Πολλά λέγονται και γράφονται για τις σχέσεις καθημερινά και δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ακόμη και σε συζητήσεις που κάνουμε εκτός από τον καιρό και την επικαιρότητα, σίγουρα θα βρούμε μια χαραμάδα για να τις εντάξουμε κι αυτές στη ροή. Τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουμε, βέβαια, είναι ότι όσο περνάνε τα χρόνια, γίνονται όλο και πιο δύσκολες.

Ποιος τις κάνει δύσκολες; Γιατί είναι δύσκολες; Αν αναφέρεις αυτά τα ερωτήματα σε φίλους και γνωστούς θα σου απαντήσουν «εμείς οι ίδιοι κάνουμε τα πράγματα δύσκολα για τον εαυτό μας» κι ένα δίκιο θα το έχουν, για να λέμε την αλήθεια. Σε αυτό συνυπογράφει μια πληθώρα παραγόντων που επηρεάζει τη συναισθηματική κατάσταση του καθενός προτού αποφασίσει να γίνει ενεργό κομμάτι μιας σχέσης. Παράγοντες που έχουν να κάνουν και με τις δυο πλευρές.

Μια συνθήκη με άγραφους νόμους και κανόνες είναι οι σχέσεις όσο κι αν θέλουμε να τις έχουμε αλλιώς στο μυαλό μας. Διατηρούν το ρομαντισμό τους όσο εμείς τον ενισχύουμε. Διατηρούν τη φλόγα τους όσο εμείς την προκαλούμε. Διατηρούν το επιθυμητό και το ιδανικό όσο εμείς του επιτρέπουμε να αλλάζει μορφή με τον καιρό ώστε να προσαρμόζεται και να μη φθείρεται.

Πάνω στο χτίσιμο αυτών ακριβώς των κανόνων, η ιστορία μας θέλει να κάνουμε κάποιες άβολες, αναγνωριστικές ή καθημερινές ερωτήσεις, για να ξέρουμε πάνω κάτω πού βαδίζουμε πριν βουτήξουμε με τα μούτρα σε έναν άνθρωπο. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί – κι εγώ μαζί σας τις ανακαλύπτω – τις 20 επικρατέστερες ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε στο άτομο που μας αρέσει, προτού αποφασίσουμε να κάνουμε σχέση μαζί του/ της.

  • Πώς διαχειρίζεσαι τις διαφωνίες σου;
  • Όταν σε κρίνουν πώς αντιδράς;
  • Ποιο θα έλεγες πως είναι το μεγαλύτερο προτέρημά σου;
  • Ποιο είναι αντίστοιχα το μεγαλύτερο μειονέκτημά σου;
  • Τι όνειρα έχεις για τη ζωή;
  • Από το 1 – 5 πόσο σε φοβίζει η δέσμευση;
  • Ποια είναι η άποψή σου για τη μονογαμία;
  • Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου μέσα στα επόμενα 5 χρόνια;
  • Τι σημαίνει η λέξη «σχέση» για εσένα;
  • Ποια είναι η σχέση σου με τη λέξη «συγνώμη» και τη συγχώρεση γενικά;
  • Σου αρέσουν τα ταξίδια;
  • Ποια είναι η σχέση σου με τους γονείς σου;
  • Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια;
  • Η οικειότητα σε κάνει να νιώθεις όμορφα ή σε αγχώνει;
  • Σε σχέσεις φίλων σου τι είναι αυτό που σε χαλάει;
  • Πώς είναι το ιδανικό ραντεβού για εσένα;
  • Για ποιους λόγους θα διέκοπτες μια σχέση;
  • Βλέπεις τον εαυτό σου μελλοντικά ως γονιό;
  • Η συχνή σωματική επαφή είναι σημαντική για εσένα;
  • Μπορείς να μου δώσεις ένα παράδειγμα του τι θεωρείς σεξιστικό;

 

Στα παραπάνω επικρατέστερα ερωτήματα μπορούν να προστεθούν πολλά ακόμη, περί πολιτικών θέσεων, θρησκείας, οικονομικής διαχείρισης. Διότι το θέμα είναι ότι πριν μπεις σε μια σχέση θα πρέπει να έχεις έναν μπούσουλα, κάποια σημάδια δηλαδή που θα σου δείξουν ότι βρίσκεσαι στον σωστό δρόμο με το άτομο που σου αρέσει. Οι παραπάνω ερωτήσεις σκιαγραφούν με κάποιο τρόπο την ψυχοσύνθεση του καθενός, φανερώνοντας στοιχεία της προσωπικότητάς μας που είτε θέλουμε να αποκαλύψουμε, είτε όχι. Φανερώνουν αναπόφευκτα, όμως, και πολλά red flags που δε θέλουμε να βρούμε μπροστά μας στην πορεία.

Παίζει, επίσης, πολύ μεγάλο ρόλο το timing που επιλέγουμε να γίνουν οι ερωτήσεις που έχουμε να κάνουμε στον άνθρωπο που μας ενδιαφέρει. Κάποιες από αυτές μπορούν να γίνουν σε μια πολύ χαλαρή συζήτηση γενικού τύπου, με τα ενδιαφέροντα του καθενός μας σαν ανοιχτά χαρτιά στο τραπέζι. Κάποιες άλλες θα γίνουν σε μια πιο προσωπική στιγμή, όμως, ίσως με το ανάλογο κλίμα να ενισχύει τον σκοπό τους. Το ζητούμενο είναι να είμαστε ειλικρινείς κι έτοιμοι να ρωτήσουμε αυτά που θέλουμε να μάθουμε.

Για να ελαφρύνουμε λιγάκι το θέμα, να πούμε επίσης πως δεν είναι απαραίτητο να κάνεις σκονάκι και να έχεις λίστα όλα αυτά που θέλεις να μάθεις για το άτομο που σου αρέσει. Πολλά από αυτά κι άλλα τόσα βγαίνουν από μόνα τους στην πορεία μιας συζήτησης οπότε ίσως να μη χρειαστεί να μπεις καν στη διαδικασία να τα εκφράσεις με ερωτηματικό. Άλλωστε, στην πολύ όμορφη χρονική διάρκεια των πρώτων ειδικότερα ραντεβού, καλό είναι να υπάρχει εκτός από χημεία και πιο οικείες στιγμές και η επικοινωνία μέσω συζητήσεων. Εκεί καταλαβαίνεις πολλά για τον άλλον και καταλήγεις σε πολλά συμπεράσματα. Οι εκφράσεις του προσώπου, οι κινήσεις του σώματος κι ο τρόπος με τον οποίο απαντά κάποιος σε ερωτήσεις για τον εαυτό του αποκαλύπτουν πολλά. Φτάνει να είσαι σε θέση να τα μεταφράσεις και να δεις πέρα από το συναίσθημα στα σημεία.

Όταν αγοράζεις ένα παπούτσι το δοκιμάζεις για να δεις αν σου κάνει, σε ποιο κάλο σε χτυπάει ή που φαίνεται ότι ίσως να σε χτυπήσει μελλοντικά φορώντας το πολύ. Ακόμη κι αν είναι Louboutin κι έχει αρχικά όλες τις προδιαγραφές να σε εντυπωσιάσει, θα σου ζητηθεί να δεις αν σου κουμπώνει. Το ίδιο κι η σχέση. Μπορεί στο μυαλό μας να είναι πλασμένη αλλιώτικα και κάνοντας κάποιες από τις παραπάνω ερωτήσεις, να διαπιστώσουμε πολύ απλά πως δεν κουμπώνει. Χτυπάει τους κάλους μας και θα μας προκαλέσει κι άλλους κάλους. Δοκιμάζουμε, λοιπόν, διότι μετά την απομάκρυνση από ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Κι αν αναγνωριστεί, θα έχεις ήδη πονέσει.

 

Αφιερωμένο στα Q & A των πρώτων ραντεβού.

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου