Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους με τους οποίους μας ενώνει μια τελείως διαφορετική σχέση. Όπως είναι αναμενόμενο, η καθημερινή τριβή προκαλεί και καθημερινούς καβγάδες ή απλές διαφωνίες. Δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι κι ούτε συμφωνούμε πάντοτε σε όλα. Στους καβγάδες όμως, κάποιοι έχουμε μεγαλύτερη ικανότητα να χάνουμε και να τα κάνουμε όλα λάθος. Θέλει ταλέντο να πεις όλα αυτά που -σε καμία περίπτωση- δεν πρέπει να πεις, βλέποντας το άτομο απέναντί σου να κερδίζει την παρτίδα του τσακωμού. Αν δεν ανήκεις σε αυτούς τους τυχερούς, ακολουθεί μια λίστα με όλους τους τρόπους που μπορείς να χάσεις έναν καβγά, είτε αυτός αφορά την ερωτική σου σχέση είτε κάποια φιλική. Ένας οδηγός για το πώς να τα κάνεις όλα λάθος.
1. Ειρωνεύσου ασταμάτητα
Ναι! Αυτός είναι ένας καλός και σίγουρος τρόπος να χάσεις το δίκιο σου μέσα σ’ έναν τσακωμό ακόμα κι αν είναι ηλίου φαεινότερον ότι εσύ είχες δίκιο. Αν ειρωνεύεσαι το άλλο άτομο όλη την ώρα, δεν μπορεί κι εκείνο να καταλάβει πότε εννοείς κάτι και πότε όχι. Επίσης, του δίνεις την εντύπωση ότι δε σέβεσαι ούτε το ίδιο το άτομο αλλά ούτε και την αιτία της διαφωνίας σας, επομένως δε θα προσπαθήσεις κι ιδιαίτερα να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση μεταξύ σας. Έχουμε πει, είναι πικάντικη η ειρωνεία, αλλά έχει κι αυτή τα όριά της.
2. Γέλα κάθε φορά που μιλάει
Άλλο σιγουράκι κι αυτό. Ο άλλος προσπαθεί να σου πει τον πόνο του κι εσύ βάζεις τα γέλια με κάθε του λέξη. Μπορεί και να σ΄ έχει πιάσει νευρικό γέλιο από τη σύγχυση, αν είναι ο τρόπος σου να διαχειρίζεσαι τους τσακωμούς, αλλά σίγουρα δεν είναι μια καλή τακτική για να εκφράσεις όσα σε ενόχλησαν και να βρεις το δίκιο σου. Γελώντας σε τέτοιες καταστάσεις δίνουμε την εντύπωση στον σύντροφο ή τον φίλο μας ότι, όχι μόνο δε μας ενδιαφέρουν όσα μας λέει, αλλά τα θεωρούμε κι αστεία. Ξέρεις ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Να θυμώσει περισσότερο, να φύγει και να πάρει μαζί του και το όποιο δίκιο είχες.
3. Απάντα μονολεκτικά στα πάντα
Αρκεί να μπεις για λίγο στη θέση του άλλου για να καταλάβεις πόσο πολύ μπορεί να σε ταράξει αυτή η προσέγγιση. Σου λέει σε μορφή μονολόγου -που ίσως να ζήλευε κι η Ιουλιέτα- όλα όσα τον έχουν ενοχλήσει και θέλει να διορθώσετε ή έστω για να ξεσπάσει κι εσύ γυρνάς και του λες «Καλά». Όχι μόνο δεν τελειώνει ο καβγάς, αλλά γίνονται τα νεύρα του κρόσσια από την τόση αδιαφορία που επιδεικνύεις. Πώς να βρεις το δίκιο σου όταν δε βγαίνουν πάνω από τρεις συλλαβές από το στόμα σου;
4. Πες ό,τι σκέφτεσαι χωρίς να το φιλτράρεις
Όταν μας ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι είναι πολύ εύκολο να ξεφεύγουν λέξεις και φράσεις από το στόμα μας που υπό άλλες συνθήκες, είτε θα τις λέγαμε κάπως αλλιώς, είτε δε θα τις λέγαμε καθόλου. Το να βάλεις το στόμα σου στον αυτόματο θα έχει ολέθριες επιπτώσεις αφού μπορεί να πεις πράγματα που είναι βέβαιο ότι μετά θα μετανιώσεις αλλά ίσως θα είναι ήδη αργά.
5. Θυμήσου να τσακωθείς για κάτι που έγινε 5 χρόνια πριν
Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό βήμα για να χάσεις το δίκιο σου σ’ έναν τσακωμό, είναι να αρχίσεις να τσακώνεσαι και για πράγματα που έγιναν την εποχή του Νώε. Δεν έχει καμία σημασία για σένα αν δεν είναι αυτό το θέμα σας τώρα ή αν έχει περάσει τόσος καιρός που το λάθος θα έπρεπε να έχει παραγραφεί, σημασία έχει ότι το θυμήθηκες και θέλεις να το πεις. Στο χωριό μου λένε «ό,τι θυμάται, χαίρεται», τώρα θα είναι «ό,τι θυμάται, τσακώνεται».
Είναι λογικό, όταν βρίσκεσαι σε τέτοιο βαθμό έντασης, να κάνεις λάθη γιατί δεν μπορείς να σκεφτείς λογικά ώστε να επιλέξεις την καλύτερη τακτική προκειμένου να υπερασπιστείς το δίκιο σου. Ωστόσο υπάρχουν φορές που υπερβαίνουμε τον επιτρεπτό αριθμό λαθών κι ίσως πληγώνουμε το άτομο απέναντί μας- όχι επειδή το θέλουμε αλλά επειδή δεν μπορούμε να μας ελέγξουμε. Είτε είναι μορφές άμυνας, είτε είναι ο αυθορμητισμός μας, πρέπει κάπως να το διαχειριστούμε για να μπορέσουμε να κρατήσουμε και το δίκιο μας. Αλλιώς μπορούμε να συμφωνήσουμε εξ’ αρχής με το έτερον ήμισυ ή το φιλαράκι μας ότι θα έχουμε δίκιο, γιατί είμαστε Θεοί επί γης και να μην μπαίνουμε καν στη διαδικασία του τσακωμού. Ορίστε, λύση βρέθηκε!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου