Δε μας έφτανε η δυσκολία στις ερωτικές σχέσεις και τη δέσμευση γενικότερα, έρχεται ένας νέος όρος να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις βάσεις για να μείνουμε αιώνια μετεξεταστέοι στο μάθημα έρωτας και σχέσεις. Κλάμα κι οδυρμός μας περιμένει για τι φανερώνει τόσο για εμάς όσο για το άτομο που μας ενδιαφέρει. Ανασυγκροτήστε δυνάμεις, πάρτε χαρτί και μολύβι και κρατήστε σημειώσεις μήπως και περάσουμε το μάθημα.
Ο όρος είναι η λέξη situationship. Ναι, καλά μαντέψατε όσοι μαντέψατε, έχει να κάνει με τη λέξη κατάσταση. Σαν να λέμε, τι είναι η φάση που περνάμε ερωτικά; Είναι σαν εκείνη την ενδιάμεση στάση που κάνουμε σε ένα ταξίδι που σχεδιάζαμε καιρό. Δε μας βγήκε με κατευθείαν δρομολόγιο και κάνουμε ένα stop over στο οποίο νιώθουμε ότι κολλήσαμε.
Η φάση του situationship είναι η άβολη κατάσταση της σχέσης που δεν είναι ακόμη επίσημα σχέση- κι ίσως να μη γίνει ποτέ. Είναι το φλερτ, το texting ή ακόμη και μια σειρά από ραντεβού ενώ όλα μπορεί να έχουν επισφραγιστεί από μια απλή ανταλλαγή φιλιών και χαδιών μέχρι και σ3ξουαλική επαφή. Η λέξη situation μέσα στον όρο δεν είναι τυχαία αφού όλο αυτό το άβολο stop over όπως είπαμε παραπάνω, καθυστερεί λιγάκι το ταξίδι μας και δε μας δίνει σαφή εικόνα για το πότε και το πως θα συνεχίσουμε.
Κι ενώ προσπαθούμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι, το μυαλό μας γεννά ερωτήσεις που εναγωνίως θέλουν να φύγουν από τα δικά μας χείλη και να φωνάξουν στο άλλο άτομο «εδώ είμαι, απάντησέ μου». Έξτρα άγχος προστίθεται με το situationship αφού δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ βέβαιοι για το σωστό timing. Έτσι, ενώ θέλεις να ρωτήσεις για παράδειγμα «με παίζεις ή όχι ρε παιδί μου;», σκέφτεσαι μήπως είναι πολύ νωρίς ή δεσμευτικό ή απλώς λάθος και κάπως έτσι, πατάς φρένο και δεν εκφραζεσαι.
Αν ρωτούσες όμως;
Ερώτηση no 1: Πού βαδίζουμε;
Αν με ρωτάτε θα σας πω, δεν ξέρω. Κι ίσως το άτομο που σας ενδιαφέρει να μην ξέρει επίσης. Κι εσείς προφανώς που ρωτάτεν δεν το ξέρετε. Η απάντηση μπορεί και να μη σας αρέσει γιατί η όποια σχέση τέλος πάντων εφόσον είναι στα αρχικά της στάδια τεστάρεται ακόμη. Άρα το πιο πιθανό είναι, αν ρωτήσετε κάτι τέτοιο, να εισπράξετε αβεβαιότητα. Κι εσείς να μεταφράσετε την αβεβαιότητα ως έλλειψη ενδιαφέροντος. Και να σου τα συμπεράσματα «παίζει μαζί μου ή δε με βλέπει σοβαρά», και πάει λέγοντας. Μη μου χολοσκάτε όμως. Στην τελική, αν καίγεστε τόσο πολύ ρωτήστε κι ας μην πάρετε σαφή απάντηση. Εδώ δε γνωρίζουμε απόλυτα πότε θα παραλάβουμε την παραγγελία με τα σουβλάκια delivery την οποία μπορούμε να κάνουμε tracking, θα ξέρουμε με βεβαιότητα πού βαδίζουμε;
Ερώτηση no 2: Τώρα εμείς βλέπουμε κι άλλους;
Κάντε εικόνα έναν εξορκισμό και φέρτε κατά νου τις αντιδράσεις σας, αν το βλέπατε. Κάπως έτσι θα είναι η έκφραση του άλλου σε αυτή την ερώτηση. Κάπως έτσι ίσως να είναι κι η δική σας, στην απάντηση που θα πάρετε. Συνήθως σε ένα situationship είναι αυτονόητο πως δεν υπάρχει αποκλειστικότητα από καμία πλευρά κι αυτό επειδή δεν υπάρχουν ξεκάθαρα όρια σχέσης, γιατί δεν είναι ακόμη σχέση. Οπότε, ρωτώντας πας στην πόλη λέει η παροιμία, αλλά με μια τέτοια ερώτηση δε μας σώζει κανένα GPS.
Ερώτηση no 3: Αν δεν ταιριάζουμε, γιατί βλεπόμαστε;
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι στο τραγούδι «Ο τηλεφωνητής» του Νομικού ο στίχος έλεγε, «Πάλι χτυπάνε καμπάνες για εμάς, καμπάνες λύπης κι όχι χαράς». Αυτό ακριβώς είναι αυτή η ερώτηση. Καμπάνες παντού, καμπανάκια και συναγερμοί. Όσοι προλάβετε να μπείτε στο καταφύγιο κρατήστε καμιά θέση για εμάς τους υπόλοιπους. Τι να απαντήσει τώρα ο άλλος, πείτε μου. Να πει “δεν πειράζει ας μην ταιριάζουμε, εγώ ένα κρεβάτι θέλω”; Λέγονται αυτά όχι πείτε μου. Το πιθανότερο είναι να σας απαντήσουν με ερωτήσεις επίσης του τύπου «τι εννοείς» πριν φτάσετε στο να ανακαλύψετε αν όντως ταιριάζετε.
Ερώτηση no 4: Τι σχέση έχεις με τους γονείς σου;
Οι καμένοι της υπόθεσης καταλαβαίνετε νομίζω τον σκοπό αυτής της ερώτησης ταμπού η οποία φωνάζει από μακριά “φτου και βγαίνω”. Πήρε αγάπη, φροντίδα, άγγιγμα, είναι καλές οι σχέσεις ή ζει για να τους ικανοποιεί; Είναι άβολο να κάνουν μια αγκαλιά ή μήπως υπάρχει διαρκής έλεγχος για τα πάντα; Όλα αυτά, είναι σοκαριστικό πόσες απαντήσεις δίνουν για τη μεταξύ σας σχέση.
Ερώτηση no 5: Γιατί χάλασε η προηγούμενη σχέση σου;
Ξύνουμε πληγές αλλά η ανανέωση θέλει το ξυσιματάκι της για να σουλουπωθεί. Να μη μάθουμε ποιος έφταιξε; Να μην καταλάβουμε αν υπερβάλλει λιγάκι ή αν σοβαρολογεί; Εξάλλου μην ξεχνάτε πως το προφίλ ενός συντρόφου λένε φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο θα μιλήσει για πρώην κι ας μην ήταν οι καλύτερες επιλογές. Συμπεραίνεις πολλά από μια τέτοια απάντηση, εκτός κι αν σας περιμένει στη γωνία κι έχει ήδη προνοήσει οπότε μπορεί να υιοθετήσει ατάκες τύπου “Συνέντευξη μου παίρνεις;” όπου η άμυνα είναι στον θεό κι ακόμα παραπέρα.
Αυτές είναι ίσως οι πιο βασικές από τις ερωτήσεις ταμπού που θέλουμε να κάνουμε στο situationship μας χωρίς φυσικά να αποκλείουμε αρκετές ακόμη. Το μετέωρο συναίσθημα μιας τέτοιας φάσης είναι αυτό που δυσκολεύει τα πάντα. Είναι η μαργαρίτα που μαδάς, είναι η Άντζελα Δημητρίου που παίζει στο αυτί σου με το «μ’ αγαπάει, δε μ΄αγαπάει» κάθε φορά που συναντιέστε ή γράφετε ο ένας στον άλλον ή φιλιέστε ή κάνετε σ3ξ ή τέλος πάντων οτιδήποτε χαρακτηρίζει το δικό σας situationship. Εμείς από συμβουλές τελειώσαμε, αλλά αν τελικά δείτε ότι δεν πάει πουθενά το situation, πάρτε το επόμενο ship και κουνήστε το μαντήλι κατά την αναχώρηση.
Αφιερωμένο στις μαντεψιές και τις αμφιβολίες που μπορούν να είναι το αλατοπίπερο.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου