Συνείδηση… Μια λέξη μυστήριο που δεν έχει συγκεκριμένη έννοια! Είναι η πύλη του μυαλού, απροσπέλαστη κάποιες φορές ανάλογα με το τι έχει συγκεντρώσει ο νους κάθε ανθρώπου. Όλοι αναφερόμαστε συχνά πυκνά στη συνείδηση. Όσοι νοιάζονται υπερβολικά για τον εσωτερικό τους κόσμο τους απασχολούνται και συχνά με ερωτήματα προς αυτή. Θα έλεγε κανείς πως τις καλύτερες συζητήσεις τις έχουμε κάνει με τη συνείδηση, με τον ίδιο μας τον εαυτό δηλαδή.
Οι καλύτερες συνεντεύξεις, λοιπόν, έχουν γίνει χωρίς κοινό να τις παρακολουθεί. Διοργανωτής εσύ και guest καλεσμένος η συνείδησή σου. Η ώρα που γίνεται η κουβέντα διαφέρει ανάλογα με το άτομο, αλλά οι βραδινές είναι πάντα οι πιο αποκαλυπτικές. Εκείνες τις ώρες βγαίνουν στην επιφάνεια όσα θες να μείνουν κρυφά -κι ας μην τα καταφέρνουν πάντα. Οι ερωτήσεις της μοναδικής αυτής συνέντευξης θα μπορούσαν να είναι ατελείωτες. Τι θέλεις να μάθεις για το μυαλό, τι είναι αυτό που ψάχνει η καρδιά και η ψυχή να επιβεβαιώσει;
Ας υποθέσουμε πως έχεις τη μοναδική ευκαιρία να ρωτήσεις τη συνείδησή σου οτιδήποτε θέλεις. Πάρε καρέκλα, κάθισε αναπαυτικά και κοίταξέ την κατάματα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης. Ακολουθούν μονάχα 20 από τις πολλές ερωτήσεις που πιθανότατα να έχεις κάνει ή έχεις σκεφτεί να κάνεις στη συνείδησή σου.
1. «Γιατί πληγώνομαι τόσο εύκολα;». Μια ερώτηση που σε ταλαιπωρεί και ψάχνεις την απάντηση στο υποσυνείδητο.
2. «Έχω άραγε πληγώσει φίλους και πότε;». Θα ‘θελες να ‘ξερες πώς κάνει η συμπεριφορά σου να νιώθουν τους ανθρώπους που αγαπάς.
3. «Έχω αντιδράσει σε όσα με έχουν με πειράξει κατά καιρούς;». Νιώθεις πως πρέπει να υπερασπιστείς τον εαυτό σου και τις επιλογές σου ακόμη κι όταν αυτό δε συνάδει με τις επιθυμίες των άλλων.
4. «Είμαι εκεί για όσους με έχουν πραγματικά ανάγκη;». Η ερώτηση αυτή ταλαιπωρεί πολλούς στην καθημερινότητα μα κατά βάση εκείνους που θέλουν να προσφέρουν και να μοιράζονται.
5. «Δείχνω πάντα τα αληθινά μου αισθήματα;». Μήπως είσαι πιο εσωστρεφής απ’ όσο νόμιζες ή μήπως οι άλλοι λαμβάνουν διαφορετικά μηνύματα απ’ αυτά που προσπαθείς να περάσεις; Μια αποκάλυψη που επιβάλλεται να γίνει αν θέλουμε να μιλάμε για σχέσεις με γερές βάσεις.
6. «Στα πόσα λάθη καίγεσαι και κάνεις restart;». Η συνείδηση να κρατάει τεφτέρι κι εσύ να αναλογίζεσαι όλα τα λάθη -μικρά και μεγάλα. Έχε όμως κατά νου πως ουδείς αλάνθαστος -ακόμη και η κυρά Συνείδηση.
7. «Θα έπαιρνα πίσω λόγια που έχω πει;». Μια ερώτηση όλα τα λεφτά, αφού σε απορίες τέτοιου τύπου κρύβεται η δύναμη της συνείδησης του καθενός.
8. «Θα ήθελα να γυρίσουν πίσω άνθρωποι που έχω απομακρύνει;». Μια απάντηση που ψάχνεις να βρεις ή που μπορεί ήδη να γνωρίζεις.
9. «Έχω υπάρξει σωστός/η σύντροφος;» . Η αναζήτηση της συμπεριφοράς μας σε μια σχέση σίγουρα μας απασχολεί ιδιαίτερα.
10. «Έχω υπάρξει σωστό παιδί προς τους γονείς μου; Τους απογοήτευσα άραγε;». Η ελπίδα να έχεις ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ανθρώπων που σε έφεραν στον κόσμο -όχι ως ανταπόδοση, αλλά γιατί θες να τους βλέπεις χαρούμενους.
11. «Έχω πει τα σ’ αγαπώ που ήθελα στους δικούς μου ανθρώπους;». Η ανάγκη να ξέρεις πως οι άλλοι γνωρίζουν ότι τους αγαπάς, πως δεν αμφιβάλλουν και πως εσύ δεν το ‘χεις κρατήσει μέσα σου.
12. «Έχω πει τις συγνώμες που έπρεπε να πω;». Η απολογία δε σε κάνει θύμα, αλλά σε δυναμώνει -και μαζί με σένα και τις σχέσεις με τους γύρω σου.
13. «Με ‘χει συγχωρήσει ο εαυτός μου για όσα βλακωδώς τον ανάγκασα να βιώσει;». Η λύτρωση που έρχεται με την αποδοχή και μια ερώτηση που τρέμεις να κάνεις.
14. «Έχω πάρει τις σωστές αποφάσεις στην ανατροφή του παιδιού μου;». Μια ερώτηση, στην οποία θα ‘θελες η συνείδηση να απαντήσει μονολεκτικά ένα «ναι». Θα έφτανε για να νιώσεις καλά να ξέρεις πως τα ‘χεις καταφέρει σε έναν απ’ τους πιο σημαντικούς και απαιτητικούς ρόλους της ζωής σου.
15. «Έχω κάνει τις σωστές επιλογές στον επαγγελματικό τομέα ή θα έπρεπε να είχα τολμήσει κάτι άλλο;». Η ερώτηση που πολλές φορές έχεις σκεφτεί ειδικά αν βρέθηκες σε φάση στη ζωή σου που κλήθηκες να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς δρόμους.
16. «Έχω συμφιλιωθεί με τους φόβους μου;». Η επιτακτική κι απόλυτη ανάγκη να ξέρεις πως απαλλάχθηκε ή στην καλύτερη των περιπτώσεων συμφιλιώθηκες με τους προσωπικούς σου φόβους. Είναι κάτι που σε πάει μπροστά!
17. «Θα άλλαζα κάτι στη ζωή μου;». Ο προβληματισμός επί μονίμου βάσεως για το τι θα μπορούσες να είχες κάνει διαφορετικά και πού αλλού θα μπορούσες να βρισκόσουν τώρα που μιλάμε.
18. «Θα πάψω ποτέ να αναβάλλω μικρά σχέδια και όνειρα υπό το φόβο της αποτυχίας;». Η απογοήτευση που νιώθεις κάθε φορά που λες στον εαυτό σου «άλλη φορά, όχι τώρα».
19. «Με αγαπάνε ή με εκτιμούν αληθινά και όσο επιθυμώ;». Μπορεί η αλήθεια να είναι απάντηση τρομακτική.
20. « Είμαι πραγματικά ευτυχισμένος/η;». Η ερώτηση-φωτιά με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η συνείδησή σου καθημερινά. Η ερώτηση που θα την έκανε να ιδρώσει στην καρέκλα της κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής συζήτησης που μόλις τελείωσε.
Ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις. Ερωτήματα που μόνο όσοι τα έχουν καλά με τη συνείδησή τους θα τολμήσουν να θέσουν. Οι υπόλοιποι απλώς θα συνεχίσουν να ξεγελούν προβληματισμούς τους. Βλέπεις θέλει κότσια αυτή η συνέντευξη κι ας μην έχει τηλεθέαση πάντα. Όλα στο φως..
Αφιερωμένο σε κάθε «αν» και κάθε «άραγε»…
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.