Εποχή ταξιδιών αυτή που διανύουμε και με τις τιμές της βενζίνης να είναι στα ύψη, η επιλογή του να ταξιδέψει κανείς με αεροπλάνο αρχίζει και γίνεται οριακά οικονομικότερη με τις low cost εταιρίες, ακόμα και για πτήσεις εσωτερικού. Ρομαντικά μιλώντας, το αεροπλάνο πάντα θα κερδίζει, μιας και είναι υπέροχη η αίσθηση ότι πετάς πάνω από τα σύννεφα. Απογειώνεται η πτήση σου και νιώθεις ότι μαζί απογειώνεται κι η ψυχολογία σου. Ξαφνικά, αισθάνεσαι ότι δε σε βαραίνει τίποτα, ότι τα έχεις αφήσει όλα πίσω σου κι εσύ ανεβαίνεις όλο και πιο ψηλά. Προσωπικά, δεν έχω βρει ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας από αυτή που μπορεί να σου προσφέρει η απογείωση ενός αεροπλάνου.

Ωστόσο, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, δε φθάνουν όλες οι πτήσεις στην ώρα τους και μπορεί στα ξαφνικά να βρεθείς να έχεις αρκετές ώρες καθυστέρηση, οπότε να πρέπει να βρεις τρόπους να περάσεις τον χρόνο σου, ώσπου να έρθει η στιγμή της πτήσης σου. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα όσο περιμένεις και σκέφτεσαι ότι αυτές θα είναι νεκρές ώρες και σπατάλη του χρόνου σου, αλλά αν σκεφτείς λίγο καλύτερα θα βρεις πολλές δημιουργικές δραστηριότητες και ουσιαστικά να κερδίσεις αυτή τη διαφορά.

 

1. Αν έχεις λαπτοπ

Μπορείς να ανοίξεις το λάπτοπ σου- μην προσπαθείς καν να μας πείσεις ότι δεν το έχεις πάντα μαζί σου- και να εργαστείς ώστε να μην έχεις τόσο μεγάλο φόρτο εργασίας όταν επιστρέψεις ή να δεις εκεί μια ταινία, το επόμενο επεισόδιο της αγαπημένης σου σειράς ή απλώς να χαζέψεις σε διάφορες πλατφόρμες δικτύωσης.

 

2. Άδραξε τη μέρα στα duty free

Επίσης, μια καλή ιδέα να ξοδέψεις δημιουργικά τον χρόνο σου με μια βόλτα στα duty free. Στο σημείο αυτό να σου θυμίσω ότι όσα κι αν αγοράσεις από εκεί, δεν προσμετρούνται στα κιλά που επιτρέπει το εισιτήριο που έχεις κλείσει.  Μπορείς να βρεις όλα τα αγαπημένα σου προϊόντα σε πολύ χαμηλότερες τιμές από ό,τι θα τα βρεις σε καταστήματα της περιοχής σου, ενώ ταυτόχρονα μπορείς να βρεις προϊόντα που ενδεχομένως δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στην περιοχή ή τη χώρα σου και να τα προμηθευτείς από εκεί.

Σίγουρα εδώ θα πρέπει να θέσεις κάποιο όριο στον εαυτό σου αφού δε γίνεται, αν π.χ. η πτήση έχει καθυστέρηση 3 ώρες, να ψωνίζεις 3 ώρες συνεχόμενα, αλλά μπορείς να αξιοποιήσεις αυτό τον χρόνο και για μια έρευνα αγοράς. Δες τι προϊόντα υπάρχουν, ποιες είναι οι τιμές στις οποίες διατίθενται, κάνε ταυτόχρονα την έρευνά σου στο διαδίκτυο ώστε να ελέγξεις αν σε συμφέρει να το αγοράσεις εκείνη τη στιγμή ή να το παραγγείλεις.

 

3. Πέρνα μια βόλτα από το lounge

Αν όλα τα παραπάνω δε σε καλύπτουν, μπορείς να επισκεφθείς το lounge του αεροδρομίου που είναι προσβάσιμο από όλους, να χαλαρώσεις κάνοντας μασάζ στις πολυθρόνες- μασάζ που υπάρχουν σε πληθώρα σημεία του χώρου ή να ξεδιπλώσεις την κοινωνικότητά σου πιάνοντας συζήτηση στους ανθρώπους γύρω σου που βιώνουν ακριβώς την ίδια κατάσταση μ’ εσένα, αυτή της αναμονής.

Μίλησέ τους, ρώτα τους από πού έρχονται, πού πηγαίνουν, τι έχουν σκοπό να κάνουν στον τόπο που επισκέπτονται και ποιος ξέρει; Ίσως αυτό να είναι η αρχή μιας νέας φιλίας ή ενός μεγάλου έρωτα. Μπορεί να επισκέπτονται ένα μέρος που ονειρεύεσαι να πας ή που έχεις πάει και να μπορέσετε έτσι να ανταλλάξετε πληροφορίες βοηθώντας ο ένας τον άλλον.

 

4. Ψάξε αν δικαιούσαι αποζημίωση

Πολλές αεροπορικές, προφανώς γιατί τις συμφέρει, όταν έχουν μεγάλες καθυστερήσεις προσφέρουν κάποια κουπόνια φαγητού, θέλοντας να σε αποπροσανατολίσουν από το να σκεφτείς αν δικαιούσαι περαιτέρω χρηματική αποζημίωση. Επομένως, μπορείς να μπεις σε άπειρες εγκεκριμένες ιστοσελίδες που υπάρχουν διαθέσιμες και βάζοντας κάποια στοιχεία για την πτήση σου (προσοχή στα προσωπικά δεδομένα), να δεις τι ποσό δικαιούσαι και πώς μπορείς να το λάβεις. Επίσης, μπορείς να εντρυφήσεις και στους όρους της εταιρίας για να είσαι σίγουρος.

 

5. Κάνε ψηφιακό ξεκαθάρισμα

Όλες εκείνες τις φωτογραφίες που έχεις και κάθονται διπλές και τριπλές χωρίς ποτέ να τις σβήσεις, ή εκείνα τα e-mails που κοντεύουν να γεμίσουν τον αποθηκευτικό σου χώρο, ήρθε η ώρα να αρχειοθετηθούν και να σε αποχαιρετήσουν.

 

Σίγουρα θα βρεις πολλά πράγματα να κάνεις όσο περιμένεις, αρκεί να δεις αυτή την αναμονή ως ευκαιρία να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες που σου δίνονται και να μην ξεκινήσεις την γκρίνια θεωρώντας μεγάλο κακό αυτό που σου συνέβη (εκτός κι αν χάνεις καμιά ανταπόκριση, εκεί σε συμπονούμε). Κι αν τίποτα από τα παραπάνω δε σε ψήνει, μπορείς πάντα να ρίξεις έναν υπνάκο!

Συντάκτης: Κατερίνα Μάρου