Λένε πως η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά. Κι είναι αλήθεια αν σκεφτούμε πως η εικόνα του σπιτιού μας και το πόσο καθαρό ή περιποιημένο δείχνει, επιβεβαιώνει αρκετά για την προσωπικότητά μας. Εξάλλου εμείς είμαστε το σπίτι μας. Από τη διακόσμηση, την επιλογή των αντικειμένων, την τοποθέτησή τους και το καθάρισμα ή την τακτοποίηση, εμείς είμαστε η ταυτότητα του χώρου.
Καθάρισμα αναφέραμε και πάμε να δούμε τι γίνεται με τούτη την έννοια στη ζωή μας. Σίγουρα κάθε φορά που καθαρίζουμε το σπίτι δεν έχουμε πάντα τον χρόνο να κάνουμε όλα όσα θα θέλαμε να κάνουμε, υπάρχουν όμως κι οι φορές που δεν έχουμε τη διάθεση να κάνουμε όσα θα έπρεπε να κάνουμε. Η αποφυγή καθαριότητας συγκεκριμένων χώρων του σπιτιού, φανερώνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάποια πράγματα για εμάς και τον χαρακτήρα μας. Πράγματα μπορεί να μη μας αρέσουν και τόσο, αλλά εδώ κολλάει το γνωστό ρητό, «η αλήθεια είναι βρώμικη».
Κουζίνα
Ο χώρος βάση θα λέγαμε του σπιτιού ακόμη και για εκείνους που δεν το έχουν με τη μαγειρική. Η κουζίνα είναι η εστία του σπιτιού. Με το να αποφεύγουμε να τακτοποιήσουμε το συγκεκριμένο χώρο δείχνουμε βάσει ερευνών πολλά. Κι όταν λέμε να τακτοποιήσουμε δεν εννοούμε το πλύσιμο των πιάτων κι όλα τα πολύ εμφανή. Αυτά που είναι μπροστά στα μάτια μας δηλαδή. Μιλάμε για τακτοποίηση σε κάθε μικρό ή μεγάλο κομμάτι ενός τόσο σημαντικού χώρου που σίγουρα θα πρέπει να είναι από τους πιο καθαρούς. Πεντακάθαρους για την ακρίβεια. Συρτάρια, ο καθαρισμός συσκευών, ο καθαρισμός του ψυγείου, ο νιπτήρας, τα ντουλάπια και γενικότερα σημεία που μπορεί να είναι ψηλά κι ίσως πιο «κρυμμένα» ώστε να έχουμε τη δικαιολογία και καλά να μην τα αγγίξουμε. Αν λοιπόν αφήνουμε ίχνη από τροφές πάνω στο πάγκο εργασίας, αν δε φροντίζουμε αμέσως τα βρώμικα πιάτα και κάνουν στοίβα στο νεροχύτη κι αν γενικά αποφεύγουμε να αναλάβουμε δράση έστω για τα πολύ απλά, τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε πως εκτός από αναβλητικοί να έχουμε και κάποια σημάδια κατάθλιψης. Η αποφυγή του να ασχοληθούμε με αυτό κι η έλλειψη αυτοεκτίμησης.
Μπάνιο
Η καθαριότητα του μπάνιου είναι δεδομένη – φαντάζομαι για τους πιο πολλούς από εμάς – κι είναι άκρως σημαντική για την υγιεινή αυτού του χώρου. Βάσει ψυχολογίας ένα καθαρό μπάνιο δείχνει για εμάς πως νοιαζόμαστε πάρα πολύ για το σώμα μας και την προσωπική μας υγιεινή. Το πόσο καθαρό είναι το δέρμα μας, το πόσο καθαροί στην κυριολεξία θέλουμε όχι μόνο να δείχνουνε αλλά να είμαστε. Άρα λοιπόν όλοι όσοι αποφεύγουν να καθαρίζουν αυτό το τόσο σημαντικό χώρο με όσα περιέχει, φανερώνουν μια πλευρά του χαρακτήρα που δείχνει συνήθειες που μάλλον δε θα μας άρεσαν. Άτομα που δεν αγαπούν την καθαριότητα του εαυτού τους φανερώνουν επίσης σημάδια κατάθλιψης και παραμελούν τον εαυτό τους. Με το να έχουμε υπέροχα κι ακριβά αφρόλουτρα και τα καλύτερα καλλυντικά που κυκλοφορούν δε δείχνουμε πως νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας. Με το να καθαρίσουμε όμως τακτικά λεκάνες, νιπτήρες, σωλήνες, πίσω από πλυντήρια και στεγνωτήρια και να τακτοποιούμε τα ντουλαπάκια του μπάνιου, δείχνουμε διάθεση για κάθαρση, κυριολεκτική και μεταφορική.
Ντουλάπες
Ξέρω πως εδώ πατάω κάλο. Δεν υπάρχει καταρχάς σπίτι που έχει απόλυτα τακτοποιημένα και στοιβαγμένα όσα περιέχονται σε μια ντουλάπα. Οπότε προς στιγμήν μη μου αγχώνεστε. Όταν ενδιαφερόμαστε να ενοικιάσουμε ένα σπίτι ή όσοι φτιάχνουν από την αρχή το δικό τους, δεν κοιτάζουμε ανάμεσα σε πολλά να υπάρχουν πολλοί αποθηκευτικοί χώροι, δηλαδή ντουλάπες; Δεν είναι τυχαίο αυτό αφού μας ενδιαφέρει υποτίθεται η τακτοποίηση και κυρίως η οργάνωση. Αν λοιπόν οι ντουλάπες μας μοιάζουν με εκείνη που άνοιξε ο Chandler στα Φιλαράκια για να αποκαλύψει μια dark side της πάντα οργανωτικής Monica τότε έχουμε θέμα. Αν ανοίγοντας κάποια από τις ντουλάπες μας πέφτουν πράγματα, αν δεν ανοίγουμε κάποια από τις ντουλάπες μας για να μην αντικρύσουμε το χάος κι αν αποφεύγουμε να καθαρίσουμε το εσωτερικό της τότε έχουμε λένε κάτι από drama attitude στην προσωπικότητά μας. Μας ενδιαφέρει δηλαδή να έχουμε μια πολύ καλή εικόνα προς τα έξω αλλά όταν έρχεται η στιγμή να ασχοληθούμε με το μέσα μας, την κάνουμε με ελαφρά. Επίσης, όσοι γεμίζουν συνεχώς τις ντουλάπες και τα ντουλάπια τους με πράγματα χωρίς να μπαίνουν στη διαδικασία να τα ξεκαθαρίζουν και να πετάξουν ή να δωρίσουν όσα δε χρησιμοποιούν, φοβούνται τις αλλαγές και νιώθουν ασφάλεια μέσα από μια συντηρητική συμπεριφορά αποφεύγοντας να αντιμετωπίσουν το νέο. Προσκόλληση στο παρελθόν με μηδέν διάθεση για προκλήσεις.
Μπαλκόνι
Πολλοί είναι εκείνοι που δεν ασχολούνται με το μπαλκόνι ή τις βεράντες όσο συχνά θα ήθελαν ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Μαζί σας σε αυτό δεν αντιλέγω. Μην ξεχνάμε όμως πως όταν αερίζουμε τους χώρους του σπιτιού μας, οτιδήποτε υπάρχει σε σκόνη στο μπαλκόνι και τις βεράντες μεταφέρεται εσωτερικά άρα τσάμπα το αέρισμα των χώρων. Τουτέστιν, το να αποφεύγουμε κάτι τόσο προφανές και πολύ απλό να καταλάβουμε, είναι απλά αποφυγή της πραγματικότητας. Ενεργούμε κάπως έτσι μάλλον και σε άλλα κομμάτια της ζωής μας όπως στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Αποφεύγουμε δηλαδή να αντιμετωπίσουμε κάτι που μας φωνάζει «λογική» με δικαιολογία την οκνηρία. Επίσης, δείχνει για εμάς το πόσο επινοητικοί είμαστε ως χαρακτήρες αφού για να μην πιάσουμε κουβά και νερό για το μπαλκόνι, θα βρούμε ένα σωρό άλλα που θα αποτελέσουν την τέλεια αφορμή ώστε να το αποφύγουμε.
Ένα σπίτι, λένε οι γκουρού της καθαριότητας, πρέπει να είναι πρώτα από όλα λειτουργικό κι ίσως όχι τέλεια καθαρό. Η αλήθεια όμως βρίσκεται κάπου στη μέση. Γιατί για να είναι λειτουργικό πρέπει να είναι και κάπως καθαρό. Να θυμάστε, λοιπόν, κάθε φορά που αποφεύγετε το καθάρισμα σε κάποιους χώρους όλα τα συμπεράσματα στα οποία μπορεί ένας επισκέπτης να καταλήξει αφού έρθει στο σπίτι σας. Γιατί μπορεί η καθαριότητα να είναι η μισή αρχοντιά αλλά η άλλη μισή είναι πάντα ο χαρακτήρας κι η προσωπικότητα.
Αφιερωμένο σε όσα γελάνε εις βάρος μας όταν δεν τα αντιμετωπίζουμε.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου