Το «σουηδικό» μοντέλο σχέσεων, επικοινωνίας και συναναστροφών έχει κάψει κόσμο και κοσμάκη. Διότι αν και θέλεις να δείξεις ένα καθωσπρεπισμό κι ένα επίπεδο αφού οι δρόμοι σας χωρίσουν, δε δείχνει να πετυχαίνει και πολύ. Κι είναι λογικό. Εδώ είναι Ελλάδα κι ως λαός με μεσογειακό ταμπεραμέντο, νιώθουμε λιγάκι παραπάνω όσα λέμε και κάνουμε. Εξάλλου, αυτή είναι η γοητεία μας.
Χωρίσατε λοιπόν και παραμένετε «φίλοι» στα social. Η λέξη φίλοι δεν είναι τυχαία μέσα στ’ αγαπημένα εισαγωγικά. Καταρχάς μπορεί να μη χωρίσατε φιλικά. Επίσης πλανάται ακόμη στον αέρα η αίσθηση κι η γεύση που άφησε η σχέση σας. Αν σ’ αυτά προσθέσουμε λίγο από θυμό ή απογοήτευση και πίκρα, τότε έχετε μια από τις πιο δυνατές κι ουσιώδεις δικαιολογίες για να κάνετε αυτό που ίσως μέχρι τώρα σκεφτόσασταν αλλά δεν τολμήσατε. Να διαγράψετε ο ένας τον άλλον στα social.
Εμείς τελείως φιλικά θα σας δώσουμε 5 λόγους για να το κάνετε. Εσείς θα επιλέξετε αν κάποιος από αυτούς σας κάνει και γιατί. Κι αν τελειώνοντας την ανάγνωση αυτού του άρθρου αποφασίσετε πως δε θα το κάνετε, χαλάλι η έμπνευση κι ας παίρνω το ρίσκο να θεωρηθώ η τρελή της παρέας που σας βάζει να «χωρίσετε» και στα social. Γιατί στη τελική το θέμα είναι το πώς λειτουργούμε ο καθένας με βάση τα δικά μας πιστεύω. Κι ας είναι με βάση το σουηδικό μοντέλο.
Γιατί να «χαλιέστε» αφού δεν είστε πια μαζί;
Προχωρά σε μια άλλη σχέση. Κάποιοι θα το ονομάσουν νομοτέλεια. Κάποιοι άλλοι θα υποστηρίξουν πως είναι απόλυτα λογικό να συμβεί, τόσο για την άλλη πλευρά όσο για τη δική σας. Βάλτε ζώνη όμως γιατί η συγκεκριμένη διαδρομή έχει λακκούβες. Πόση ανιδιοτέλεια κι αυτοσυγκράτηση; Πόση αδιαφορία και savoir vivre στιλ Ζαμπούνη να επιδείξετε; Αφού ακόμη κι αν δε σας κάνει κλικ συναισθηματικά ο πρώην έρωτας, θα μπείτε στη διαδικασία να δείτε και να συγκρίνετε. Οπότε γιατί να χαλιέστε; Μια διαγραφούλα και ψεκάσατε, σκουπίσατε, τελειώσατε.
Γιατί να μην προλάβεις εσύ την άλλη πλευρά;
Τι θα γίνει αν ξυπνήσεις ένα πρωί και διαπιστώσεις ότι σε μπλόκαρε πριν το κάνεις; Τώρα βέβαια θα μου πείτε, πού βγάζει όλο αυτό κι ότι δεν είναι σωστό να λειτουργούμε έτσι. Θα συμφωνήσω αλλά επειδή κάποια πράγματα είναι όντως νομοτέλεια μετά από έναν χωρισμό, καλό είναι να προλαμβάνουμε καταστάσεις. Θα το έχεις κάνει εσύ πρώτα, θα έχεις σώσει και τους δυο από μια ή παραπάνω άβολες διαδικτυακές «συναντήσεις» και κάπως έτσι θα έχεις την ικανοποίηση ότι το τόλμησες. Μια διαγραφούλα και ψεκάσατε, σκουπίσατε, τελειώσατε.
Γιατί να μπεις στο τριπάκι του stalking;
Μια από τις μεγαλύτερες παγίδες του να παραμείνετε φίλοι στα social αφού η σχέση σας έχει λήξει είναι το ιντερνετικό stalking ή αλλιώς παρακολούθηση μέσα από τα προφίλ σας. Και μη μου το αρνηθείτε, το έχετε κάνει στάνταρ. Πείτε το περιέργεια, πείτε το απορία, ονομάστε το κόλλημα. Οποιαδήποτε λέξη και να σκεφτούμε ως ταμπέλα, η παρακολούθηση της ζωής του άλλου μέσα από τις αναρτήσεις που κάνει είναι ένας τρόπος να ενημερώνεστε για το πώς είναι, πώς περνά κι αν υπάρχει κάτι άλλο στη ζωή αυτού του ανθρώπου. Οπότε όλο αυτό μπορεί να γίνει μια καθημερινή συνήθεια η οποία ύπουλα μπορεί να καταλήξει σε μια μορφή εμμονής. Ποιος ο λόγος; Μια διαγραφούλα και ψεκάσατε, σκουπίσατε τελειώσατε.
Γιατί να δίνεις στον εαυτό σου ελπίδα ενώ τελείωσε;
Ένας από τους λόγους που δεν αλληλομπλοκάρεστε γι’ αρχή μπορεί να είναι η μικρή ελπίδα πως ίσως αλλάξετε γνώμη έχοντας απόσταση μεταξύ σας. Ναι, αλλά ακόμη κι αν αυτό ισχύει, τα social, οι αναρτήσεις κι η εικονική ζωή δεν είναι ο κατάλληλος «χώρος» για να δείξουμε πως θέλουμε να επιστρέψει κάποιος στη ζωή μας. Υπάρχουν πιο αληθινοί τρόποι για να γίνει αυτό. Αν από την άλλη δεν υπάρχει ελπίδα επανασύνδεσης τότε η διαγραφή είναι η απόλυτη λύτρωση. Πονάει αλλά αποδίδει και θα φανεί μακροπρόθεσμα. Μια διαγραφούλα και ψεκάσατε, σκουπίσατε, τελειώσατε.
Γιατί να μεταφράσεις όπως σε βολεύει οτιδήποτε βλέπεις;
Το θέμα σόσιαλ μετά χωρισμού είναι για γερά στομάχια. Μια ανάρτηση από πρώην σύντροφο με μια εικόνα κι ένα κείμενο κι όλα είναι πιθανό να μεταφραστούν αλλιώς. Διαφορετικά από ό,τι είναι. Αφήστε που το άγχος του αν θα γίνει ανάρτηση και πότε είναι μεγάλο. Βλέπεις κάτι, το εξηγείς όπως σε βολεύει, φαντάζεσαι κάτι άλλο, βλέπεις λέξεις παραπάνω απ’ αυτές που υπάρχουν και γενικότερα μπαίνεις σε μια πολύ ψυχοφθόρα διαδικασία χωρίς λόγο. Μια διαγραφούλα και ψεκάσατε, σκουπίσατε, τελειώσατε.
Η λήξη μιας σχέσης είναι από μόνη της ένα κομμάτι που πονάει. Είναι μια πληγή που προσπαθείς να φροντίσεις ώστε να γίνεται όλο και πιο ανώδυνη. Με το να παραμένετε στη λίστα των φίλων δεν κερδίζετε κάτι. Ίσως να παρατείνετε στις περισσότερες των περιπτώσεων τον πόνο ενός χωρισμού. Οι λόγοι για να κάνετε διαγραφή ο ένας στον άλλον στα σόσιαλ είναι αληθινοί και συγκεκριμένοι. Δεν είναι αυτονόητοι.
Κι αν με το να διαγράψετε τα προφίλ σας εκατέρωθεν θεωρείτε πως διαγράφετε ο ένας τον άλλον από τις ζωές σας, εδώ γράψτε λάθος. Δε διαγράφονται έτσι απλά οι άνθρωποι που αγαπήσαμε και μας αγάπησαν. Θα είναι πάντα κομμάτι της ζωής μας. Φανείτε λοιπόν γενναίοι κι επιλέξτε όποιον από τους παραπάνω λόγους σας κάνει. Μια διαγραφούλα και τελειώσατε.
Αφιερωμένο στα “φιλικά” delete που αρνούνται να συμβούν.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου