μιλάμε» σε « όταν δουλεύουμε δεν μιλάμε».

 

Αφιερωμένο στα μυαλά που αρέσκονται να σκέφτονται παρά να μιλάνε όταν δουλεύουν.

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου