Δια βίου μάθηση, λέμε κι όντως τελικά αυτό κάνουμε. Όλο μας τον βίο μαθαίνουμε και παλεύουμε για τη συλλογή των χαρτιών που θεωρούνται απαραίτητα αποδεικτικά για τις γνώσεις που «πρέπει» να έχουμε για να διεκδικήσουμε αυτό το «κάτι» στη ζωή. Ίσως η πιο δύσκολη στιγμή είναι όταν πρέπει -επιτέλους- να ολοκληρώσουμε τη διπλωματική μας εργασία, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα· όχι τη δουλειά των ονείρων μας, το δεύτερο πτυχίο ή το διδακτορικό εννοώ, μην παίρνεις θάρρος. Η εκπόνηση της διπλωματικής είναι αυτό ακριβώς που λέει η λέξη∙ πόνος. Εδώ θα βρεις 10 συμβουλές για σένα που παλεύεις με τη διπλωματική σου κι ως τώρα έβγαινες χαμένος.

 

Ζήτα από τον καθηγητή να σου βάλει αυστηρές προθεσμίες

Ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που μπορούν να βάλουν όρια στον εαυτό τους, ειδικά σε τέτοια θέματα, ή όταν δεν υπάρχει σαφές χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να έχεις παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόοδο. Ζήτα, λοιπόν, από τον επιβλέπων καθηγητή σου να πάρει τη δύσκολη αυτή απόφαση και να σου θέσει μια ημερομηνία τελικής υποβολής για 3 ή 4 κομμάτια, για να μπορέσεις να «ζοριστείς» και να τα καταφέρεις σιγά-σιγά.

 

Κάνε πρόγραμμα

Συναφές με το προηγούμενο είναι κι αυτό και σε βοηθά ν’ αποφασίσεις στον συγκεκριμένο χρόνο που θα σου ορίσει ο καθηγητής σου, να ορίσετε και τι ακριβώς θα του παραδίδεις, ποια κομμάτια της εργασίας σου επιθυμεί να δει εκείνη τη μέρα, αφού καταλήξεις στον διαχωρισμό ερευνητικού και θεωρητικού. Όσο πιο ξεκάθαρος διαχωρισμός βάσει προγράμματος, τόσο πιο εύκολα θα βγαίνει η δουλειά. Μην απελπίζεσαι!

 

Κινήσου έξυπνα στο Word

Αυτό το εργαλειάκι έχει πολλές δυνατότητες που δεν τις γνωρίζουμε, κι αυτό γιατί έχουμε μάθει να το χρησιμοποιούμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Έτσι, θα χαρείς να μάθεις ότι μπορούν τα περιεχόμενα (σελίδων, σχημάτων και πινάκων) να ενημερώνονται αυτόματα, υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία για την προσθήκη λεζάντας καθώς επίσης η βιβλιογραφία, αν την περάσεις ως προσθήκη παραπομπής, μπορεί αυτόματα να περαστεί συγκεντρωτικά και στο τέλος της εργασίας σου. Δούλεψε έξυπνα λοιπόν.

 

Κράτα ξέχωρα τα κεφάλαιά σου

Αν έρχεσαι συχνά αντιμέτωπος με τον μεγάλο όγκο δουλειάς που έχεις να πραγματοποιήσεις, θα αγχωθείς και μετά δε θα μπορείς ν’ αποδώσεις, ενώ αν κρατάς σε ξέχωρα αρχεία το κάθε κεφάλαιο ή τις σημειώσεις που χρειάζεσαι, στο αρχικό πάντα στάδιο, θα μπορείς αργότερα να τα ομαδοποιήσεις χωρίς να νιώθεις ότι έχεις διασχίσει μεγάλο δρόμο για να φθάσεις στο τέλος.

 

Διάβασε πριν ξεκινήσεις να γράφεις

Πολλοί επιλέγουν να ξεκινούν να γράφουν πριν ολοκληρώσουν το διάβασμα που αφορά την εργασία τους, επιλέγοντας για οικονομία χρόνου να το κάνουν ταυτόχρονα. Εννοείται ότι όσο γράφεις, θα βρίσκεις συνεχώς νέα θέματα για να διαβάζεις και θ’ ανατρέχεις στα βιβλία σου, αλλά καλό θα ήταν να έχεις κάνει μια προεργασία ώστε να έχεις στο μυαλό σου ένα πλάνο, βάσει του οποίου θα κινηθείς και θ’ αναπτύξεις το θέμα σου.

 

Μιλά συχνά με τον επιβλέποντα/την επιβλέπουσά σου

Μη νιώθεις ότι ενοχλείς κάθε φορά που στέλνεις mail ή παίρνεις τηλέφωνο ή ζητάς συνάντηση. Σίγουρα κι ο υπεύθυνος καθηγητής σου προτιμά να βλέπει τα στάδια της εργασίας σου ή να λύνει τις απορίες και να σε βοηθά σε οτιδήποτε προκύψει. Δεν το νιώθει ως ενόχληση, αλλά ως επιμέλεια και συνέπεια. Άλλωστε θα μπει και το δικό του όνομα στην εργασία σου.

 

Βρες ένα θέμα που σε εμπνέει

Ίσως το Α και το Ω για να παραδώσεις τη διπλωματική σου στην ώρα που θέλεις, είναι να σου αρέσει το θέμα της, να θέλεις να μάθεις περισσότερα γι’ αυτό και να τη βρίσκεις να το διαβάζεις και να το γράφεις. Πολλοί επιλέγουν θέμα διπλωματικής στα γρήγορα, έτσι για «να τελειώνουμε και μ’ αυτό τώρα, να ξεμπερδεύω». Αν δε σ’αρέσει, θα δυσανασχετείς όταν πρέπει να το διαβάσεις και θα το αναβάλλεις συνεχώς.

 

Καθάρισε το γραφείο σου και κράτησέ το τακτοποιημένο

Πάντοτε ένας χώρος συμμαζεμένος και καθαρός, μάς βοηθά να συγκεντρωθούμε καλύτερα και να βρίσκουμε ευκολότερα όσα ψάχνουμε τη στιγμή που τα ψάχνουμε. Ένας τέτοιος χώρος- ειδικά αν σε βοηθά κι ο φωτισμός- θα σε κάνει να συγκεντρωθείς ευκολότερα.

 

Διάβασε άλλες διπλωματικές

Σαφέστατα όταν κάνουμε κάτι για πρώτη φορά, δε γνωρίζουμε πώς ακριβώς γίνεται, θέλουμε χρόνο να μπούμε στα κατάλληλο κλίμα ώστε ν’ αρχίσουμε ν’ αποδίδουμε, άσε που έτσι κι αλλιώς χρειάζεσαι πηγές, γιατί διαφορετικά δε θεωρείται διπλωματική. Καλό θα ήταν όταν νιώθουμε ότι «κολλάμε» και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, να ψάχνουμε και να διαβάζουμε μια άλλη διπλωματική ώστε να βλέπουμε ποια είναι η σωστή δομή που πρέπει ν’ ακολουθήσουμε, αναφέροντας πάντα όνομα, έτος, τμήμα και τίτλο διπλωματικής.

 

Σκέψου το τέλος

Τώρα μπορεί να νιώθεις ότι πνίγεσαι και δεν ξέρεις πώς να κινηθείς αλλά σκέψου πώς θα νιώσεις μόλις τελειώσεις, αναλογίσου τα συναισθήματα ικανοποίησης, ανακούφισης και χαράς που θα βιώσει η καρδούλα σου αφού θα έχεις μόλις καταφέρει ακόμα έναν υψηλό στόχο σου. Όλα φαίνονται βουνό πριν ξεκινήσουμε ή όταν είμαστε κάπου στη μέση- δείξε στον εαυτό σου ότι αν θέλεις, μπορείς να κινήσεις βουνά.

Τίποτα δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται στην αρχή. Το μόνο που πραγματικά χρειάζεσαι αυτή τη στιγμή είναι να πεις στον εαυτό σου ότι θα το κάνεις και θα το κάνεις. Θα το κάνεις γιατί το πήρες απόφαση. Παραδίδεις σύντομα τη διπλωματική σου κι ανοίγεις τα φτερά σου λίγο περισσότερο, λίγο πιο πλατιά. Νιώθω ήδη την περηφάνια, τη νιώθεις; Πάμε να παραδώσουμε!

Συντάκτης: Κατερίνα Μάρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου