Instagram, Facebook, twitter, Threads, tik tok και χίλια δυο άλλα μέσα επικοινωνίας, με τα οποία επιλέγουμε να μοιραζόμαστε τη ζωή μας, με γνωστούς κι ενίοτε αγνώστους ανά τον κόσμο. Όλος ο κόσμος μοιάζει πια με μεσημεριανή εκπομπή, αφού, πλέον, μέσα από το προφίλ κάποιου μπορείς να μάθεις χίλιες δυο πληροφορίες για τον ίδιο και το τι συμβαίνει τη δεδομένη χρονική περίοδο στην καθημερινότητά του. Εννοείται ότι υπάρχουν και κάποιοι που διατηρούν ιδιωτικά τα προφίλ τους ή μοιράζονται πληροφορίες που αφορούν αποκλειστικά τη δουλειά τους, ή τον σκοπό τους, αλλά, τόσο η κατηγορία ανθρώπων που επιλέγει να ανεβάζει τα πάντα στα social, όσο κι η άλλη κατηγορία που επιλέγει να κρατά χαμηλό προφίλ, θα συμφωνήσουν ότι τις παρακάτω κατηγορίες φωτογραφιών δε θα τις ανέβαζαν ποτέ στα social ή στο instagram τους.

Τι δεν ανεβάζεις ποτέ, λοιπόν, στα σόσιάλ σου;

 

1. Το Ε9 σου

Άρθρα Εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων Ε9

Μισθοδοσία, περιουσιακά στοιχεία και τέτοιες λοιπές πληροφορίες, αφορούν μόνο εσένα και το λογιστικό γραφείο που έχει αναλάβει τη φορολογική σου δήλωση, οπότε καμία απολύτως δουλειά δεν έχουν ως post στα social σου. Εξάλλου, τέτοιου είδους αποκαλύψεις μόνο κακό μπορούν να σου κάνουν.

 

2. Tην κάρτα επιβίβασής σου

a passport and a boarding pass are on a bag

Το να κάνεις κι ένα ποστ από το αεροδρόμιο πριν πετάξεις μπορεί να μοιάζει ακίνδυνο, αλλά η φωτογράφηση της κάρτας επιβίβασής σου είναι σίγουρα απαγορευτική, καθώς θέτουν σε κοινή θέα προσωπικά δεδομένα. Ακόμα και μια κάρτα τακτικού επιβάτη αλλά και το αρχείο ονομάτων επιβατών (PNR) θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο από ένα τέτοιο ποστ. Είναι παραπάνω από απλό ένα χακάρισμα στο μπαρκόουντ σου, πράγμα που δίνει πρόσβαση στα κερδισμένα μίλια σου, τον αριθμό τηλεφώνου, την ημερομηνία γέννησης, ακόμη και τα δεδομένα διαβατηρίου σου. Με βάση τον αριθμό κράτησής σου, επίσης, μπορεί κανείς να μάθει πότε ακριβώς φεύγεις και πότε επιστρέφεις- σωστά μη δυσκολευτεί και πολύ ο κλέφτης!

 

3. Τις προσωπικές στιγμές με το έτερον ήμισυ

two person lying on white bed

Ενίοτε, μπορεί να ανεβάσεις ρομαντικές φωτογραφίες με την προσωποποίηση του έρωτα για σένα, αλλά σίγουρα θα ήταν τουλάχιστον άκομψο να ανεβάσεις φωτογραφίες από τις πιο προσωπικές σας στιγμές, ή στιγμές που θα εκθέσουν τη σχέση σου. Υπάρχει κι η περίπτωση να θέλεις να προστατεύσεις το μεταξύ σας κρατώντας το απολύτως ιδιωτικό, οπότε να αποφύγεις και τις γενικότερα ρομαντικές φωτογραφίες σας.

 

4. Τις σπατάλες σου

brown leather car seat with white leather seat

Αναγνωρίζεις πότε αυτό που αγοράζεις ή που κάνεις είναι μια πολυτέλεια κι υπάρχει περίπτωση αυτό να κάνει αρκετούς ανθρώπους στο feeed σου να νιώσουν άβολα, και κατ΄επέκταση κι εσένα. Ειδικότερα σε μια εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται οικονομικά να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες, δείχνεις μια ευαισθησία, αν επιλέγεις να μην ανεβάσεις κότερα κι ελικόπτερα.

 

5. Παιδιά (που δεν είναι δικά σου)

shallow focus photography of two boys doing wacky faces

Η ανάρτηση φωτογραφιών με χαμογελαστά παιδικά πρόσωπα μπορεί να είναι αντίθετη με τον νόμο περί φωτογράφησης και βιντεοσκόπησης παιδιών, οι οποίοι γίνονται -και δικαίως- όλο και πιο αυστηροί. Ταυτόχρονα, είναι απαγορευτική και η ανάρτηση πληροφοριών ταυτοποίησης, όπως το σχολείο, το ονοματεπώνυμο ή η γενέτειρα του παιδιού. Σκέψου πως είναι τόσο σημαντικό, που υπάρχουν χώρες που δεν επιτρέπουν σε κανέναν άλλον εκτός από τον γονέα να φωτογραφίζει έναν ανήλικο. Άρα, αντί να ψάχνεσαι με νόμους, καλύτερα άσε τα παιδιά εκτός των σόσιαλ, γιατί έτσι θα τα προστατεύσεις και περισσότερο.

 

Ο καθένας μπορεί να επιλέξει πόσα θέλει να μοιραστεί, πότε θέλει να τα μοιραστεί και με ποιους θέλει να τα μοιραστεί. Μπορεί ο κόσμος του διαδικτύου να μας έχει δώσει μια ψευδαίσθηση ελευθερίας, νιώθοντας ότι μπορούμε να μοιραστούμε τα πάντα με τους πάντες, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτό που γράφθηκε πιο πάνω, ψευδαίσθηση ελευθερίας. Όσα περισσότερα αφήνεις τον κόσμο να δει, όσο πιο πολύ χώρο του δίνεις να κοιτάξει από την κλειδαρότρυπα που ονομάζεται social media, τόσο περισσότερο δέσμιος γίνεσαι, αφού ο καθένας νιώθει ότι έχει δικαίωμα να σχολιάσει, να ρωτήσει, να επέμβει. Προσωπικά, επιλέγω να μοιράζομαι από ελάχιστα έως τίποτα κι αυτό είναι μια επιλογή με την οποία είμαι εγώ οκ. Έτσι, ο καθένας κάνει την επιλογή με την οποία ο ίδιος είναι εντάξει και τον κάνει να νιώθει καλά.

Είσαι ελεύθερος να αποφασίσεις τι θα ανεβάσεις και τι όχι, όπως είσαι ελεύθερος να αποφασίσεις ποιος θα το δει κι αν θα μπορεί να αντιδράσει κάπως σ’ αυτό. Διατήρησε αυτή σου την ελευθερία!

Συντάκτης: Κατερίνα Μάρου