Yin-Yang, το σύμβολο που μαγνητίζει μέσα από την ολοφάνερη δυναμική του. Είναι η συνύπαρξη δυο διαφορετικών κόσμων. Είναι η ένωση του νερού και της φωτιάς, του θερμού και του ψυχρού. Είναι η απόλυτη ταύτιση του αρσενικού και του θηλυκού. Κοιτάζοντας το ασπρόμαυρο μοτίβο κατανοείς το ασυμβίβαστο, το πώς μπορούν εντελώς διαφορετικοί κόσμοι, οντότητες και καταστάσεις να κολλήσουν τόσο τέλεια ώστε το σύνολό τους να εκπέμπει ισχύ και γοητεία.
Τα ετερώνυμα έλκονται κατά ένα συμπαντικό τρόπο που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Στον έρωτα το παιχνίδι είναι πάντα πιο ενδιαφέρον όταν τα βέλη στρέφονται προς εκείνα τα άτομα με τους εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες. Κάτι σαν challenge accepted είναι αυτό για το μικρό φτερωτό θεό, αλλά είναι αυτό το challenge το ίδιο ευπρόσδεκτο κι αποδεκτό από τους συμμετέχοντες σε μια σχέση;
Εν αρχή λοιπόν είναι ο έρωτας. Δε θα επιλέξεις με ποιον, πότε και υπό ποιες συνθήκες θα συμβεί. Δε σου πέφτει καν ο λόγος σε αυτό το σενάριο, απλά ακολουθείς ένα ρόλο που επιλέχθηκε για εσένα. Αλήθεια τώρα, πιστεύεις πως μπορείς να αντισταθείς στα βέλη του έρωτα με πυγμή και λογική; Το ταίριασμα δυο ανθρώπων σε μια σχέση είναι πολύπλευρο και καθαρά υποκειμενικό.
«Όσοι ερωτεύονται χαρακτήρες αντίθετους από τους δικούς τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να ευτυχήσουν». Μύθος ή αλήθεια; Βάζοντάς σε να σκεφτείς και να φέρεις στο μυαλό σου παραδείγματα ανθρώπων που γνωρίζεις, θα σου πω ότι αυτό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα debate που υπάρχουν στο θέμα των σχέσεων μα η ζυγαριά, βάσει βιωμάτων κι απτών αποδείξεων, γέρνει περισσότερο προς την αλήθεια.
Η επικοινωνία είναι το κλειδί για μια σχέση. Αν δεν υπάρχει την αποχαιρετάς πριν ακόμη ξεκινήσει. Όταν όμως οι χαρακτήρες είναι διαφορετικοί τότε η επικοινωνία είναι το αλατοπίπερο της σχέσης. Θα πεις κάτι εσύ, θα πει κάτι ο άλλος, θα ανάψουν τα αίματα κι ίσως υπάρξουν διαφωνίες ακόμη και στα πρώτα στάδια μιας σχέσης, στα «μέλια» που λέμε. Και τι έγινε όμως;
Αν όλα είναι προσυμφωνημένα, αν όλα κλίνουν προς τις ίδιες απόψεις, ταυτίζονται απόλυτα, τότε πόσο βαρετό θα είναι όλο αυτό; Κι αν στην αρχή φαίνεται το απόλυτο ταίριασμα, με ίδια γούστα και δίδυμες επιθυμίες, στη πορεία θα αρχίσεις να αναρωτιέσαι για το πόσο σκανδαλιστικά ενδιαφέρον θα ήταν το να διαφωνούσατε λιγάκι. Διότι πώς να το κάνουμε, δε γίνεται να είσαι ευτυχισμένος όταν όλα κυλούν ρολόι, με ανιαρούς χτύπους στους δείκτες του ρολογιού. Θέλει κι η ευτυχία την τσαχπινιά της, το σκέρτσο και την άρνησή της.
Οι αντίθετοι χαρακτήρες εξερευνούν ο ένας τον άλλον καθημερινά. Είναι σαν μια περιπέτεια που θα ξεκινά κάθε πρωί με στόχο φυσικά την κατάκτηση του άλλου παρά τις δυσκολίες σε συμπεριφορές. Δε χρειάζεται να συμφωνείτε για το κρασί που θα πιείτε. Δεν είναι απαραίτητο να θέλετε το ίδιο είδος διακοπών. Δε θα μοιράζεστε τις ίδιες απόψεις για τη φιλία ή την οικογένεια. Στο ερωτικό κομμάτι ίσως να σας «φτιάχνουν» διαφορετικά πράγματα μα ακόμη κι αυτό είναι κομμάτι εξερεύνησης μέσα σε μια σχέση, που έχει όμως γερές βάσεις και έτσι χωράνε οι πειραματισμοί.
Ακούμε φράσεις όπως «ερωτεύτηκε τον λάθος άνθρωπο» ή το «πέφτω πάντα στον ακατάλληλο άνθρωπο» χωρίς όμως να σκεφτούμε πως μπορεί να υπάρχει μία και μόνο εξήγηση πίσω από τέτοιου είδους συμπτώσεις. Είναι το αντίθετο που μας έλκει. Είναι το διαφορετικό που μας εξάπτει την περιέργεια να το εξερευνήσουμε λιγάκι παραπάνω. Κι είναι αυτό το διαφορετικό που μας χαρίζει στιγμές ευτυχίας, ίσως περισσότερες από εκείνες που θα είχαμε αν ταιριάζαμε απόλυτα, σε βαθμό ανίας, με κάποιον χαρακτήρα.
Ένας σύντροφος δεν είναι ο καθρέφτης σου. Δεν έχει μια προδιαγεγραμμένη συμπεριφορά, καθαρά προβλέψιμη εφόσον του μοιάζεις και σου μοιάζει. Και πού είναι το ευτυχές στο να μπορείς να προβλέψεις τις απαντήσεις και τις αντιδράσεις του άλλου; Πώς γίνεται να νιώθει κάποιος ευτυχία όταν δεν έχει φοβηθεί ποτέ του για τη δυστυχία; Σκέψου πως ακόμη και στα πλαίσια μιας φιλίας δεν αποζητάς τον όμοιο με εσένα φίλο σε συμπεριφορά, γούστα ή προτιμήσεις. Θέλεις ακόμη κι εκεί να έχεις αυτό που λέμε «το δικηγόρο του διαβόλου», το διαφορετικό στοιχείο που θα κάνει τη φιλία να ευδοκιμήσει.
Η ευτυχία είναι κάτι το άπιαστο κι επίσης καθαρά υποκειμενικό για μια σχέση. Είναι όμως βέβαιο πως οι αντίθετοι χαρακτήρες είναι εκείνοι που θα εκτιμήσουν τις στιγμές ομοφωνίας περισσότερο από εκείνους που τις έχουν στο τσεπάκι τους. Κι έτσι αυτό θα τονώνει ακόμη πιο πολύ τη σχέση, θα ηλεκτρίζει πιο όμορφα την ατμόσφαιρα δίνοντας στους αντίθετους χαρακτήρες το κίνητρο να διαφωνούν ακόμη πιο συχνά, συμφωνώντας πως κατά ένα περίεργο τρόπο αυτό είναι το κλειδί της δικής τους ευτυχίας.
Μπορείς να το χαρακτηρίσεις ιδιαίτερο και ίσως λίγο περίεργο, μα οι άνθρωποι που δε μοιράζονται όμοια στοιχεία στους χαρακτήρες τους έχουν κατά βάση κι όχι εκ πεποιθήσεως, περισσότερες πιθανότητες να νιώσουν πιο ζωντανοί κι επομένως ευτυχισμένοι μέσα σε μια σχέση.
Το κυνήγι της ευτυχίας δεν ακολουθεί χάρτες και φτιαχτές διαδρομές. Είναι σαν το ελεύθερο camping· δεν ξέρεις ποτέ τι θα σου συμβεί, μα ξέρεις πως θα περάσεις υπέροχα!
Αφιερωμένο σε κάθε «ποτέ» που σταμάτησε ένα «πότε».
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη