Υπάρχουν πράγματα και καταστάσεις που είναι καλό να μην κατηγοριοποιούμε ποτέ, διότι οι ταμπέλες είναι κάτι που ποτέ δε συμπαθήσαμε και δε συμπαθούμε. Ο τρόπος που φιλάμε, για παράδειγμα, είναι μια τέτοια περίπτωση. Είναι δυνατόν να βάλουμε σε κατηγορίες και στήλες την πράξη που μας φέρνει τόσο κοντά, όπως ένα φιλί;
Ο τρόπος που φιλάμε λοιπόν φανερώνει σύμφωνα με μελέτες κι έρευνες, μια πληθώρα από σημάδια που αφορούν –τι άλλο– την προσωπικότητά μας. Προτού εμβαθύνουμε κι ανακαλύψουμε τη σχέση μεταξύ φιλιού και προσωπικότητας, ας σκεφτούμε πως ο τρόπος που φιλάει ο καθένας είναι ένα αγαπημένο θέμα συζήτησης στα φιλικά πηγαδάκια που αναλύουν, σκανάρουν και καταλήγουν στα υπέροχα δικά τους συμπεράσματα.
Πάμε λοιπόν να ανακαλύψουμε τη γλώσσα του σώματος. Τι εκφράζει στην προκειμένη περίπτωση ο τρόπος που φιλάμε για την προσωπικότητά μας. Μη βρεθούμε εκτεθειμένοι και δεν το θέλουμε.
Πλατωνικό φιλί
Ας ξεκινήσουμε από τον τρόπο που κερδίζει πολύ στα σημεία. Το φιλί στο μέτωπο για παράδειγμα το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο τρυφερά φιλιά φανερώνει αυτό ακριβώς για την προσωπικότητα κάποιου. Ότι είναι ένα τρυφερό άτομο, που νοιάζεται και που αρέσκεται στο να φροντίζει τους άλλους. Η κίνηση αυτή δείχνει στοργή και δε θα πρέπει να παρεξηγείται ως ένα μη παθιασμένο φιλί καθώς μπορεί να αποτελέσει το ξεκίνημα για άλλα πιο συναισθηματικά φιλιά. Η οικειότητα βλέπετε είναι η αρχή του παντός κι ένα πλατωνικό φιλί φανερώνει μια προσωπικότητα που ξέρει πολύ καλά τι αποζητά, με σταθερά βήματα, χωρίς βιασύνες και με εγγυήσεις.
Το αργό φιλί
Αυτός είναι ένα τρόπος φιλιού ο οποίος διχάζει με την ερμηνεία του. Υπάρχουν βλέπετε εκείνοι που θα σου πουν πως όταν σε φιλάνε αργά είναι επειδή σε θέλουν πάρα πολύ, πως δείχνει πάθος κι ακαταμάχητη έλξη. Υπάρχει όμως κι η πλευρά που υποστηρίζει πως ένα αργό φιλί φανερώνει μια προσωπικότητα ακαταμάχητα ελκυστική. Ένα άτομο που δε φοβάται τη δέσμευση κι απολαμβάνει τη στιγμή. Μια προσωπικότητα που μάλλον αγαπά την αλήθεια αφού ο αργός ρυθμός στο φιλί μπορεί κάλλιστα να αποκαλύψει τόσο πλεονεκτήματα όσο κι αδυναμίες. Όπως και να μεταφράζεις ένα αργό φιλί, κράτησε κατά νου πως και μόνο η δέσμευση στη στιγμή που συμβαίνει, φανερώνει αφοσίωση.
Το παθητικό φιλί
Εδώ τα πράγματα δεν είναι και τόσο ευοίωνα. Είναι αυτό το φιλί που συμβαίνει για να «απαντήσει» σε ένα άλλο. Είναι δηλαδή το άτομο που δε θα πάρει την πρωτοβουλία να φιλήσει και να εκφράσει αυτό που θέλει με ένα φιλί. Θα περιμένει να το λάβει. Θα ανταποκριθεί με παθητική στάση στο φιλί που θα λάβει. Τι μας δείχνει όλο αυτό οέο; Μια προσωπικότητα που δε θα πάρει εύκολα αποφάσεις και λειτουργεί με δισταγμό. Θα μπορούσε όμως να είναι ένα άτομο που έχει μάθει να παίρνει αυτό που θέλει επειδή πάντα έτσι συμβαίνει στη ζωή του. Κάτι σαν το «κακομαθημένο» που είναι καλομαθημένο.
Το παθιάρικο φιλί
Όταν το φιλί χαρακτηρίζεται κατά βάση από πάθος που ρέει άφθονα και ξεχειλίζει, τα αποκαλυπτήρια σηκώνουν πολλή ανάλυση. Από τη μια έχουμε να κάνουμε προφανώς με ένα άτομο με αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Που κατακτά τους στόχους που έχει θέσει στη ζωή με τον ίδιο δυναμισμό και το πάθος που χαρίζει στο φιλί που δίνει. Προσθέστε όμως σε όλα αυτά την υπερβολή. Καλά τα παθιασμένα φιλιά αλλά δε γίνεται να είναι όλα έτσι. Αν για παράδειγμα παραγγείλεις έναν καφέ δε θα το κάνεις με τον παθιασμένο τρόπο που θα φώναζες στην κερκίδα υποστηρίζοντας την αγαπημένη σου ομάδα, όσο κι αν έχεις ανάγκη το καφεδάκι. Έτσι και το παθιασμένο φιλί. Ο τρόπος αυτός φανερώνει μια προσωπικότητα που αν δεν έχει μάθει να μετριάζει το πάθος, κατακτά χωρίς να νοιάζεται για τις επιπτώσεις.
Το «μάτια ερμητικά κλειστά» φιλί
Να καλωσορίσουμε σε αυτή τη φάση τους απανταχού ρομαντικούς. Τα άτομα που θα κλείσουν τα μάτια στη διάρκεια του φιλιού είναι ταξιδιάρικα. Αφήνονται σε αυτό κι όπου τους βγάλει. Είναι ονειροπόλα κι έχουν μια τάση να απολαμβάνουν τη στιγμή και να ζουν για το τώρα χωρίς το άγχος του μετά. Είναι προσωπικότητες ήρεμες και δεν έχουν την περιέργεια του να χώνουν τη μύτη τους και να γίνονται αδιάκριτοι. Δε θα ανοίξουν τα μάτια στη διάρκεια του φιλιού για να δουν τι και πως γίνεται. Εμπιστεύονται το συναίσθημα, τον/ την παρτενέρ και τον ίδιο τον έρωτα.
Το φιλί με κλειστά χείλη
Αυτός ο τρόπος φιλιού είναι ένας από τους πιο εκνευριστικούς αφού μιλάμε για ένα φιλί που δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να πάει να συναντήσει τον παραλήπτη του ή όχι. Χείλη σχεδόν κλειστά και σφιγμένα. Έχουμε να κάνουμε με μια προσωπικότητα που δεν ανοίγεται εύκολα. Ίσως είναι το άτομο που μπορεί να δεσμευτεί με πίστη κι αφοσίωση αλλά που δε θα μπει στη διαδικασία του να κάνει υπερβολές στο πως εκφράζει το συναίσθημα. Ξεχάστε δηλαδή εκπλήξεις, ερωτικές εξομολογήσεις και τα συναφή.
Το φιλί που «μιλάει»
Είναι εκείνο το φιλί που συνοδεύεται από μικρούς ήχους που προδίδουν την απόλαυση και την ευχαρίστηση που νιώθει κάποιος τη δεδομένη στιγμή. Είναι επίσης το φιλί που συνοδεύεται από κινήσεις που επίσης «μιλάνε» όπως τα χέρια που αγγίζουν το πρόσωπο του άλλου ή χαϊδεύουν τα μαλλιά. Αυτού του είδους το φιλί είναι θα λέγαμε η επιτομή όλων αφού φανερώνει προσωπικότητα που ερωτεύεται και δεν έχει δισταγμούς. Ένα άτομο κατασταλαγμένο, που βρίσκεται ακριβώς εκεί που θέλει να είναι. Κι είναι ένα φιλί που μπορεί να αλλάξει ταυτότητα, ρυθμό, βαθμό πάθους κι ενέργεια ανά πάσα στιγμή με μόνο πρωταγωνιστή την απόλαυση.
Τα φιλιά λοιπόν μιλάνε και λένε πολλά. Η προσωπικότητά μας φανερώνεται κι αποκαλύπτεται με ένα ή περισσότερα φιλιά. Η αλήθεια είναι αυτή που θα πρέπει να κυριαρχεί και σίγουρα όχι το άγχος τη στιγμή που συμβαίνει. Κάπου είχα διαβάσει το εξής γνωμικό: «Αν το φιλί είναι λέξη, θέλω έναν διάλογο μαζί σου». Αφεθείτε λοιπόν στη διαδικασία και τα συμπεράσματα δικά σας.
Αφιερωμένο στα φιλιά που γίνονται εμπειρίες.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου