Όταν γίνεσαι γονιός ανακαλύπτεις στιγμές χαράς σε πράγματα που προηγουμένως σου φαίνονταν ασήμαντα. Ανακαλύπτεις την ίδια την ευτυχία στο πρόσωπο του παιδιού σου. Ανακαλύπτεις, όμως, και μία άλλη πλευρά του εαυτού σου.
Είναι απερίγραπτη η πληρότητα που νιώθεις κι εσύ αλλά κι ο σύντροφός σου τη στιγμή που μαθαίνετε ότι θα αποκτήσετε παιδί. Όταν, όμως, αντί για ένα, που νομίζετε ότι θα ‘ρθει, ξαφνικά ο γυναικολόγος σας ανακοινώνει ότι θα αποκτήσετε δίδυμα, τι γίνεται; Διπλή ευτυχία!
Όσο σοκαριστικό ήταν το άκουσμα «κυοφορείτε δίδυμα», σκεφτείτε και το «συγχαρητήρια, φέρατε στον κόσμο δυο υγιή πλασματάκια!». Όταν είστε στο μαιευτήριο τα πράγματα είναι ακόμη αρκετά ανεκτά. Με την επιστροφή στο σπίτι όμως, όλα βρίσκονται πια αποκλειστικά στα δικά σας χέρια. Μια σωστή επιχείρηση μεγαλώματος μωρών, με συνεχείς διαδοχικές δουλειές: τάισμα, άλλαγμα, ρέψιμο, κουβέντα, παιχνίδι, ύπνος. Το μυστικό κάθε άξιας επιχείρησης είναι η οργάνωση.
Τα νέα ζευγάρια που περιμένουν δίδυμα οφείλουν να προμηθευτούν τα πάντα. Κορμάκια, κούνιες, πιπίλες κι όλα αυτά εις διπλούν. Δεν είναι το ίδιο να μεγαλώνεις δύο αντί για ένα μωρό. Πόσο εύκολο είναι να θυμόμαστε κάθε πόση ώρα έφαγε ή πόσες φορές αλλάξαμε το καθένα;
Αν δεν έχεις δίδυμα δεν μπορείς να καταλάβεις τι ακριβώς σημαίνει να μεγαλώνεις ταυτόχρονα δύο παιδιά ίδιας ηλικίας, ίδιου ή ακόμα και διαφορετικού φύλου. Η δυσκολία να τα διαχειριστείς είναι μεγαλύτερη. Δύο διαφορετικές προσωπικότητες που πρέπει παράλληλα να παρακολουθείς, δίνοντας σε καθεμία τη στήριξη που χρειάζεται.
Ακόμα και στην παιδική χαρά να πας ως γονιός με τα παιδιά σου θα πρέπει να ‘χεις τέσσερα μάτια ταυτόχρονα για να προσέχεις δύο παιδιά ίδιας ηλικίας μεν αλλά διαφορετικών γούστων. Το ένα θα θέλει να το σπρώχνεις στην κούνια το άλλο να το περιμένεις στην τσουλήθρα. Το ένα θα θέλει να το πάρεις αγκαλιά και μόλις το πάρεις θα ζηλέψει και θα θέλει και το άλλο.
Σε μια οικογένεια με πολλά παιδιά αλλιώς λειτουργεί ο πρωτότοκος, αλλιώς ο μεσαίος και διαφορετικά ο μικρότερος. Στις οικογένειες, όμως, με δίδυμα τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Εκτός απ’ τα κοινά γονίδια και την ίδια ημέρα γενεθλίων, είναι δύο ξεχωριστοί χαρακτήρες. Ποιος είναι, όμως, ο υπεύθυνος και ποιος ο καλομαθημένος; Ποιος τραβάει τα φώτα πάνω του και ποιος είναι η ήρεμη δύναμη; Όσο πιο συγκρίσιμα είναι δύο παιδιά, τόσο μεγαλύτερη είναι κι η προσπάθεια που κάνουν να ξεχωρίσουν.
Τα δίδυμα έχουν τον δικό τους τρόπο να ξεχωρίζουν μέσα στην οικογένεια. Μπορεί ως εμφάνιση να μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, αλλά οι προσωπικότητές τους είναι, συχνά, τελείως διαφορετικές. Ο ένας τρώει πολύ κι ο άλλος ελάχιστα. Η μία αγαπάει τον ύπνο κι ο άλλος σηκώνεται αχάραγα. Η μία είναι ήρεμη κι η άλλη νευρική. Το ένα παιδί μπορεί να είναι πιο εσωστρεφές και το άλλο πιο κοινωνικό. Κι αυτές οι διαφορές τους πρέπει να υποστηρίζονται και να δίνονται στο καθένα τα ερεθίσματα που χρειάζεται για να γίνει αυτό που θέλει. Τα δίδυμα πρέπει να μεγαλώνουν ως δύο ανεξάρτητα παιδιά.
Είναι γεγονός πως όταν γίνεσαι γονιός, αλλάζεις. Αλλάζει ο τρόπος που σκέφτεσαι, που συμπεριφέρεσαι. Αλλάζεις τις προτεραιότητές σου, τις επιθυμίες σου, ακόμα κι αυτά που σε φοβίζουν, σε αγχώνουν, αλλά και σε κάνουν ευτυχισμένο. Σκέφτεσαι διαφορετικά κι απορείς, μάλιστα, με τον εαυτό σου που κάνεις πράγματα τα οποία δεν περίμενες ότι θα μπορούσες. Μα το κυριότερο, πλέον, ζυγίζεις κάθε σου κίνηση, κάθε σου βήμα, προσέχεις περισσότερο από ποτέ τον εαυτό σου, τρομάζεις μήπως πάθεις κάτι, γιατί τώρα είσαι πολύτιμος για τα παιδιά σου!
Έρευνα του 2011 βρήκε ότι γυναίκες που με φυσικό τρόπο συνέλαβαν και γέννησαν δίδυμα έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 50 ετών, συγκριτικά με γυναίκες που απέκτησαν ένα παιδί με κάθε εγκυμοσύνη και γέννα. Κι όχι, δεν έχει σχέση με την παραπάνω αεροβική άσκηση που κάνει η μαμά που κυνηγάει δύο παιδιά ταυτόχρονα. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό συμβαίνει λόγω της «έμφυτης καλύτερης υγείας» τους, η οποία τις έκανε ικανές να συλλάβουν και να γεννήσουν δίδυμα.
Είναι ευτυχία να αποκτάς παιδί, πόσο μάλλον δύο. Δίδυμα παιδιά σημαίνει διπλή ευτυχία αλλά παράλληλα και διπλός μπελάς. Οργάνωση να υπάρχει, υπομονή κι όλα θα πάνε καλά.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη