Σε μια φιλία, σε μια παρέα, σε μια κάθε είδους σχέση πάντα θα υπάρχει αυτός ο ένας ο λεγόμενος καινοτόμος, αυτός ο λίγο πιο ψαγμένος, ο ίσως λίγο πιο έξυπνος, αυτός που με λίγα λόγια είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά. Ίσως να είσαι κι εσύ αυτό το άτομο στην παρέα σου ίσως κι όχι. Αν δεν είσαι όμως, σίγουρα έχουν υπάρξει φόρες που ένιωσες μειονεκτικά μπροστά στον καινοτόμο φίλο σου μιας και πιθανότατα θεώρησες ότι οι γνώσεις του σε μειώνουν και σε επισκιάζουν. Και για του λόγου το αληθές, λίγο πολύ η σκέψη του να επιλέγουμε στις παρέες μας άτομα που δε χρειάζεται να φοβόμαστε μη μας επισκιάσουν έχει περάσει από το μυαλό των περισσοτέρων.
Τώρα αν ζεις καθημερινά με το φόβο ότι η παρέα σου σε μειώνει και σ’ επισκιάζει τότε λυπάμαι, το πρόβλημα δεν ο ευρηματικός σου φίλος αλλά βρίσκεται στο μυαλό σου. Εξάλλου ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που δημιουργείται όταν συνειδητοποιούμε την ύπαρξη ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν ο κίνδυνος είναι πλασματικός.
Το θέμα δεν είναι σε ποια θέση ιεραρχείται η ευρηματικότητα μέσα στην παρέα που βρίσκεσαι, γιατί αγαπητέ μου τέτοια ιεραρχία δεν υπάρχει παρά μόνο στο μυαλό σου. Το θέμα είναι σε ποια γωνία του δωματίου βρίσκεσαι. Σημασία έχει η οπτική γωνία και μόνο αυτή. Αν θεωρείς ότι ένας φίλος λιγότερο έξυπνος ή καινοτόμος θα σε αναδείξει και θα σ’ έχει μονίμως στην πρώτη θέση άλλαξε αμέσως γωνία γιατί παραμορφώνεται η πραγματικότητα. Αν πας απέναντι θα καταλάβεις πως ένας ευρηματικός φίλος είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί, καθώς καθημερινά εξελίσσεσαι μαζί του. Σκέψου το σαν να έχεις στα χέρια σου ένα πολύ καλό βιβλίο το περιεχόμενο του οποίου σε οδηγεί σε νέα μονοπάτια, σου παρέχει γνώσεις, λύσεις κι ίσως πολύ καλές συμβουλές.
Παρ’ όλα αυτά, το ενδεχόμενο να σε επισκιάζει ο φίλος σου μπορεί να μην είναι απλώς ένας φόβος αλλά όντως να συμβαίνει. Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση αυτή δε σημαίνει πως ηθελημένα σε χώνει στο περιθώριο ή ότι ο κολλητός σου είναι ο Μπιλ ο Γκέιτς κι άντε να σταθείς δίπλα του επάξια. Η σημαντικότητά μας δεν καθορίζεται από την εξυπνάδα. Το πιο πιθανό είναι εσύ να του δίνεις το περιθώριο να σ’ επισκιάζει θεωρώντας τον εαυτό σου κατώτερο, χωρίς ο ίδιος να το πιστεύει. Τώρα θ’ αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να κάνεις κάτι τέτοιο; Έχει να κάνει με τη σχέση που έχεις με τον εαυτό σου. Ξέρεις, αυτό που πιστεύουμε για τον εαυτό μας βγαίνει και προς τα έξω. Αν εσύ νιώθεις μειονεκτικά και λιγότερο σημαντικός επειδή ο φίλος σου είναι ένα βήμα μπροστά τότε θα αφήσεις να φαίνεται ότι υπερτερεί και του ατόμου σου. Είναι σημαντικό επομένως να γνωρίζεις την αξία σου, να αγαπάς αυτό που είσαι και τις ικανότητές σου, να έχεις αυτογνωσία και κυρίως να δουλέψεις τα κόμπλεξ σου.
Με λίγα λόγια βγάλε τα διλήμματα από το κεφάλι σου κι επίλεξε τους φίλους σου με την καρδιά σου, την αγάπη και την εμπιστοσύνη που σου προσφέρουν γιατί αυτά είναι που θα σας χαρίσουν όμορφες στιγμές κι αναμνήσεις κι όχι η εξυπνάδα και η καινοτομία. Αν τώρα έχεις ένα καινοτόμο φίλο, κοίτα να επωφεληθείς και να πάρεις μερικές από τις γνώσεις του κι αν από την άλλη είσαι εσύ ο επινοητικός κι ο πρωτοπόρος να δίνεις τις ιδέες σου σαν δώρο στην παρέα σου. Άλλωστε το καλό με την εξυπνάδα και την προοδευτικότητα είναι πως όσο τη μοιράζεσαι, αντί να μειώνεται, ανθίζει περισσότερο!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου