Λένε πως στη ζωή θα περάσουμε από 40 κύματα. Δε γνωρίζω αν τελικά θα είναι περισσότερα ή λιγότερα, όμως, κάποια από αυτά μπορεί να είναι τόσο ψηλά, ενώ θα ‘ναι στιγμές που θα νομίζεις πως δεν πρόκειται εύκολα να τα ξεπεράσεις. Κάπως έτσι, σαν κι αυτά τα κύματα είναι κι οι διαφωνίες ή οι αποχωρισμοί που βιώνει ένα ζευγάρι όταν έχουν αντίθετες απόψεις για ένα θέμα. Έντονες διαφωνίες, λόγια που ενοχλούν κι ένας εγωισμός που πολλές φορές δε σε αφήνει να σταματήσεις και σου δίνει πάτημα να πεις πολλά παραπάνω που δεν πρέπει.
Βλέπεις, οι διαφωνίες έχουν κάτι από καλοδουλεμένες χορογραφίες. Υπάρχει αλληλεπίδραση κι επικοινωνία ακόμη και μέσα στη διαφωνία, μόνο που γίνεται με λάθος κίνητρο. Εκείνη τη στιγμή το μόνο που θες είναι να επιβληθείς και να ακουστείς παραπάνω από τον άλλον. Με κινήσεις, λοιπόν, συντονισμένες έρχεστε σε κόντρα και κάποια στιγμή σταματάτε, ηρεμείτε κι ησυχάζετε. Τελείωσε η χορογραφία, άδειασε η αίθουσα.
Η πόρτα πίσω σου κλείνει απότομα χωρίς ούτε ένα γεια και κάπως έτσι έρχεται το πρώτο συννεφάκι στη σχέση σου. Μπορείς να το ονομάσεις όπως θες, πρώτη διαφωνία, πρώτος τσακωμός, πρώτο καυγαδάκι. θα διαπιστώσεις, όμως, πως έχει κι αυτό τον σκοπό του, τη δική του γλύκα. Ο λόγος είναι ένας και μόνο. Την πρώτη φορά που θα μαλώσεις –εκείνη την πρώτη φορά που θα χάσεις για λίγο τον άνθρωπό σου, που θα χωρίσετε για να ηρεμήσουν τα πνεύματα–, τότε θα καταλάβεις πόσο κι αν πραγματικά θέλεις αυτόν τον άνθρωπο στη ζωή σου.
Το φούντωμα της διαφωνίας έχει καταλαγιάσει και σκέφτεσαι πια αν θα στείλεις το μήνυμα, αν θα κάνεις την κλήση, αν θα βάλεις φίλους να σκιαγραφήσουν την ψυχολογική σου κατάσταση και να μεταφέρουν το μήνυμα ή αν θα κάνεις κάποιο post που να φανερώνει τη διάθεση που έχεις για όσα έγιναν, ελπίζοντας πως θα το δει και θα ανταποκριθεί. Όλα παίζουν ως σενάρια κι όλα είναι πιθανά, αρκεί να τα βάλεις στη σωστή σειρά μέσα στο μυαλό σου, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη λέξη «χάος» για τις επόμενες ημέρες.
Γιατί, όμως, η διαφωνία κι η απόσταση αποτελούν κριτήριο για να καταλάβεις κάτι τόσο σημαντικό; Κάτι που θα έπρεπε εξ’ αρχής να γνωρίζεις, κάτι που πρέπει να φτάσει στα άκρα για να το συνειδητοποιήσεις; Ο άνθρωπος έχει συναίσθημα και λογική. Δεν είναι μόνο τετράγωνες θεωρίες που βγαίνουν στην πράξη χωρίς επαλήθευση.
Μόνο όταν χάσεις κάποιον για λίγο ή πολύ –δεν παίζει ρόλο το χρονικό διάστημα–, μονάχα τότε καταλαβαίνεις και νιώθεις τα κατά τ’ άλλα αυτονόητα συναισθήματα που έχεις για αυτή τη σχέση. Είναι όπως όταν χάνεις για λιγάκι τα κλειδιά σου, ξεχνώντας πού τ’ άφησες την τελευταία φορά και μέσα στον πανικό κατανοείς πόσο σημαντικά είναι και πόσο απερίσκεπτα λειτούργησες.
Βλέπεις πόσο σημαντικός είναι για εσένα αυτός ο άνθρωπος γιατί ακόμη κι ο θυμός που επικρατεί ως συναίσθημα κατά τη διάρκεια της διαφωνίας είναι πολλές φορές δείγμα επιθυμίας και ανάγκης. Αν δε σε ένοιαζε δε θα θύμωνες, αν δε σε ενδιέφερε δε θα έδινες σημασία στο καθετί που είπε, στην κάθε λέξη που ακούστηκε. Ναι, στεναχωρήθηκες, μα αυτό είναι δείγμα ότι νοιάζεσαι. Τι πιο τρανταχτό από αυτό; Αν δε σε στεναχωρούσε ο τσακωμός σας κι αντίθετα ένιωθες ανακούφιση, τότε θα καταλάβαινες ακόμη πιο πολλά για την απόσταση που θα έχει μπει ανάμεσά σας.
Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα κι έτσι πρέπει, για να φιλτράρεις αυτό που θέλεις. Να καταλήξεις σε συμπεράσματα και να νιώσεις την απουσία και την ανάγκη. Να νιώσεις στο πετσί σου τη μοναξιά και την ανασφάλεια που, ίσως, φέρει αυτή η πρώτη σας διαφωνία. Στα δύσκολα καταλαβαίνεις τα πάντα στη ζωή. Εκεί φαίνονται όλα με την πραγματική τους υπόσταση και την αληθινή τους σημασία. Έτσι κι η μεταξύ σας ένταση θα δείξει κατά πόσο η σχέση αυτή ήταν αληθινή, πόσο σου λείπει ο σύντροφός σου και πόσο σε τρελαίνει η σκέψη της απουσίας του.
Κι όταν όλα αυτά τα φιλτράρεις και τα αποδεχθείς, τότε το συναίσθημα θα έρθει αντιμέτωπο με δυο δρόμους. Είτε θα γιγαντωθεί και θα δυναμώσει τόσο που δε θα επιτρέψει να συμβεί ξανά ένας τσακωμός, είτε θα μείνει στάσιμο, κάτι που θα δείχνει πως όλα τέλειωσαν. Η πρώτη διαφωνία είναι δείγμα για όλα τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν.
Κάτι άλλο που θα αποτελέσει δείγμα για το αν και πόσο θέλεις την επανένωση είναι η αντίδραση του άλλου κατά τη διάρκεια της διαφωνίας. Αυτό φυσικά λειτουργεί εκατέρωθεν αφού η συμπεριφορά σας πάνω σε μια διαφωνία καθορίζει πολλά για την ποιότητα και τον χαρακτήρα του καθενός. Το πρώτο καυγαδάκι θα σε κάνει να μάθεις τον άλλον ακόμη περισσότερο, θα τον ζήσεις και θα σε ζήσει αλλιώς, σε στιγμές που δεν είχατε συνηθίσει μέχρι τώρα. Σε αποχρώσεις λιγάκι πιο γκρι από το συνηθισμένο ροζ.
Όλα παίζουν σαν πιθανότητες έπειτα από την πρώτη διαφωνία μέσα σε μια σχέση. Όλα είναι πιθανά σενάρια αρκεί να ακούσεις την καρδιά σου και να κρίνεις αν χρειάζεται να αποχωριστείς αυτό που μέχρι τώρα είχες. Οι άνθρωποι δε θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι, γιατί εκεί είναι που χάνεται το παιχνίδι. Κι αν νιώθεις αποπροσανατολισμό, άσε το πρώτο σας καυγαδάκι να σου δείξει τον δρόμο.
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα