«Πρέπει να μιλήσουμε»
Πάει κι έρχεται αυτή η ρημάδα η φράση μέρες τώρα στο μυαλό σου. Σε βασανίζουν δύο πράγματα: το πώς θα την πεις και πότε. Κι άντε το δύσκολο κομμάτι το έκανες και την είπες, να την αφήσεις να πλανάται μόνη της στην ατμόσφαιρα ή να τη διακοσμήσεις με καμιά έξτρα ερώτηση του τύπου «πού βρισκόμαστε και τι έχουμε τελικά»;
Ο καιρός περνάει και μαζί με τον καιρό, φαίνεται ότι περνάτε καλά κι εσείς μαζί. Τα γλυκόλογα έχουν την τιμητική τους με εσάς να μοιράζεστε όλο και πιο πολλές στιγμές. Αφήνετε σκοπίμως ή ξεχνάτε και καλά ο ένας προσωπικά αντικείμενα στο χώρο του άλλου «μαρκάροντας» έτσι την περιοχή σας. Αποφασίζεις από τη μια πως δε θα πεις κάτι, ίσως είναι ακόμη νωρίς. Από την άλλη όμως καίγεσαι να μάθεις για το πώς σε βλέπει, ποια είναι η θέση σου και κατ’ επέκταση αν έχετε μια σταθερή πορεία στη σχέση ή πάει το πράγμα πιο ελεύθερα.
Ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις ενώ για να απαντηθούν θα πρέπει να γίνουν τα ίδια ερωτήσεις. Κι αφού δε βλέπεις φως από την άλλη πλευρά μάλλον θα πρέπει να κάνεις την αρχή μήπως και ξεκλειδώσεις έτσι την κατάσταση. Το θέμα είναι πως επειδή η ίδια η κατάσταση έχει από μόνη της ένα σχετικό βάρος σε σημασία, οι ερωτήσεις που θα κάνεις δεν μπορούν να είναι ούτε ασφυκτικές αλλά ούτε κι απόλυτες. Δε γίνεται δηλαδή να στήσεις τον άλλον στη γωνία, με ερωτήματα που μπορεί να έχει επίσης σκεφτεί αλλά ίσως δίνει χρόνο για να τα δει πιο ξεκάθαρα. Ωραία τα λόγια, ώρα για πράξεις.
1. Δεν ξεκινάμε ποτέ με το αυτονόητο
Για το αν είστε με κάποιο τρόπο ζευγάρι ή όχι δε χωρά καμία αμφιβολία όταν η σχέση μετράει αρκετό καιρό με καθημερινή επικοινωνία κι επαφή. Μην πας όμως «βούρ στο ψητό». Γυάλισε λιγάκι τα μαχαιροπήρουνα. Δες αν υπάρχει η όρεξη και μετά σερβίρεις. Μην πέσεις στην παγίδα του να ονοματίσεις ντε και καλά τη σχέση και τους ρόλους σας γιατί ίσως και να τρομάξεις τον άλλον. Βλέπεις, μπορεί πολλές φορές τα αυτονόητα να είναι μπροστά μας αλλά μην ξεχνάς πως υπάρχουν κι εκείνοι που θέλουν να λειτουργούν πιο ελεύθερα μέσα σε μια σχέση, δίχως ταμπέλες, ακόμη κι όταν έχουν μια σταθερή σχέση.
2. Επιδίωξε τις συστάσεις
Ένα τρικ για να διαπιστώσεις με πολύ πλάγιο τρόπο το πώς σε βλέπει –πιο πλάγιο δε γίνεται- είναι το να επιδιώξεις συστάσεις. Θα σου προτείνει λοιπόν να βγείτε με φίλους ή ακόμη και double date. Μετά χαράς θα αποδεχθείς την πρόσκληση-πρόκληση. Ο σκοπός είναι να βρεθεί ο άλλος σε εκείνη τη θέση που θα χρειαστεί να σε γνωρίσει σε φίλους και γνωστούς κάνοντας τις απαραίτητες συστάσεις. Θα παίξει μόνο ένα όνομα ή θα χρησιμοποιήσει κάτι παραπάνω. Αντιστοίχως εσύ πώς θέλεις να κινηθείς σε περίπτωση που εσύ είσαι αυτός που θα κάνει τις συστάσεις; Προσοχή στις αυθόρμητες δικές σου αντιδράσεις στην περίπτωση που κάτι δεν πάει όσο καλά ήλπιζες. Κι αν αυτό το μικρό αλλά σίγουρο πείραμα δεν πετύχει με την πρώτη, μην απογοητευτείς. Ας είναι καλά οι έξοδοι και η διάθεση για κοινωνικοποίηση.
3. Το παιχνίδι με τις ερωτήσεις
Καίγεσαι να μάθεις αν σε βλέπει πιο σοβαρά, αν τα «χνώτα σας ταιριάζουν» βρε αδερφέ, αν έχετε κοινούς στόχους και για να μη μακρηγορώ πού το πάτε εσείς οι δυο. Η αυτοσυγκράτηση είναι το προσόν που θα χρειαστείς για να κοντρολάρεις το πότε θα κάνεις τις ερωτήσεις σου, ή το πώς να τις αποφύγεις αν σού εκσφενδονίζονται. Η σωστή χρονική στιγμή είναι το παν χωρίς καμία αμφιβολία. Επίλεξε μια στιγμή που θα είστε και οι δυο πιο χαλαροί, πιο ανέμελοι. Όλα ακούγονται πολύ διαφορετικά όταν είσαι στην αγκαλιά που νιώθεις καλά εντός της. Φρόντισε να είναι χαλαρή η ατμόσφαιρα κι όλα τα υπόλοιπα θα κολλήσουν από μόνα τους. Φυσικά οι ρόλοι θα αλλάζουν κι από τη μια υποθετική ερώτηση θα περνάτε στην άλλη πάντα με χιούμορ και ρομαντική διάθεση. Το tip εδώ είναι να μη δείξεις ότι ρωτάς με σκοπό, ή αποφεύγεις ερωτήσεις με κίνητρο, άλλωστε «δεν το έχεις σκεφτεί ποτέ».
4. «Γύρω-γύρω όλοι»
Ξεκίνα λέγοντας πώς νιώθεις όταν είστε μαζί, πόσο πολύ απολαμβάνετε ο ένας την παρέα του άλλου κι ότι αυτό φαίνεται και στους δυο σας. Μην ξεχνάς τις απαραίτητες παύσεις για να τσεκάρεις τις ανάλογες αντιδράσεις. Το ένα πράγμα θα φέρει το άλλο και πού ξέρεις, μπορεί και να εκπλαγείς βλέποντας πως η κουβεντούλα σας πάει εκεί που ήθελες αβίαστα και χαλαρά.
5. Γράψε όσα δεν μπορείς να πεις
Αν κάθε απόπειρα έχει πιάσει πάτο κι είσαι σε αδιέξοδο· δε θα χάσεις στη τελική και τον ύπνο σου. Πάρε την πρωτοβουλία κι άρχισε να γράφεις αυτά που νιώθεις όπως ακριβώς τα νιώθεις. Μη σκέφτεσαι και πολύ τις λέξεις με την ακριβή τους σημασία, εκφράσου πιο αυθόρμητα. Είτε το κάνεις σε post it είτε σε ένα κείμενο στο κινητό φρόντισε να είναι κατανοητό κι όχι μακροσκελές. Το θέμα είναι να αφήσεις το στίγμα σου κι ο άλλος να ανταποκριθεί σε αυτό. Προσοχή στη μετάφραση των πραγμάτων, βέβαια γι’ αυτό μετά από κάθε τέτοια κίνηση καλό είναι να ακολουθήσει και μια συζήτηση.
Το να ανιχνεύσεις τη θέση σου μέσα σε μια σχέση αλλά και το να ξεκαθαρίσετε το πόσο σοβαρά θέλετε να το πάτε, είναι ένα θέμα που απασχολεί πάντα και τους πάντες. Φυσικά υπάρχουν ένα σωρό προσεγγίσεις αλλά αυτό έχει να κάνει με τον χαρακτήρα και τη χημεία που μοιράζεστε. Λίγη καλή διάθεση κι υπομονή κι οι απαντήσεις θα έρθουν με τον καιρό.
Αφιερωμένο σε όλα τα «μήπως» που θέλουν να διώξουν από πάνω τους τα ερωτηματικά.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου