Η ζωή μας είναι ένα ατέρμονο παιχνίδι ανάμεσα στους ανθρώπους. Μονίμως θέλει κάποιος να υπερισχύει έναντι κάποιου άλλου, συνεχώς κάποιος επιδιώκει να κερδίσει κάτι έναντι του άλλου. Κάπου εκεί, όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στη μεριά των ψύχραιμων, είναι σημαντικό να μην ενδώσουν στα παιχνίδια του μυαλού και να ορθώσουν ανάστημα, βρίσκοντας πώς θα γυρίσουν το παιχνίδι υπέρ τους. Παρακάτω θα διαβάσεις 8 τρόπους να το παίξεις τρελίτσα σε αυτόν που προσπαθεί να το κάνει πρώτος σε σένα- χωρίς να το πάρεις και πολύ στα σοβαρά.

 

1. Κάνε ότι δεν καταλαβαίνεις

Μπορεί ο άλλος να δείχνει ολοφάνερα ότι προσπαθεί να καθοδηγήσει τη συζήτηση κι εσύ έχοντας γνώση της κατάστασης, μπορείς να προσποιηθείς ότι δεν καταλαβαίνεις και να παίξεις το παιχνίδι του κρατώντας αποστάσεις και μην αφήνοντάς τον να σε επηρεάσει ουσιαστικά. Κι αν θες κι όποτε θες αποκαλύπτεσαι, έτσι για τη χαρά της αποκάλυψης.

 

2. Αντιμετώπισέ το με χιούμορ

Μόλις αναγνωρίσεις το παιχνίδι που παίζεται εις βάρος σου είναι ευκολότερο να ψάξεις και να βρεις με ποιον τρόπο θα το αντιμετωπίσεις ώστε μη χάσεις τη γαλήνη σου. Βάλε χιούμορ αντί να βάλεις φωνές και κλάματα. Αν απαντάς με χιούμορ δείχνεις ότι τίποτα δεν μπορεί να σε ταράξει κι αυτό συνήθως ταράζει αυτόν που νομίζει ότι σε παίζει.

 

3. Κάνε τον αδιάφορο

Δείξει σε αυτόν τον άνθρωπο ότι ξέρεις το παιχνίδι του αλλά επιλέγεις να μην κάνεις τίποτα γι’ αυτό. Δε θα θυμώσεις ούτε θα τσακωθείς μαζί του, θα προχωρήσεις απλώς τη ζωή σου και θα αφήσεις εκείνον με τα παιχνίδια που νομίζει ότι μπορεί να παίξει.

 

 

 

 

4. Υπόθεσε την επόμενη κίνηση και κάν’ την εσύ

Βγες ένα βήμα μπροστά και ξάφνιασέ τους προλαβαίνοντας αυτό που θα έκαναν εκείνοι και μάλιστα με φυσικότητα πεπραγμένο. Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, θα μου πεις, μπορείς όμως να προσπαθήσεις, θα σου πω εγώ, χωρίς να κάτσεις να σκάσεις κιόλας. Δε θέλουμε να σου γίνει εμμονή, θέλουμε να το διασκεδάσεις.

 

5. Μην είσαι πάντα διαθέσιμος

Συχνά η υπερδιαθεσιμότητα δίνει την εντύπωση ότι μπορούμε να είμαστε και καλόβολοι ή ευκολόπιστοι, δημιουργώντας ένα πρότυπο δεδομένου. Τώρα όμως που γνωρίζεις μπορείς να προφασισθείς κάτι εκείνη τη μέρα και να μην εμφανιστείς ώστε να μην κάνεις αυτό που ζητά. Σίγουρα αυτό θα τον ταρακουνήσει.

 

6. Πέτα υπονοούμενα

Ρίξε τα υπονοούμενά σου με χαμόγελο αλλά πρόσεχε να είναι τόσο-όσο, έτσι ώστε να μη φέρουν συζήτηση. Χρειάζεσαι λίγα ώστε να τον βάλεις σε σκέψεις κι ίσως να αντιληφθεί ότι το παιχνίδι που παίζει δεν είναι τόσο έξυπνο όσο θεωρεί.

 

7. Μίλα ξεκάθαρα

Κάνε μια έξοδο υπερπαραγωγή κι εκεί βάλε τα πράγματα στη θέση τους χωρίς όμως να ρίξεις το επίπεδο της συζήτησης ούτε λεπτό. «Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει.», δε λένε; Μπορείς εύκολα με τη χρήση ενός αυστηρού λεξιλογίου να βάλεις στη θέση του το άτομο που προσπαθεί να σε αποπροσανατολίσει.

 

8. Εστίασε σε σένα

Θα μου πεις τώρα, ότι έτσι δε γυρνάς το παιχνίδι υπέρ σου, αλλά αν το καλοσκεφτείς, ίσως έτσι κερδίζεις όλα τα παιχνίδια που παίζονται πίσω από την πλάτη σου. Να σ’ αγαπάς αρκετά ώστε να μην μπορεί κανείς να σε παίξει και να σε κάνει να νιώσεις άσχημα για δικές του επιλογές. Ό,τι κι αν γίνει σ’αυτή τη ζωή, πρέπει να ξέρεις ότι αν αγαπάς πρώτα εσένα -όχι εγωιστικά αλλά ειλικρινά- θα βάζεις και τέλος στα παιχνίδια των άλλων, ειδικά όταν δεν είσαι στη θέση του συμπαίκτη.

 

Μπορεί η ζωή μας να είναι ένα ατέρμονο παιχνίδι αλλά χρωστάμε πρώτα στους εαυτούς μας να θυμόμαστε ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν είναι πιόνια- ούτε εμείς είμαστε. Να ψάχνεις για συμπαίκτες και μαζί να κάνετε το πιο τέλειο παιχνίδι της ζωής σας· τα πιόνια ας τα αφήσουμε για το σκάκι.

Συντάκτης: Κατερίνα Μάρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου