Οι κανόνες που διέπουν τις ανθρώπινες συμπεριφορές είναι σαφείς. Υπάρχουν και τους εφαρμόζουμε ώστε να μη δημιουργούμε προστριβές, αντιπαραθέσεις, να μην πληγώνουμε και να μην πληγωνόμαστε. Αρχικά, να συμφωνήσουμε όλοι πως κανείς δεν είναι τέλειος ή αλάνθαστος. Προσπαθούμε να είμαστε. Υπάρχουν όμως φορές που γινόμαστε αυτό που δε θα θέλαμε να μας κάνουν οι άλλοι. Βέβαια, εξαιρετικά εύκολα αναγνωρίζουμε τις χειριστικές συμπεριφορές που μας περιβάλλουν κατά καιρούς προσπαθώντας να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, αλλά με τη δική μας τάση προς τη χειριστική συμπεριφορά δε συμβαίνει το ίδιο.
Μπορούμε, τελικά, ν’ αναγνωρίσουμε πότε και πόσο συχνά φλερτάρουμε με τη συναισθηματική χειραγώγηση προς τους άλλους;
1. Μήπως γίνεται πόλεμος αν δεν περάσει το δικό σου;
Είσαι σε μια αντιπαράθεση με κάποιον. Ακούς την άποψη του άλλου, εκφράζεις τη δική σου και πάει λέγοντας. Αν αντιλαμβάνεσαι πως η άλλη πλευρά ίσως και να έχει δίκιο, αλλά παρ’ όλα αυτά επιμένεις στο να υποστηρίζεις ανούσια τη δική σου θέση τότε ναι, εσύ κι η χειριστική συμπεριφορά χορεύετε αγκαλιασμένοι κι απολαμβάνετε το θέαμα. Το δε παράλογο και ξεκάθαρο δείγμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς από πλευράς σου θα είναι να το συνεχίσεις κρατώντας και καλά μούτρα. Δείχνοντας για ώρες ίσως και για ημέρες πως, όχι μόνο δεν αλλάζεις άποψη αλλά, σ’ έχει πειράξει τόσο πολύ που δεν έχεις διάθεση να είσαι ο εαυτός σου και πάλι μαζί με το συγκεκριμένο άτομο. Απαράδεκτο; Σκέψου να σου το έκαναν.
2. Μήπως έχεις μια δικαιολογία πάντα και για όλα;
Εδώ επιστρατεύουμε τη λογική. Η οποία είναι πάντα σύμμαχος σε μια τέτοια περίσταση. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να βρίσκει πάντα μια «λογική» εξήγηση για όλα όσα κάνεις ή αποφασίζεις ακόμη κι όταν δεν υπάρχει λογική εξήγηση, τότε κάτι δεν πάει καλά. Δε γίνεται πάντα να υπάρχει μια εξήγηση που θα δικαιολογεί απόλυτα όσα εσύ σκέφτεσαι κι όχι όσα οι άλλοι σκέφτονται. Επίσης καμία λογική εξήγηση δεν υπάρχει γι’ αποφάσεις που μπορεί να πληγώνουν άλλους. Τα «για δικό μας καλό» είναι καλό να μην είναι για το κακό του άλλου.
3. Μήπως ρίχνεις λιγάκι την αυτοπεποίθηση των άλλων;
Αυτό είναι ένα σημάδι που σίγουρα δεν μπορείς και δεν πρέπει να παραβλέψεις αν το κάνεις. Πολλές φορές γίνεται χωρίς να το καταλάβουμε. Για παράδειγμα, οι γονείς δημιουργούν τύψεις κι ενοχές με κάποιο τρόπο προς τα ίδια τους τα παιδιά, προκαλώντας μια μικρή πληγή, αρχικά στην αυτοπεποίθηση- η οποία όμως πυορροεί με την πάροδο του χρόνου. Άλλες φορές μπορεί ν’ αστειευτείς και καλά γι’ αδυναμίες κάποιου φιλικού προσώπου, ή αγαπημένου ατόμου στα πλαίσια μιας συζήτησης. Προσοχή στα όρια.
4. Μήπως ξοδεύεις παραπάνω ενέργεια να πείσεις;
Μια από τις μεγάλες παγίδες είναι να προσπαθείς να πείσεις μανιωδώς τους άλλους. Γιατί να το κάνεις; Και τι θα πετύχεις στην τελική με το να το πετυχαίνει κάθε φορά η τακτική σου; Θα πάρεις, θαρρείς, κάποιου είδους παράσημο που θα επιβεβαιώνει αυτές σου τις ικανότητες; Δεν έχεις πάντα δίκιο. Δε γίνεται να εισακούγεται πιο πολύ η δική σου πλευρά. Δεν μπορείς να πείθεις πάντα. Δε γίνεται κι όσο παλεύεις να το πετύχεις τόσο πιο χειριστικός γίνεσαι.
5. Μήπως βασίζεσαι κάποιες φορές στο φιλότιμο των άλλων;
Ξεκάθαρο κι ολοφάνερο σημάδι χειριστικής συμπεριφοράς. Φωνάζει από μακριά. Αν αυτά που θέλεις να γίνουν δε γίνονται αμέσως ή και καθόλου, πατάς πάνω στο φιλότιμο και την ευαισθησία της άλλης πλευράς για να φτάσεις πιο γρήγορα στον στόχο σου. Κι όσο μεγαλύτερη αδυναμία σου έχει κανείς, τόσο πιο άμεσα μπορείς να διακρίνεις αν χρησιμοποιείς αυτή του την αγάπη.
Η χειριστική συμπεριφορά είναι σαν το μπούμερανγκ. Κάνει τον κύκλο της και γυρίζει πίσω. Αν σε βρει ακάλυπτο, θα νιώσεις το χτύπημα με τη φορά που το πέταξες κι εσύ. Αν γίνεται ασυνείδητα και δεν καταλαβαίνουμε ότι συμβαίνει, η ψυχραιμία είναι η πρώτη βάση πάνω στην οποία πρέπει να πατήσουμε. Ν’ αναγνωρίσουμε τα δικά μας όρια, στη συνέχει να βάλουμε νέα και να τα εφαρμόσουμε. Με το να στρουθοκαμηλίζουμε δεν ξεγελάμε κανέναν. Αν το συνεχίσουμε θα μείνουμε να κάνουμε παρέα με την άμμο γύρω μας και μόνο.
Αφιερωμένο στα «δε θα το έκανα» που δεν εφαρμόζονται.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου