Η «αγκαλιά του Μορφέα» μοιάζει βασανιστικά γοητευτική ειδικά μετά από μια έντονη και κουραστική ημέρα. Βρίσκουμε την αγαπημένη μας θέση στο κρεβάτι, βολευόμαστε όπως εμείς νομίζουμε ότι μας ξεκουράζει και το ταξίδι ξεκινά. Μάτια που σφαλίζουν βαριά. Ανάσες πιο αργές και ήρεμες. «Επιτέλους, ύπνος!» σκεφτόμαστε με βεβαιότητα.

Υπάρχουν λοιπόν εκείνοι που κάνουν πολύ βαρύ ύπνο ως άνθρωποι. Είναι εκείνοι που δε θα νιώσουν το ταρακούνημα μιας σεισμικής δόνησης ακόμη κι αν αυτή είναι αρκετά δυνατή. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που θα ξυπνήσουν με το παραμικρό. Ακόμη κι ένας ανεπαίσθητος θόρυβος θα τους ξυπνήσει στο πιτς φιτίλι. Κι άντε μετά από αυτό να βρεθούν και πάλι στην αγκαλιά του Μορφέα.

Το θέμα είναι πως σε όποια κατηγορία και αν ανήκουμε, είμαστε τελικά όλοι στην ίδια θέση. Γιατί κατά τη διάρκεια του ύπνου, συμβαίνουν στο σώμα μας πολλά παράξενα πράγματα. Κάποια από αυτά έχουν μια βάση ως ερμηνεία και κάποια άλλα όχι και τόσο, περνώντας στη σφαίρα των παράξενων αυτού του κόσμου. Πάρτε λοιπόν τη δική σας μάσκα ύπνου, χαμηλώστε φωτισμό, πάρτε βαθιά ανάσα και πάμε να δούμε μαζί τα 10 πιο παράξενα πράγματα που μπορεί να μας συμβούν όταν κοιμόμαστε.

 

1. Υπνοβασία

Μια κατάσταση αρκετά γνώριμη είναι αυτή της υπνοβασίας. Όλοι έχουμε ακούσει γι’ αυτήν την ανεξήγητη συμπεριφορά στον ύπνο ή μπορεί να έχουμε προσωπική εμπειρία. Ίσως πάλι να έχουμε ακούσει από γνωστούς ή φίλους τη δική τους εμπειρία. Η υπνοβασία θα λέγαμε καλύπτει τα γούστα πολλών. Από απλή βόλτα μέσα στους χώρους του σπιτιού μέχρι βόλτες έξω από το σπίτι ή ακόμη κι οδήγηση. Ναι καλά διαβάσατε, οδήγηση. Είναι μια διαταραχή ύπνου που θεωρείται αρκετά σοβαρή, ειδικότερα όταν ο υπνοβάτης πλησιάσει στο να κινδυνεύσει ο ίδιος ή οποιοσδήποτε γύρω του.

 

2. Λογοδιάρροια

Μια παράξενη διαταραχή ύπνου θα λέγαμε πως είναι αυτή της ομιλίας κατά τη διάρκειά του. O όρος είναι somniloquy και δεν έχει να κάνει με ένα απλό και συνηθισμένο παραμιλητό. Εδώ μιλάμε για ομιλία ,με ένταση και διάρκεια. Η συχνότητα με την οποία συμβαίνει είναι ο παράγοντας που θα καθορίσει αν αυτή η παράξενη περίπτωση είναι παθολογική ή όχι. Κι αν τελικά δεν είναι παθολογική, ένα ρίσκο το έχει, όσο να πεις αφού η διάθεση να απαγγέλεις εν μέσω της νύχτας μπορεί να αποκαλύψει πολλά περισσότερα από όσα θα ήθελες να αποκαλυφθούν.

 

 

3. Σύνδρομο εκρηγνυόμενης κεφαλής

Και μόνο στο άκουσμα του επιστημονικού όρου νιώθεις πως θέλεις να πιάσεις το κεφάλι σου αναφωνώντας «μη μου τύχει». Συμβαίνει αρκετά συχνά βέβαια. Αυτό που θα βιώσεις σε μια τέτοια περίπτωση είναι το άκουσμα ενός πάρα πολύ δυνατού ήχου. Εκκωφαντικού θορύβου θα λέγαμε. Παράλληλα μπορεί να δεις κάποιες λάμψεις ή να νιώσεις φυσικά ταχυπαλμία έχοντας ιδρώσει. Φυσικά δεν είναι και ο πιο φυσιολογικός τρόπος να διακόψεις τον ύπνο σου και μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που φοβήθηκαν για τυχόν εγκεφαλικό επεισόδιο όταν το βίωσαν.

 

4. Άπνοια 

Είναι η κατάσταση κατά την οποία υπάρχει διακοπή στην αναπνοή μας ενώ κοιμόμαστε. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επαναληφθεί κι αρκετές φορές μέσα στη νύχτα, μέχρι και δέκα φορές συνεχόμενα. Φυσικά όλο αυτό εκτός από την αναπνοή μας διακόπτει και τη διάθεσή μας να ξανακοιμηθούμε, ειδικά αν έχει συμβεί αρκετές φορές. Η υπνηλία πάντως θα είναι με βεβαιότητα ζωγραφισμένη στο πρόσωπό μας το επόμενο πρωί έπειτα από μια βραδιά άπνοιας στον ύπνο.

 

5. Αίσθηση πτώσης

Ένα παράξενο φαινόμενο ύπνου είναι η αίσθηση πτώσης πάνω στο κρεβάτι μας ενώ ήδη κοιμόμαστε. Στην πραγματικότητα νιώθουμε ότι πέφτουμε από ψηλά και το σώμα μας κάνει έναν σπασμό, ανάλογο με αυτόν της αναπήδησης από το σοκ. Ο επιστημονικός όρος είναι υπναγωγικός σπασμός κι είναι ένα από τα πιο παράξενα αλλά και συχνά φαινόμενα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

 

6. Ερωτική διέγερση

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Αμερική, 11.000 άνδρες αλλά και γυναίκες ανέφεραν τη δική τους εμπειρία στον οργασμό ύπνου. Σ’ αυτή την περίπτωση λοιπόν το άτομο που κοιμάται νιώθει έντονη διέγερση η οποία κορυφώνεται ενώ κοιμάται. Τα στατιστικά αναφέρουν πως μια στις τρεις γυναίκες έχουν μια ανάλογη εμπειρία. Δεν παίζει ρόλο σύμφωνα με τους επιστήμονες το αν κοιμάσαι μόνος ή όχι αφού η αίσθηση την δεδομένη στιγμή δεν είναι θέμα χημείας μεταξύ δυο σωμάτων αλλά καθαρά θέμα φαντασιώσεων κι εγκεφαλικών λειτουργιών.

 

7. Παράλυση ύπνου

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια υπερφυσική διαταραχή στον ύπνο. Μια ανεξήγητη κατάσταση από εκείνες που στο background παίζει το soundtrack των X files για να την περιγράψεις. Πρόκειται για μια παράξενη περίπτωση αφού στην ουσία όταν κοιμόμαστε βρισκόμαστε ανάμεσα σε ύπνο και ξύπνιο. Είναι η στιγμή που το μυαλό ξυπνάει μετά την κατάσταση REM χωρίς όμως το σώμα να ακολουθεί την ίδια διαδικασία, καθώς συνεχίζει να κοιμάται!

 

8. Απώλεια βάρους

Το σώμα μας εκτελεί κάποιες συγκεκριμένες λειτουργίες ενώ κοιμόμαστε και μια από αυτές είναι ότι κάνει καύσεις και καίει λίπος. Τα υπέροχα αυτά νέα υποστηρίζουν φυσικά έρευνες κι επιστημονικές μελέτες προτείνοντας μάλιστα στάσεις ύπνου που θα μας βοηθήσουν στο να έχουμε ευκολότερα απώλεια βάρους. Μαζί λοιπόν με την εγγραφή στο γυμναστήριο της γειτονιάς μας κι ο προγραμματισμός για αρκετό ύπνο.

 

9. Τρίξιμο δοντιών

Μήπως έχετε νιώσει πόνο στα ούλα ή στα δόντια σας κάποιες φορές όταν ξυπνάτε; Το να τρίζουμε τα δόντια μας στον ύπνο είναι μια από τις πιο συνηθισμένες καταστάσεις κατά τη διάρκειά του. Η κυριότερη ένδειξη είναι το άγχος που μας κατέβαλε μέσα στην ημέρα. Και κάπως έτσι η ένταση εκτονώνεται με αυτή την επίπονη για το σώμα κίνηση που μπορεί να φέρει πονοκέφαλο το επόμενο πρωί. Κοιμάσαι με στρες, ξυπνάς με πόνο.

 

10. Αποστολή μηνυμάτων

Εδώ θα πούμε το γνωστό ρητό « Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά». Σε μια έρευνα που έγινε σε φοιτητές διαπιστώθηκε πως το 30% σε ποσοστό είχαν στείλει μηνύματα ενώ κοιμόταν. Αν με ρωτάτε πώς, θα σας απαντήσω «δεν έχω ιδέα»,  αφού υπάρχουν φορές που αδυνατώ να στείλω ακόμη και στον ξύπνιο μου. Φυσικά πρόκειται για άλλη μια διεργασία που γίνεται μηχανικά, καθώς απαντάς ναι μεν, αλλά το μυαλό δεν έχει πολυξυπνήσει. Κάτι σαν την αναβολή που βάζεις στο ξυπνητήρι και μετά νομίζεις ότι ποτέ δεν έβαλες ξυπνητήρι εξ αρχής.

 

Σε κάθε μια από όλες αυτές υπάρχει ένας και μόνο κοινός παράγοντας. Το άγχος. Γι’ αυτό ήρθε η ώρα να φορέσουμε εκείνη τη μάσκα ύπνου που λέγαμε, να κλείσουμε κινητά, να περιποιηθούμε το σώμα μας. Να χαλαρώσουμε και ν’ αφεθούμε δίχως τύψεις στα σεντόνια μας.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου