Υπάρχει κάτι χειρότερο από ένα κακό πρώτο double date. Ένα δεύτερο double date, αν τυχόν ακολουθήσει επόμενο. Ένα διπλό ραντεβού εννοώντας εσένα, το ταίρι σου και ένα ακόμη ζευγάρι που θα συντροφεύσει μια κοινή σας έξοδο. Οι λόγοι για να κανονιστεί ένα double date είναι αρκετοί με σημαντικότερους το να γνωρίσουμε καλύτερα οι μεν τους δε, αφού συνήθως υπάρχουν φιλικές σχέσεις μεταξύ των ατόμων. Κάποιος λοιπόν από την παρέα θα το προτείνει με χιουμοριστική διάθεση αρχικά, για να ψυχανεμιστεί το mood των υπολοίπων. Έπειτα θα τσιμπήσει η ιδέα πιο πολύ, η σκέψη «μωρέ λες;» θα καρφωθεί στο μυαλό και βρίσκεσαι κάπως έτσι μπροστά στον καθρέφτη σου τσεκάροντας το outfit που φοράς για μια τελευταία φορά πριν βγείτε.
Στον δρόμο προς τη «συνάντηση κορυφής» περνάνε διάφορες σκέψεις από το μυαλό σου. Άλλες καλές κι άλλες όχι. Εκείνες δε, που φοβάσαι είναι όσες αγγίζουν σενάρια καταστροφής κι αποτυχίας. Βλέπεις, αυτό που οι περισσότεροι φοβούνται ότι θα πάει στραβά σε ένα double date είναι το να μην ταιριάξει η αύρα των δυο ζευγαριών και κατ’ επέκταση οι προσωπικότητές τους. Και για να μη σου μείνουν υπόνοιες, αυτό που μπορεί να συμβεί είναι αυτό που συνηθίζουμε να αποκαλούμε ως «δεν ταίριαζαν τα χνώτα μας».
Στην περίπτωση του double dating που μιλάμε για φιλικές σχέσεις ίσως και χρόνων που θα μπουν στη διαδικασία να τεστάρουν ο ένας το ταίρι του άλλου, θέλεις όσο να ‘ναι αυτή πρώτη επαφή να γίνει σωστά. Έχεις ένα ρημάδι άγχος για την εντύπωση που θα κάνεις εσύ στο ταίρι του φίλου σου, για την εντύπωση που το δικό σου ταίρι θα κάνει στους άλλους κι αυτή η χαοτική σκέψη δεν έχει σταματημό. Αν αναρωτιέστε για το πόσα τελικά μπορεί να είναι αυτά που θα ναυαγήσουν ένα πρώτο double date, πάμε μαζί να δούμε τις 5 + 1 πιο συχνές αιτίες.
1. Λάθος τόπος, λάθος χρόνος
Η επιλογή του σωστού μέρους εξόδου είναι ζωτικής σημασίας. Γιατί, πόσες φορές να ανοίξει ένας διάλογος; Πόσο να κρατήσει μια συζήτηση για να σπάσει ο πάγος; Θα θελήσεις να κάνεις ένα blending in με το περιβάλλον γύρω σου, να πάρεις κάτι από τα vibes που παίζουν. Να χαζέψεις βρε αδερφέ όταν θα έχεις στερέψει πια από θέματα κι ατάκες. Αν λοιπόν η συζήτηση είναι βαρετή κι αντίστοιχα ο χώρος δεν είναι του γούστου σου, αν δε σε εκφράζει το περιβάλλον και τα συναφή, τότε αυτό το double date θα είναι απλώς ένας εφιάλτης. Η ώρα δε θα περνά με τίποτε κι επίσης από απλή ευγένεια πόσες φορές να τσεκάρεις το ρολόι σου αν δουλεύει καλά;
2. Οι λάθος ρόλοι
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι σε αυτό το σημείο προτού ξεχάσουμε αυτά που ξέρουμε και που ισχύουν. Εσύ και το ταίρι σου είστε μαζί, ένα ζευγάρι. Οι άλλοι δύο μάς κάνουν ένα άλλο ζευγάρι. Ο ρόλος του κόλακα δεν ανήκει σε κανέναν σε μια τέτοια περίπτωση αλλά κι αν ακόμη θέλεις να τον αποκτήσεις, μην το παρακάνεις με κομπλιμέντα προς το ταίρι της άλλης πλευράς. Δε θα ήθελες να συμβεί το ίδιο προς το δικό σου ταίρι. Ναι, ωραία, όλα είναι θέμα ευγένειας αλλά υπάρχουν κι όρια. Αν δηλαδή δε θες να αντιμετωπίσεις προειδοποιητικά σκουντήματα κάτω από το τραπέζι ή ειρωνικά γελάκια που εκπέμπουν σήμα κινδύνου, νεκροκεφαλής και βάλε.
3. Η λάθος χημεία
Σε ένα κακό double date ακόμη και οι καλύτεροι χημικοί που έμειναν στην ιστορία θα σήκωναν τα χέρια ψηλά από άποψη αποτυχίας του χημικού πειράματος. Η χημεία μεταξύ των ανθρώπων είναι βασική προϋπόθεση, πόσο μάλλον σε μια περίσταση σαν κι αυτή. Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που μέσα από ένα απλό «χάρηκα» καταλαβαίνεις πως δε χάρηκε αλλά δε θα χαρείς κι εσύ επίσης. Κι εκεί αντιλαμβάνεσαι πόσο δύσκολο θα είναι το να επικοινωνήσετε με το άλλο ζευγάρι κι αναθεματίζεις την ώρα και τη στιγμή που δεν πρόσεξες ποτέ στο μάθημα της χημείας μήπως και τώρα είχες κανένα tip να σώσεις την κατάσταση.
4. Το λάθος χιούμορ
Σε ένα κάκιστο double date το χιούμορ μπορεί να είναι η σωσίβια λέμβος. Το καλό κι έξυπνο χιούμορ μπορεί να σώσει την αμηχανία, ναι. Το ευγενικό και καλοπροαίρετο χιούμορ μπορεί να σώσει το παραλίγο ναυάγιο. Όχι όμως το σαρκαστικό και το άκρως ειρωνικό. Ξέρεις, το είδος του χιούμορ που πολλοί θα υιοθετήσουν για να φανούν ανώτεροι. Να νιώσουν πως κινούν τα νήματα του πρώτου κοινού σας ραντεβού. Ακόμη κι αν από ευγένεια και καλούς τρόπους οι υπόλοιποι γελάνε για να μη σε κάνουν να νιώσεις άσχημα, μην το παρακάνεις με το black χιούμορ γιατί δε θέλουμε να ανεβάσουμε μαύρη σημαία στο κατάρτι.
5. Η λάθος προσέγγιση
Κατά κοινή ομολογία, η αιτία για να κανονιστεί ένα double date είναι είπαμε το να γνωρίσουμε εμείς το ταίρι των φίλων μας κι εκείνοι το δικό μας. Αν λοιπόν οι φίλοι μας κοντράρονται με το ταίρι μας, η δική μας θέση είναι δυσμενής εξ’ αρχής. Αν αντιληφθούμε πως αυτοί οι δυο πολύ σημαντικοί άνθρωποι για εμάς, δεν πρόκειται να τα πάνε καλά, κι αυτό φανεί από τις πρώτες συζητήσεις τότε θα βρεθούμε ξαφνικά να απολογούμαστε πρώτα με νεύματα κι έπειτα με πράξεις και προς τις δυο πλευρές, μην ξέροντας τι να κάνουμε.
+1 Karma is a bitch
Και σας φυλάξαμε για το τέλος την πιο ακραία των περιπτώσεων αλλά όχι αδύνατο κι απίθανο να συμβεί. Κι αν στο άλλο ζευγάρι παίζει πρώην σύντροφος, τι κάνεις εκεί; Αν αντιληφθείς δηλαδή μετά το αρχικό σοκ πως το ταίρι σου είναι πρώην σύντροφος της άλλης πλευράς κι αντιστρόφως ανάλογα, τι κάνεις; Πόση ανωτερότητα να δείξεις αφού διώξεις το παγωμένο χαμόγελο από το πρόσωπο; Τι πρώτη γνωριμία να γίνει αφού κάποιοι ξέρετε παραπάνω από καλά τους υπόλοιπους; Σε αυτή την ατυχή περίπτωση εστιάζεις στο φαγητό, το ποτό, τους γύρω σου, το γκαρσόν που περνάει και γενικά οτιδήποτε άλλο μέχρι να τελειώσει αυτό το χάλι.
Τα double dates είναι σαν εκείνα τα double face μπουφάν που φορούσαμε επηρεασμένοι από το στιλ του Tom Cruise στο Top Gun. Η μια πλευρά τους σε κάνει να ξεχωρίζεις μέσα στο πλήθος. Η άλλη σε καλύπτει ώστε να περάσεις πιο απαρατήρητος. Σε ένα double date ισχύουν και τα δυο. Το αν θα πετύχει ή όχι είναι καθαρά θέμα τύχης. Το αν θα το επαναλάβετε ή όχι είναι καθαρά θέμα επιλογής. Όπως και το να κρατήσετε το μπουφάν μήπως και το ξαναφορέσετε.
Αφιερωμένο στα άβολα που μονοπωλούν την συζήτηση σε ένα double date.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου