Η βόμβα έσκασε. Μια θολούρα καλύπτει το βλέμμα του γονιού που καλείται να απαντήσει στην ερώτηση η οποία αναμενόμενα θα γεννήσει κι άλλες. Κι εκεί κάπου εμφανίζονται τα συμπτώματα με τον κρύο ιδρώτα σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Γονείς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και άβολων καταστάσεων μπροστά σε ερωτήσεις για το σεξ ή γονείς έτοιμοι για όλα;

Πρώτα έρχονται οι θηλασμοί, τα καροτσάκια κι οι πάνες. Έπειτα τα πρώτα βήματα και η χαρά που συνοδεύει τις πρώτες τους λέξεις. Πιο μετά το καρδιοχτύπι για την πρώτη μέρα στο σχολείο σημαίνοντας πια την αρχή της ανεξαρτητοποίησης. Προ- εφηβεία και τα νεύρα στα κάγκελα προμηνύοντας καταστάσεις δύσκολες μεν αλλά όχι ακατόρθωτες. Να σου κι η εφηβεία που σκάει σαν ένα τσουνάμι αλλαγών έτοιμο να σε παρασύρει «σ’ άλλη γη, σε άλλα μέρη» κατά το άσμα.

Και ναι, έφτασε η στιγμή που θα ακούσεις μέσα στις χιλιάδες επί χιλιάδων ερωτήσεις που έχεις απαντήσει όλα αυτά τα χρόνια κι αυτή τη μία που θα σε κάνει να ανασκουμπωθείς. Να επιστρατεύσεις κάθε είδους δικαιολογία, κάθε υπαρκτό αλλά κι ανύπαρκτο επιχείρημα για να αποτρέψεις ή έστω να καθυστερήσεις, την «πρώτη φορά», την πρώτη ερωτική επαφή του παιδιού σου. Σίγουρα ένιωσες ένα κόμπο στο λαιμό αλλά ξεχνάς κάτι πολύ σημαντικό. Όταν μιλάμε για γονείς, ακόμη και το καλύτερο σενάριο ταινίας που κέρδισε το Όσκαρ, ωχριά μπροστά τους.

Οι δικαιολογίες που θα γεννήσει το μυαλό των γονιών ξεπερνούν κάθε φαντασία χωρίς υπερβολή. Πάμε λοιπόν να δούμε πώς λειτουργεί ο μηχανισμός άμυνας των γονιών με το top 5 των επιχειρημάτων τους; Προσδεθείτε, γιατί το «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις» ισχύει και για τη ζώνη.

 

1. «Είσαι ακόμη σε μικρή ηλικία γι’ αυτά, τώρα έχεις διαβάσματα»

Κι αν αυτό αποτελεί όντως ένα δυνατό επιχείρημα για τους απανταχού γονείς, για ένα παιδί που οι ορμόνες του άρχισαν να χτυπάνε κόκκινο, θα αποτελέσει σίγουρα μια ακόμη αφορμή μέσα στις πολλές που ήδη έχει, για να μισήσει το σχολείο. Κι άντε εσύ το λες και το πρεσβεύεις, δίνοντας και τα ανάλογα παραδείγματα. Υπάρχει περίπτωση ένα παιδί να πειστεί; «Τι δουλειά έχουν οι εργασίες για το σπίτι με αυτό που σε ρωτάω;» θα μπορούσε να είναι ένας πετυχημένος αντίλογος. Κι η συζήτηση ίσως και να καταλήξει σε μια προσωρινή αποφυγή του θέματος από πλευράς γονέα. Νομίζεις ότι κέρδισες αυτή τη μάχη; Γιατί ναι μεν θα συνεχίσει τις εργασίες για το σχολείο αλλά τα ερωτηματικά που ταλανίζουν το εφηβικό μυαλό, θα αναζητήσουν τις απαντήσεις που ψάχνουν μέχρι να τις βρουν.

 

 

2.  «Όταν έρθει η στιγμή θα το καταλάβεις»

Σοβαρά τώρα, θεωρείς πως αυτό είναι βάσιμο επιχείρημα; Να απευθυνθεί μήπως στην Πυθία ή να «μυρίσει τα νύχια του» κατά τη λαϊκή ρήση; Η πιο συνηθισμένη αντίδραση στην παραπάνω υπεκφυγή του θέματος θα ήταν ένα εφηβικό πονηρό χαμόγελο αφού η αμηχανία σου μόλις του έδωσε την απάντηση που περίμενε. «Για να το λες έτσι, μάλλον ήρθε η στιγμή» θα συμπεράνει το ευφυές εφηβικό μυαλό που ξέρει να διαβάζει τις σκέψεις των γονιών του. Άλλη μια αναβολή του θέματος άνευ ουσίας. Κι οι υπεκφυγές συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον.

 

 

3.  «Να μην κοιτάζεις τους έρωτες αλλά το πώς να αποκατασταθείς στη ζωή»

Με την πονεμένη ατάκα τύπου λατρεμένης Μάρθας Βούρτση σε ταινία παλιού Ελληνικού κινηματογράφου, δε θα πετύχεις τίποτε. Λυπάμαι που θα στο χαλάσω αλλά η αποκατάσταση στη ζωή δεν έχει να κάνει με τη σεξουαλική επαφή κι αν στην τελική περίμενε κάποιος να κάνει σεξ αφού πρώτα έχει προοδεύσει, ας πούμε, σε επαγγελματικό επίπεδο, μάλλον θα έπρεπε να το ψάξουμε και σε ιατρικό επίπεδο. Κι ίσως να συνέβαινε πριν πολλά χρόνια σε συνάρτηση και με έναν γάμο αλλά μήπως να αναθεωρήσεις για το σε ποια εποχή ζούμε;

 

 

4.  «Θα με πεθάνεις με αυτές τις ερωτήσεις σου»

Εδώ επιστρατεύεται κάθε πονηριά. Αφού το θέμα ερωτική επαφή έφτασε στα αυτιά σου πολλές φορές μέχρι τώρα και κατάλαβες πια πως είναι ένα κάτι που δεν μπορείς να αποφύγεις για πολύ ακόμη, παίζεις το χαρτί «πονάει η καρδιά μου, δε νιώθω καλά». Μα και πάλι νομίζεις πως θα καταφέρεις κάτι; Ετοιμάσου για ακόμη πιο πολλές ερωτήσεις αφού και πάλι το ευφυές εφηβικό μυαλουδάκι θα σου φέρει ένα ποτήρι νερό, θα περιμένει να «συνέλθεις» και καλά και φυσικά θα σε ξαναρωτήσει. Πόσες φορές να προσποιηθείς αδιαθεσία;

 

 

5.  «Δε βλέπεις τι γίνεται, τόσες αρρώστιες κυκλοφορούν»

Είναι αδιαμφισβήτητο πως τα μεταδιδόμενα νοσήματα μέσω μιας επαφής αποτελούν άγχος όχι μόνο για ένα παιδί στην εφηβική του ηλικία αλλά και για έναν ενήλικα. Με το να υψώνεις όμως το τείχος της ανασφάλειας για ένα παιδί δεν καταφέρνεις κάτι. Κι ίσως  να καθυστερήσεις την πρώτη φορά του παιδιού σου βάζοντας μπροστά κάθε ιατρικό θέμα που μπορεί να προκύψει ως κάλυψη, αλλά του προσθέτεις έναν φόβο κι έναν πανικό που μόνο η πρόληψη μπορεί να διορθώσει.

 

Πέρα από τις δικαιολογίες και τα επιχειρήματα που κάθε γονιός θα επιστρατεύσει, η αλήθεια είναι πως το κεφάλαιο ερωτική επαφή αποτελεί μια σελίδα με ερωτηματικά για κάθε οικογένεια. Όλα όμως ξεκινούν από την πολύ απλή παραδοχή του ότι τα παιδιά έπαψαν να είναι πια μικρά παιδιά κι οδεύουν προς την ενηλικίωση. Κι αυτό σημαίνει πως θα έρθει η στιγμή της πρώτης φοράς. Το θέμα είναι αν θέλεις να είσαι κομμάτι της ερωτικής τους διαπαιδαγώγησης. Να πάρουν δηλαδή από εσένα πρώτα τις απαντήσεις, με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές. Να ενημερωθούν για τη χρήση προφυλακτικού και τη σημασία της προφύλαξης. Να λάβουν μέσω μιας επίσκεψης σε γυναικολόγο ή ανδρολόγο αντίστοιχα, ακόμη περισσότερες απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν. Να συζητήσετε μαζί για θέματα όπως ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και οτιδήποτε περιλαμβάνει αυτό. Να μάθουν από εσένα πρώτα τι σημαίνει συναίνεση ασχέτως φύλου, τι σημαίνει σεβασμός.

Η ζωή κυλάει και τα παιδιά μεγαλώνουν.  Όλα ξεκινούν από το σωστό διάλογο. Γονείς εν δράση με απαντήσεις ειλικρινείς, χιούμορ εκεί που χρειάζεται, μα πάνω από όλα αλήθειες.

 

 

Αφιερωμένο στην «πρώτη άβολη φορά» των γονιών ώστε να προετοιμάσουν την «πρώτη όμορφη φορά» των παιδιών.

 

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου