Ποιο είναι εκείνο το παιχνίδι που άπειρες φορές μας έχει συνοδεύσει ευχάριστα με τον καφέ στο μπαλκόνι ή στην παραλία, κάνοντάς μας να διαφωνήσουμε, να διαπληκτιστούμε ή ακόμα και να τσακωθούμε –σε φιλικό επίπεδο πάντα–με τον παρτενέρ-αντίπαλό μας; Το τάβλι, φυσικά. Ασφαλώς και το δημοφιλέστερο παιχνίδι έχει τη δική του ιστορία, η οποία μας έκανε να το αγαπήσουμε και να το θωρήσουμε συνώνυμο της ανεμελιάς, της καλοπέρασης και του καλοκαιριού!
Οι Έλληνες το λέμε τάβλι κι οι αγγλόφωνοι Backgammon. Είναι ένα απ’ τα αρχαιότερα παιχνίδια στον κόσμο, ιδιαίτερα πιο δημοφιλές στα ελληνικά μπαλκόνια και χρειάζεται δύο παίκτες. Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που στηρίζεται κατά 90% στο ζάρι και μόνο στο 10% στην τεχνική, αφού λόγω της ύπαρξης του ζαριού μπορεί να ευνοήσει τον έναν ή τον άλλο παίκτη. Αν έχουμε καλό ζάρι και παίζουμε στοιχειωδώς καλά δεν μπορεί παρά να κερδίσουμε.
Ένα παιχνίδι που μπορεί να μας ρουφήξει με τις ώρες, να μας διασκεδάσει κι ακόμα κι αν χάνουμε, μας κάνει εθιστικά να θέλουμε να παίξουμε κι άλλες παρτίδες, καθώς δεν μπορούμε να το χορτάσουμε με τίποτα και διψάμε για ρεβάνς. Με έναν καλό συμπαίκτη (που ιδανικά μας εκνευρίζει τόσο ώστε να μας παθιάζει) και παρέα με ένα φραπεδάκι (για τους παραδοσιακούς) ή φρέντο (για τους μοντέρνους), θεωρείται ο απόλυτος συνδυασμός καλοπέρασης.
Εννοείται ότι ο ανταγωνισμός κι η αγωνία μεταξύ των δύο παιχτών είναι στο πικ τους μέχρι και την τελευταία στιγμή. Θα δούμε άτομα (ή ίσως και να ‘μαστε εμείς αυτά) να φυσάνε τα ζάρια ή να τα φιλάνε για να φέρουν καλή ζαριά, αφού το συγκεκριμένο παιχνίδι θέλει κι αρκετή τύχη. Το ζάρι, βέβαια, πολλές φορές το χρησιμοποιούμε και σαν άλλοθι. Όταν κερδίζουμε είναι γιατί παίζουμε πολύ καλύτερα κι όταν χάνουμε είναι γιατί είμαστε απλά άτυχοι κι οι άλλοι κωλόφαρδοι. Όλοι το ξέρουν αυτό!
Τα βασικά παιχνίδια που μπορεί να παίξει κανείς με ένα τάβλι είναι τρία: οι Πόρτες, το Πλακωτό και το Φεύγα. Επίσης υπάρχει μεγάλη ποικιλία άλλων παιχνιδιών και παραλλαγών όπως το Γκιούλ (το οποίο σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας θεωρείται επίσης βασικό) και το Ασσόδυο αλλά και μερικά παιδικά παιχνίδια, όπως τα Βαρελάκια και τα Βατραχάκια.
Πολλοί θεωρούν ότι το τάβλι απλά μας διασκεδάζει και μας κάνει να περνάμε χαλαρά την ώρα μας, αλλά στην πραγματικότητα έχει και πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία μας. Αρχικά, βελτιώνει τη μνήμη κι εκπαιδεύει το μυαλό. Αναπτύσσει την εγκεφαλική λειτουργία, προφυλάσσει απ’ τα συμπτώματα άνοιας ή Αλτσχάιμερ, μας εκπαιδεύει στον σχεδιασμό και την προνοητικότητα, αναπτύσσει τη στρατηγική σκέψη κι αυξάνει την προσοχή και τη συγκέντρωση. Εντάξει, κάποτε μας ανεβάζει και την πίεση.
Γι’ αυτό σε περίπτωση που χάνουμε και το ζάρι δε μας ευνοεί, είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Το ζάρι ακολουθεί κατά έναν παράξενο τρόπο την πραγματική μας διάθεση. Αν το προκαλούμε, μας φτύνει. Αλλά αν το διασκεδάζουμε, είναι σαν να τραβάμε την τύχη με το μέρος μας. Το τάβλι μας μαθαίνει το ρίσκο, μας καλλιεργεί την προσδοκία και μας εκπαιδεύει στο μη αναμενόμενο.
Δεν είναι απλά ένα ακόμα χόμπι, ούτε μόνο για να περνά η ώρα. Είναι λίγο απ’ όλα και πάνω απ’ όλα οδός διαφυγής απ’ τα καθημερινά προβλήματα. Γι’ αυτό ας καθίσουμε αναπαυτικά κι ας το απολαύσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη