Ρε παιδιά, σας τους φίλους δεν έχει. Μας αγαπάνε, τους αγαπάμε, χωρίς εκείνους και τη γνώμη τους δεν κάνουμε κι αν καμιά φορά διαφωνούμε, νιώθουμε την ανάγκη να τους πούμε πως ακούμε πάντα όσα μας λένε. Άσχετα από το αν τα ακολουθούμε ή όχι.

Όλοι λοιπόν έχουμε εκείνο το φιλαράκι που θα μπορούσε να νικήσει δίκες για εμάς. Που θα μπορούσε ν’ απαντήσει και στις πιο απαιτητικές ερωτήσεις σε ένα debate για εμάς. Που θα σηκώσει ανάστημα όταν χρειάζεται για να μας υποστηρίξει. Που ακόμη κι αν πιστεύει πως είμαστε λάθος σε κάτι, θα μας αφήσει να το διαπιστώσουμε αλλά θα έχει δώσει για εμάς μάχες προτού γίνει κάτι τέτοιο.

Αυτοί οι φίλοι είναι ευλογία. θα πουν αυτό που χρειάζεται τη στιγμή που χρειάζεται να ειπωθεί κι όλα θα πάρουν τον δρόμο τους. Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα πράγματα μας δείχνει μια πλευρά που ίσως εμείς δεν είχαμε δει ή δε θέλαμε να δούμε. Είναι σαν τη φωνή της λογικής που έρχεται κι εξισορροπεί τα πάντα με ακλόνητα επιχειρήματα κι άντε να τα βγάλεις πέρα μαζί τους μετά.

Αν για παράδειγμα επιλέξετε να πάτε διακοπές χαλαρά σ’ ένα μέρος (ας το ονομάσουμε σημείο Α) αλλά για κάποιο λόγο φλερτάρεις στο μυαλό σου με ένα ακόμη σημείο (ας το ονομάσουμε σημείο Β) και το αντιπροτείνεις στο φιλαράκι σου, θα σε πείσει πως η διαδρομή μέχρι το Α είναι μονόδρομος και πως το Β δεν παίζει σαν σενάριο. Αν πάλι πας να τα συνδυάσεις, μπορεί και να σε πείσει πως η συνέχεια του Α δεν είναι το Β πουθενά στον κόσμο. Φυσικά θα σκεφτεί το ενδεχόμενο του Β αλλά θα το έχει στο πίσω μέρος του μυαλού σαν plan B.

Οι φοβερές ικανότητες του να ελίσσεται θα φανούν αν κάποιος τολμήσει να σε πειράξει ή να σε πληγώσει. Εκεί θα ζήσεις ονειρεμένες στιγμές με τη λογική να δίνει ενίοτε τη θέση της στον παραλογισμό- αλλά ποιος νοιάζεται; Θα πάρει το μέρος σου για να σε κάνει να νιώσεις καλά. Θα σε παρηγορήσει ρίχνοντας «βαριά κατηγορώ» σε όποιον σε πλήγωσε. Θα πονέσει μαζί σου, αλλά μπορεί να μην το δείξει στο φουλ για να κρατήσει μια ισορροπία ώστε να μπορεί να σε «φροντίσει». Όταν οι φίλοι μας καταλαβαίνουν τις πληγές μας και τις βλέπουν ανοιχτές κι αφρόντιστες, αντιμετωπίζουν την ωμή αλήθεια του πόνου μας σαν τα «αρπαχτικά» μέσα σε μια δικαστική αίθουσα, ως άτομα ικανά να υπερασπιστούν τον καθένα και το κάθε τι. Έτσι είναι και τα φιλαράκια μας με τις μοναδικές τους ικανότητες.

Και πάμε τώρα στο κομμάτι του έρωτα και του φλερτ. Εδώ να δεις μεγαλεία. Σου αρέσει κάποιο άτομο, φλερτάρετε κι έχει αρχίσει ένα ωραίο παιχνίδι το οποίο δεν ξέρεις πού θα καταλήξει και πώς, αλλά σου αρέσει. Το σωστό το φιλαράκι δε θα στο χαλάσει αλλά θα έχει τον νου του σαν γεράκι για το τι συμβαίνει. Θα αφουγκράζεται και θα διαισθάνεται όσο εσύ πετάς σε πελάγη ευτυχίας. Μην αγχωθείς αν δε ζητήσεις τη γνώμη του, θα στην πει έτσι κι αλλιώς. Δε θα στην επιβάλλει όμως. Θα σε παινέψει, θα σε καμαρώσει αλλά θα σε ρίξει στα τάρταρα αν κάνεις χαζομάρα μ’ ένα «στα έλεγα εγώ». Τίμια πράγματα.

Όλο αυτό και πόσα ακόμη είναι το ταξίδι ζωής που απολαμβάνουμε πλάι στα δικά μας φιλαράκια. Αν αυτοί οι άνθρωποι έμπαιναν σε μια δικαστική αίθουσα για χάρη μας να το ξέρεις θα κέρδιζαν οποιαδήποτε διαμάχη. Με την απλότητα αλλά και την οξυδέρκεια. Με την πονηριά αλλά και την τιμιότητα. Με την αγάπη τους και με το ότι μας γνωρίζουν απ’ έξω κι ανακατωτά. Από την καλή κι από την ανάποδη. Θα έλεγαν ένα τρανταχτό «ενίσταμαι» κάθε φορά που έπρεπε να το κάνουν κι όσοι θα ήταν στο ακροατήριο θα θαύμαζαν τη προσήλωση στον σκοπό τους. Γιατί ο σκοπός τους θα ήταν ένας και μόνο. Να μας στηρίξουν και κατά περιπτώσεις, να μας υποστηρίξουν.

Αν έχεις κάποιο τέτοιο φιλαράκι στη ζωή σου είσαι τυχερός κι ας σε εκνευρίζει κάποιες στιγμές με την πυγμή και τον δυναμισμό του. Δεν το κάνει από κακία. Αγαπάει τόσο πολύ που όταν νιώσει να απειλείται αυτό που αγαπά, βγάζει τα μεγάλα μέσα. Να προσέχεις όμως κι εσύ αυτά τα τόσο δυναμικά φιλαράκια με τις ικανότητες υπεράσπισης. Γιατί οι πολύ δυναμικοί άνθρωποι κρύβουν ευαισθησίες που ποτέ δε θα φανταζόμασταν. Πάρε λοιπόν μαθήματα από εκείνους, για να τους αθωώσεις κι εσύ, όταν χρειαστεί.

 

Αφιερωμένο στα φιλαράκια που δε διαπραγματεύονται τη φιλία τους.

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου