Πολλά είναι αυτά που ενδέχεται να συμβαίνουν στην καθημερινότητά σου. Με κάποια από αυτά χαίρεσαι και παίρνεις ένα τεράστιο χαμόγελο, καθώς η θετική διάθεση που σε γεμίζουν σου δίνει δύναμη να κάνεις χιλιάδες άλλα πράγματα. Ωστόσο, με κάποια άλλα εκνευρίζεσαι, χαλάει κάπως η διάθεσή σου και σκέφτεσαι τι θα μπορούσες να αλλάξεις, ενώ πολλές φορές σε πιάνει κι ένα παράπονο που δεν μπορείς εύκολα να διαχειριστείς κι αυτό παίρνει τη μορφή νεύρων, που εμφανίζονται ακριβώς τη στιγμή που καλείσαι να απαντήσεις σ’ αυτό που σε νευρίασε.

Είναι γνωστό τοις πάσι- ακόμα κι αν οι περισσότεροι δεν το τηρούμε- ότι δεν πρέπει να απαντάς σε τίποτα απολύτως όταν είσαι εξοργισμένος γιατί αυτή σου η πράξη μόνο χειρότερα μπορεί να κάνει τα πράγματα. Η απόσταση που μπορεί να πάρεις από κάποιες καταστάσεις είναι αυτή που θα σε ωθήσει στο να τις δεις πιο ξεκάθαρα κι ό,τι αποφασίσεις, θα είναι βασισμένο στη λογική. Έτσι, θα ξέρεις κι ότι όντως αυτό ήθελες να πράξεις και δεν έκανες κάτι εν βρασμώ. Εδώ, λοιπόν, θα βρεις 9 λόγους για τους οποίους είναι καλύτερα να μην απαντήσεις σε εκείνο το μήνυμα, email, τηλέφωνο όταν είσαι εξοργισμένος καθώς μια μικρή απόσταση μπορεί να κάνει τη διαφορά, απλά για να μην καταστρέψεις τα πάντα.

 

Απενεργοποιείται η ενσυναίσθηση

Όταν είσαι νευριασμένος με κάτι, δεν μπορείς να σκεφτείς ότι αυτό που μπορεί να πεις στον άλλον ενδέχεται να τον πληγώσει και να μείνει στη σκέψη του οδηγώντας στην υπερανάλυση. Χρησιμοποιείς πομπώδη λόγο και μάλιστα αυστηρό και κοφτό χωρίς να μπορείς εκείνη τη στιγμή να δεις τις ζημιές που προκαλείς ή να σκεφτείς πώς μπορεί να νιώθει το άτομο που σε ακούει.

 

Δεν ξέρεις αν εννοείς αυτά που λες

Ενδεχομένως, στην προσπάθειά σου να υπερασπιστείς τη θέση σου, να μπεις στη διαδικασία να βγάλεις από το συρτάρι πράγματα που ξέρεις a priori ότι θα ενοχλήσουν τον συνομιλητή σου, χωρίς να είσαι βέβαιος ότι τα εννοείς. Όταν θυμώνουμε και μαλώνουμε με κάποιον- και δεν έχουμε την απαιτούμενη αυτοσυγκάτηση- μας ξεφεύγουν πολλά που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα φιλτράραμε ή θα επιλέγαμε να επικοινωνήσουμε διαφορετικά.

 

Χάνεις το δίκιο σου

Ακόμα κι αν έχεις όλο το δίκιο με το μέρος σου για να εξοργιστείς στην παρούσα κατάσταση, ακόμα κι αν φταίει το άλλο άτομο 100%, αν εσύ ξεκινήσεις να φωνάζεις και χάσεις τελείως τον έλεγχο, τότε θα χάσεις αυτομάτως και το δίκιο σου, αφού δε θα μπορείς να συζητήσεις τους λόγους που σας έκαναν εξαρχής να διαφωνήσετε και θα μοιάζεις απλά με ένα θυμωμένο σκυλί.

 

Δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά

Είναι τόσο έντονο το συναίσθημα του θυμού που νιώθεις εκείνη τη στιγμή που δε σου επιτρέπει να σκεφτείς καθαρά το ζήτημα που σε απασχολεί, πέρα από την προσωπική σου βεντέτα, οπότε κάνεις βεβιασμένες κινήσεις. Αν πάρεις λίγο τον χρόνο σου ώστε πρώτα να ηρεμήσεις, θα δεις ότι μπορείς να κρίνεις το ζήτημα με μεγαλύτερη σαφήνεια στη σκέψη σου και να πράξεις με βάση τη λογική.

 

Αυξάνεις τις πιθανότητες να μετανιώσεις αργότερα

Κι αυτό γιατί δε θα υπάρχει στρατηγική στις πράξεις σου. Ενδεχομένως βέβαια αυτή η λέξη να είναι παρεξηγήσιμη, μιας και μπορεί να μοιάζει με προσπάθεια χειρισμού, στην ουσία όμως το να έχεις έναν σκοπό, έναν στόχο και μια στρατηγική όταν κάνεις μια συζήτηση, σε βοηθάει στο να μη φτάσεις στο σημείο να είσαι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Διαφορετικά, θα βρεθείς να χρειαστεί να συμμαζέψεις τα ασυμμάζευτα και ίσως και να μην έχεις καν την ευκαιρία να το κάνεις.

 

Χαλάς την εικόνα σου

Ενδέχεται το άλλο άτομο να μη σε έχει ξανά δει σε τέτοια κατάσταση κι αυτό να το κάνει να νιώσει ότι δεν το εκτιμάς αρκετά, ότι προσποιείσαι στη μεταξύ σας επαφή ή ότι τελικά είσαι ένα τελείως διαφορετικό άτομο από αυτό που πίστευε ως τώρα. Αν όλα τα παραπάνω τα συνδυάσεις και με μια σχέση όπου το προφίλ έχει σημαίνοντα ρόλο, όπως μια εργασιακή σχέση, τότε οι πιθανότητες να λειτουργήσει μοιραία εις βάρος σου αυξάνονται δραματικά.

 

Δημιουργείς κι άλλα επί μέρους μικρότερα θέματα

Μην παίρνοντας την απαραίτητη απόσταση και απαντώντας σε οτιδήποτε σε έχει εκνευρίσει ευθύς αμέσως και τελείως παρορμητικά, δε λύνεις κανένα απολύτως πρόβλημα. Αντιθέτως, αυτό διογκώνεται με κίνδυνο να σκάσει κάποια στιγμή κι από ένα απλό ζήτημα να γίνει απομίμηση του Κυπριακού. Διαφορετικά, κατά τη διάρκεια του καβγά κι ανάβοντας κι άλλες, μικρότερες εστίες, καταλήγεις να μην ξέρεις ποια να πρωτοσβήσεις.

 

Αυξάνεται η ένταση

Αν απαντήσεις εσύ με θυμό κατά πάσα πιθανότητα το άλλο άτομο θα απαντήσει επίσης με θυμό ωθώντας σε ένα φαύλο κύκλο έντονων συναισθημάτων στον οποίο κανένας δε θα έχει δίκιο, και δε θα υπάρχει διάθεση να γίνει ένα βήμα πίσω με στόχο την καθαρότερη σκέψη και πιο ήπια συζήτηση.

Εκνευρίζεις κάποιον περισσότερο όταν εσύ μένεις ψύχραιμος

Το μότο της χρονιάς ίσως είναι το «μην τους δώσεις το σοου που θέλουν να δουν» και βάσει αυτού είναι καλύτερα να μείνεις ψύχραιμος στις απαντήσεις σου και να δείξεις ότι δε σε πτοεί τίποτα από όσα έγιναν -ακόμα κι αν μέσα σου βράζεις- καθώς έτσι ο συνομιλητής σου θα εκνευριστεί περισσότερο, βλέποντας ότι δεν έχει επίδραση επάνω σου.

Γενικότερα στη ζωή είναι προτιμότερο να απαντάς στα πάντα με ηρεμία. Κανένας θυμός και καμία παρορμητική αντίδραση δε θα σου φέρουν το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Να χαρίζεις στον εαυτό σου τον χρόνο που είναι απαραίτητος για να σκεφτεί καθαρά και να ξεδιαλύνουν οι καταστάσεις που έχει να αντιμετωπίσει. Οποιαδήποτε σχέση σε ενδιαφέρει να διατηρηθεί, χρειάζεται να διέπεται από ένα συνεχές «ας το δούμε ψύχραιμα». Κι ας το δείτε κι αύριο, τι έγινε;

Συντάκτης: Κατερίνα Μάρου