Από την πρώτη στιγμή που ξεκινάμε και διαμορφώνουμε την προσωπικότητά μας, μπορούμε να καταλάβουμε ότι αυτή που διαμορφώνουμε εμείς δεν είναι ίδια μ’ εκείνη που διαμορφώνουν οι υπόλοιποι άνθρωποι γύρω μας. Κάθε άνθρωπος φτιάχνει τον χαρακτήρα του βάσει των ερεθισμάτων, των εμπειριών και του περιβάλλοντός του. Ο χαρακτήρας είναι αυτός που βοηθά κάποιον να πορευτεί στη ζωή, να δημιουργήσει σχέσεις και να αναπτυχθεί.

Ο Έρικ Έρικσον, διάσημος ψυχολόγος και ψυχαναλυτής, αναπτύσσοντας τη θεωρία του σχετικά με την κρίση ταυτότητας του ατόμου, είχε υποστηρίξει ότι «Όσο περισσότερο γνωρίζεις τον εαυτό σου, τόσο περισσότερο υπομονή έχεις γι αυτά που βλέπεις στους άλλους».

 
Με αυτή τη μικρή φράση καταλαβαίνουμε όλη τη σπουδαιότητα και τη σημασία των διαπροσωπικών σχέσεων που μπορούμε να δημιουργήσουμε στη ζωή μας.

Περνάμε από διάφορα στάδια μέχρι να γνωρίσουμε καλά τον εαυτό μας. Ο Έρικσον είχε διακρίνει 8 διαφορετικά στάδια που τα αντιμετωπίζουμε σε διάφορες φάσεις της ζωής μας: μαθαίνουμε να αμφιβάλουμε, να είμαστε αυτόνομοι, να ξεπερνούμε την ντροπή μας, να παίρνουμε πρωτοβουλίες, να μη νιώθουμε κατώτεροι, να εργαζόμαστε, να γινόμαστε ολοκληρωμένοι άνθρωποι και να μπορούμε να διακρίνουμε τον ρόλο μας στη ζωή.

Δεν είναι εύκολες οι ανθρώπινες σχέσεις και συνηθίζουμε να τις κάνουμε δυσκολότερες με τη συμπεριφορά μας γιατί βρισκόμαστε σε μια διαρκή αναζήτηση της τελειότητας. Μόνο επειδή θέλουμε το άτομο απέναντί μας να ενσαρκώνει όλα όσα εμείς προσδοκούμε.

 
Ο Έρικσον τονίζει ότι αν ένας άνθρωπος γνωρίζει πολύ καλά τον εαυτό του κι αντιλαμβάνεται τις ικανότητες και τις αδυναμίες του τότε είναι ικανός να τις σεβαστεί και στο άλλο άτομο απέναντί του. Μπορεί να αντιμετωπίσει τις διάφορες καταστάσεις που θα προκύψουν με υπομονή κι ανεκτικότητα. Γιατί τότε κι ο ίδιος γνωρίζει καλά, ότι μια αλλαγή στον χαρακτήρα ή στη ζωή απαιτεί χρόνο για να πραγματοποιηθεί, δεν είναι κάτι που μπορεί να συντελεστεί εν μία νυχτί.

Αν κάποιος είναι δεσμοφοβικός, φοβάται να αφεθεί σε μια σχέση -γενικότερης μορφής σχέση- κι αναζητά στη ζωή του δύο τύπους ανθρώπων∙ αυτούς που θέλουν να μείνουν ελεύθεροι και αυτούς που θέλουν οπωσδήποτε να δεσμευτούν. Την πρώτη κατηγορία την αναζητεί αλλά εν τέλει την αποφεύγει, εφόσον του θυμίζει την πλευρά εκείνη που προσπαθεί να μη δει στον εαυτό του. Και στο τέλος της ημέρας, ακόμα θα επιθυμεί τη σιγουριά και την ασφάλεια που ενδεχομένως να του παρέχει η άλλη κατηγορία. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις δεν μπορεί εύκολα να δεχθεί τις προσπάθειες που θα κάνει κάποιος για τον προσεγγίσει.

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε κάτι που δεν έχουμε νιώσει. Έτσι ακριβώς, αδυνατούμε να καταλάβουμε στον άλλον κάτι που δεν έχουμε ανακαλύψει στον εαυτό μας.

 
Όλοι οι άνθρωποι στη βάση μας είμαστε ίδιοι∙ έχουμε όνειρα, αδυναμίες, ιδιοτροπίες, ιδανικά, στόχους, ατέλειες και χίλια δύο άλλα. Μπορεί αυτά να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά σίγουρα είναι στοιχεία που όλοι έχουν.

Όσο καλύτερα, λοιπόν, καταλάβεις τις ατέλειές σου -γιατί οι τελειότητες του κάθε ανθρώπου ποτέ δεν ενόχλησαν- τόσο ευκολότερα θα μπορέσεις να κάνεις υπομονή όταν οι γύρω σου θα φανερώσουν τις δικές τους ατέλειες.

Όλοι κι ο καθένας μόνος του δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα, για τον οποίο μπορεί να μη συζητάμε ανοιχτά, αλλά οφείλουμε να τον σεβαστούμε και να έχουμε υπομονή με την πάλη που δίνει κάθε άνθρωπος. Γνωρίζει κι αυτός από πρώτο χέρι τις δυσκολίες, τη φθορά και τον χρόνο που χρειάζονται ώστε να φθάσει στον τελικό του στόχο. Ας αγαπάμε λοιπόν κι ας φροντίζουμε καλά τη σχέση μας με τον εαυτό μας, για να μπορούμε να αγαπήσουμε και να γνωρίσουμε και τους άλλους.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Κατερίνα Μάρου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου