Φιλίες που διατηρούμε από τα παιδικά μας ακόμη χρόνια. Φιλίες που διακόπηκαν χωρίς να καταλάβουμε το γιατί. Φιλίες που διακόψαμε επειδή μας πλήγωσαν. Φιλίες που παραμένουν αναλλοίωτες στον  χρόνο με σεβασμό κι αληθινά συναισθήματα. Φιλίες που προέκυψαν σε μεγαλύτερη ηλικία κι είναι διαμάντια στη ζωή μας. Xωρίς φίλους η ζωή είναι ομολογουμένως μονότονη έχοντας μια πιο άνοστη γεύση. Ωστόσο κι ενώ τα red flags στις ερωτικές σχέσεις δίνουν και παίρνουν, σε μια φιλία τι γίνεται, άραγε, με αυτά;

Όπως κάθε διαπροσωπική σχέση έτσι κι η φιλία έχει τους δικούς της κανόνες. Η συμπεριφορά μας σε μια φιλική σχέση προσδιορίζει το προφίλ μας γενικότερα στο θέμα της φιλίας. Έτσι λοιπόν, τα red flags κάνουν την εμφάνισή τους σε μια φιλία τα οποία άλλες φορές δικαιολογούμε κι άλλες όχι. Σίγουρα σκεφτόμαστε καταστάσεις που έχουν να κάνουν με ψέματα, προδοσία, έλλειψη σεβασμού και πολλά παρεμφερή τα οποία είναι με βεβαιότητα red flags σε μια φιλία. Σε αυτό το άρθρο, όμως, δε θα σταθούμε στη γενικότερη πλευρά αυτών των red flags αλλά σε πιο πρακτικά προειδοποιητικά σημάδια τα οποία υποβόσκουν. Λαθάκια τα οποία εκ πρώτης όψεως δείχνουν ασήμαντα κι αθώα και τείνουν να συγχωρεθούν χωρίς δεύτερη σκέψη πόσω μάλλον μια κάποια ανάλυση. Και μπορεί να είναι όντως έτσι –να είναι ασήμαντα- κι εμείς τώρα να βάζουμε ψύλλους στα αυτιά σας, αλλά καλό είναι να φιλτράρουμε τα πράγματα.

 

Σημαιάκι Νο 1: Αν προσπαθεί να μετριάσει κάπως τον ενθουσιασμό σου

Αν δεν είναι αυτό red flag τότε τι είναι; Αν οι φίλοι δε χαίρονται όσο εσύ για κάτι που κατάφερες ή κάτι καλό που σου συνέβη τότε ποιοι θα χαρούν; Οι φίλοι λέει στα δύσκολα φαίνονται αλλά μήπως να το δούμε λιγάκι το θέμα κι από την ανάποδη; Είναι red flag και μάλιστα βαθύ κόκκινο, να ανακοινώνεις κάτι καλό που σου συνέβη – έστω και κάτι πολύ απλό ή μικρό κι ασήμαντο – κι οι φίλοι σου να αντιδρούν χλιαρά έως κι αδιάφορα ή στη χειρότερη των περιπτώσεων προσποιητά.

 

Σημαιάκι Νο 2: Αν σε στήνει διαρκώς

Είναι κάποιοι άνθρωποι που δεν το έχουν με τον συντονισμό και το timing κατανοητό έως ένα βαθμό. Όταν κανονίζετε κάτι κι οι φίλοι σε στήνουν -δε μιλάμε λόγω κίνησης ή επειδή κάτι έτυχε– αλλά στήσιμο του τύπου «έλα μωρέ, αφού είσαι εκεί, περίμενε έρχομαι σε λιγάκι.» Στήσιμο, επίσης, σε τηλέφωνα κι επικοινωνία γιατί δεν εύκολο να υπάρχει πάντοτε η face to face επικοινωνία. Περιμένεις κλήσεις ή μηνύματα τα οποία καθυστερούν ή δε συμβαίνουν. Νιώθεις, έτσι, πως δεν αποτελείς προτεραιότητα ανάμεσα στις υπόλοιπες των φίλων σου.

 

Σημαιάκι Νο 3: Αν δεν ακούγεσαι

Το συγκεκριμένο red flag πληγώνει κομματάκι παραπάνω. Αν δηλαδή είσαι μέρος της παρέας, σε ρωτάνε για κάτι κι η άποψή σου μια που ακούστηκε μια που ξεχάστηκε, τότε τα πράγματα δεν είναι καλά. Επίσης, γενικότερα, το να μην προλαβαίνεις να ακουστείς γιατί σε καπελώνουν σε μια συζήτηση είναι άσχημο αφού μάλλον σε κάνει να νιώθεις κάπως άβολα.

 

Σημαιάκι Νο 4: Αν υποβιβάζει τη σοβαρότητα των δικών σου προβλημάτων

Λες αυτό που σε απασχολεί ή σε έχει φρικάρει σε φίλους σου κι η αντιμετώπιση που λαμβάνεις είναι αυτή που ανάβει λαμπάκι στο δευτερόλεπτο: αντί να αντιδράσουν με ενσυναίσθηση γι’ αυτό που σε προβληματίζει ή σε απασχολεί, ακολουθούν την τακτική «υπάρχουν και χειρότερα». Μια φράση που χτυπάει στα μηλίγγια όπως έλεγε κι η γιαγιά μου. Σίγουρα υπάρχουν και χειρότερα και κάθε μέρα συμβαίνουν σε ανθρώπους πολλά και χειρότερα πράγματα, δεν το αναιρεί κανείς αυτό. Γιατί όμως να υποβιβάζεται η σημασία αυτού που εσένα σε απασχολεί; Για να νιώσει καλύτερα ποιος απ’ όλους;

 

Σημαιάκι Νο 5: Αν δειχνει κτητικότητα

Ένα red flag βαθυκόκκινο είναι η ζήλια ή οι σκέψεις που κάνουν οι φίλοι σου αν παράλληλα διατηρείς φιλίες με άλλα άτομα. Δεν ανήκεις μόνο σε μια παρέα φίλων παρόλο που μπορεί να έχεις πιο κολλητούς φίλους. Είναι απολύτως λογικό να σε καλύπτει και να σε εκφράζει η φιλία με διαφορετικές προσωπικότητες κι αυτό δε θα πρέπει με τίποτε αν αποτελεί κάποιου είδους απειλή για καμία από τις παρέες σου.

 

Σημαιάκι Νο 6: Αν φανερώνει μυστικά άλλων

Καμπανάκι τεράστιο κι ηχηρό σε αυτό το σημείο και την προσοχή σας παρακαλώ. Όταν οι φίλοι σας αποκαλύπτουν μυστικά άλλων που τους τα εκμυστηρεύτηκαν αυτό τι μας λέει; Πως με την ίδια άνεση θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή κι υπό οποιαδήποτε συνθήκη να φανερώσουν και τα δικά σας μυστικά. Όταν η συχνότητα με την οποία συμβαίνει για τα μυστικά άλλων είναι μεγάλη, τότε κι η πιθανότητα να συμβαίνει το ίδιο με τα δικά σας μυστικά, είναι επίσης μεγάλη.

 

Σημαιάκι Νο 7: Αν σε αντιγράφει

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους αυτό εδώ είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό red flag. Αν παρατηρείς συμπεριφορές που σου προκαλούν ερωτηματικά δώσε παραπάνω βάση σε αυτά. Δε γίνεται να σε αντιγράφουν σε προτιμήσεις, σε ενδιαφέροντα, σε απόψεις ακόμη και στο στυλ ή την εμφάνιση. Κάτι προφανώς δεν πάει καλά εδώ και χρήζει της ανάλογης προσοχής και σωστού χειρισμού.

 

Ο όρος red flag επινοήθηκε για να μας προειδοποιεί για συμπεριφορές στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Αν εμείς επιλέγουμε να αγνοούμε τα προειδοποιητικά σημάδια ή να τα δικαιολογούμε, γιατί ας πούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση αναφερόμαστε σε φιλίες, ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να εκτιμάμε περισσότερο τον εαυτό μας. Τον ρόλο που έχουμε σε μια φιλική σχέση, τι προσφέρουμε εμείς σε αυτή τη φιλική σχέση και πώς αυτό εκλαμβάνεται από τους άλλους. Εξάλλου, μην ξεχνάτε κάτι. Το να σε θεωρούν δεδομένο είναι το ίδιο άσχημο τόσο στις ερωτικές όσο και στις φιλικές σχέσεις.

Η φιλία είναι σαν εκείνο το τραγούδι που αγαπάς πάρα πολύ και θέλεις να το σιγοτραγουδήσεις αλλά πού και πού ξεχνάς τους στίχους. Άφησε τους πολύ καλούς φίλους κι αυτούς που αξίζεις να έχεις στη ζωή σου, να σου θυμίζουν τους στίχους και τους λόγους για τους οποίους αγαπάτε τόσο πολύ τη φιλία σας. Καλές διαδρομές, χωρίς κόκκινα σημαιάκια.

 

Αφιερωμένο στις αληθινές φιλίες που δε φοβούνται κανένα red flag.

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου