Όταν δύο άνθρωποι αποφασίζουν να είναι μαζί, αποφασίζουν ουσιαστικά να συμπορευτούν, να θέσουν τις ζωές τους σε κάποιες κοινές γραμμές και δε νομίζω να υπάρχει κάτι ομορφότερο από αυτό. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι δε συζητάμε τα πάντα από τους πρώτους μήνες με το έτερον ήμισυ. Κάποια πράγματα απαιτούν τον χρόνο τους ώστε να εξελιχθούν και να συζητηθούν όταν η σχέση αποκτήσει τα σταθερά εκείνα θεμέλια που θεωρούνται απαραίτητα για τέτοιου είδους συζητήσεις, χωρίς βέβαια να πρέπει να αποτελεί ταμπού κι η συζήτησή τους νωρίτερα.

Εδώ, λοιπόν, θα βρεις 5 θέματα που θα μπορούσατε και να αφήσετε να συζητηθούν μετά τους 2 πρώτους μήνες της σχέσης.

 

1. Πρώην, πρώην, πρώην

Σαφέστατα το πιο καυτό θέμα που πρέπει να αποφευχθεί τους πρώτους μήνες μιας σχέσης είναι οι πρώην άνθρωποι της ζωής σας. Σιγά το πράγμα, θα πεις, τι κακό έχει το να ξέρει ο άλλος για όσ@ υπήρξαν πριν βρεθείτε; Κι όμως, έχει. Άθελά μας ο καθένας θα μπορούσε να μπει σε μια άτυπη σύγκριση με το άτομο που υπήρχε πριν στη ζωή του ανθρώπου μας κι αυτό μόνο τριβές μπορεί να φέρει. Σίγουρα οι περισσότεροι θα θέλαμε -θα βάλω κι εμένα μέσα, ας μη γελιόμαστε- να ξέρουμε ακριβώς τι έκανε ο άνθρωπός μας πριν μας γνωρίσει και βιώσουμε μαζί το απόλυτο. Αν το καλό σκεφτείς όμως, αυτό δε θα σε ωφελήσει πουθενά. Αντιθέτως, αν τους βλέπεις έξω ή αν τους δεις να χαιρετιούνται, θα δημιουργήσεις σενάρια στο μυαλό σου που δε θα σε βοηθήσουν να χαρείς τη σχέση σου. Θα προκαλέσουν καβγάδες, ζήλιες και συγκρίσεις όταν ακόμη παλεύετε να θέσετε μια βάση μεταξύ σας. Ας τεθεί λοιπόν πρώτα και μετά έχετε καιρό για συζητήσεις που αφορούν το παρελθόν.

 

2. Πόσα παίρνεις, πόσα παίρνω κι Ε9

Ας φωνάξει κάποιος τον λογιστή να μας λύσει τις απορίες. Τι; Δε βγαίνεις με τον λογιστή σου; Α! Τότε δεν είναι απαραίτητα τέτοια στοιχεία στους πρώτους μήνες της σχέσης σας, εκτός αν έχετε στόχο τη συγκατοίκηση σε σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε χρειάζεται να γνωρίζετε τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας σας και πότε ακριβώς πληρώνεται, ώστε να κάνετε ένα σωστό προγραμματισμό των εξόδων του νέου σας σπιτιού. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, οι συζητήσεις αυτές δεν είναι απαραίτητες. Είναι τελείως διαφορετικό να θέλει να μοιραστεί το ταίρι σου κάτι σχετικό που το προβληματίζει ή επιθυμεί την άποψή σου κι άλλο να είστε σε έναν ανταγωνισμό για το ποιος βγάζει περισσότερο ή ποιος έχει μεγαλύτερη προίκα. Αν ισχύει το δεύτερο, δεν είστε σε σχέση˙ σε διαγωνισμό είστε. Φύγε! Με τον άνθρωπο που επιλέγετε να είστε μαζί, μαθαίνετε να μοιράζεστε και δεν επιδιώκετε κάποιος να βγει πάνω από τον άλλον.

 

3. Παιδιά, γάμος, αρραβώνας, σκυλιά, γατιά

Αν δεν ξέρεις τον άλλον χρόνια, ή δεν έχεις νιώσει το δέσιμο εκείνο που κάνει αυτές τις συζητήσεις χαρά και προσμονή και για τους δύο, καλό είναι να αποφεύγονται. Πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να φρικάρουν και να αγχώνονται όταν ξαφνικά τους αναφέρουν επισημοποίηση της σχέσης. Σίγουρα δεν το κάνεις με κακή πρόθεση κι είναι όμορφο και γλυκό να δείχνεις στο έτερον ήμισυ ότι εσύ φαντάζεσαι ένα κοινό μέλλον για σας τους δύο αποδεικνύοντας έτσι και πόσο σοβαρά νιώθεις το μεταξύ σας, ως μορφή αφοσίωσης. Όμως, φαντάσου στο τρίτο ραντεβού να έρθει η άλλη και να σου μιλά για νυφικά και το γλέντι του γάμου που θα γίνει σε ένα κτήμα ή να έρθει ο άλλος και να σου δηλώσει τον αριθμό των απογόνων που επιθυμεί κι ότι θεωρεί καλή ιδέα να πάρεις το δικό του επίθετο. Εμ, κάπως θα το νιώσεις σαν θηλιά στο λαιμό. Είναι ωραίες συζητήσεις αυτές αλλά να γίνονται όταν νιώσετε έτοιμοι κι οι δύο.

 

4. Σχολιασμός φίλων

Δεν ταιριάζουμε όλοι με όλους, ούτε μπορούμε να κάνουμε παρέα όλοι με όλους κι αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και κατανοητό. Όμως, το να βγάλεις όλο σου τον αρνητισμό απέναντι στα άτομα τα οποία συναναστρέφεται ή να ξεκινήσεις να λες ότι δε συμπαθείς τον έναν και τον άλλον, θα φέρει πολλές τριβές. Αυτοί οι άνθρωποι- είτε σ’αρέσουν είτε όχι- είναι οι άνθρωποι που επέλεξε το έτερον ήμισυ για δικούς του ανθρώπους. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο να τους γνωρίσει καλύτερα κι αντίστοιχα να σε γνωρίσουν κι εκείνοι. Μπορεί να γίνετε και πολύ καλοί φίλοι. Εξάλλου, για να βλέπει ο άνθρωπός σου κάτι καλό, θα το δεις κι εσύ.

 

5. Μου την πέφτουν

Άλλο ένα θεματάκι σος που καλό είναι να αποφεύγουμε τους πρώτους μήνες της σχέσης μας είναι η συζήτηση για το ποιοι/ες σου την πέφτουν ή σου στέλνουν. Σαφέστατα, δε λέμε να το κρύψεις από το έτερον ήμισυ ή να συνεχίσεις να μιλάς μαζί τους ώστε να έχεις εναλλακτικές αλλά σίγουρα δε χρειάζεται για το παραμικρό να αναλώνεστε σε τέτοιες συζητήσεις. Μου πάτησε καρδούλα σε παλιά φωτογραφία, μου αντέδρασε στο στόρι κτλ˙ αυτά μπορείς να τα κόψεις μόνος σου θέλοντας να σεβαστείς τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου και να μη δώσει συνέχεια γιατί δεν ψάχνεις κάτι άλλο στη ζωή σου. Με το ταίρι θα συζητήσετε τα «χοντρά» όταν, δηλαδή, κάποιος δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι δε θέλεις κάτι μαζί τ@ κι επιμένει, όταν στέλνει συνεχώς κι ενοχλεί ή όταν θεωρείς εσύ ότι δημιουργεί θέμα στη σχέση σου.

Τους ανθρώπους στη ζωή σου τους επιλέγεις και γι’ αυτό πρέπει να τους δείχνεις τον σεβασμό που τους αναλογεί. Κανείς δε σε πιέζει να κάνεις σχέσεις στις οποίες δε νιώθεις την ευτυχία, την αγάπη και τον σεβασμό. Ό,τι δίνεις, παίρνεις και για να πάρεις τον απόλυτο έρωτα, πρέπει να τον δώσεις κιόλας. Μπορείς να συζητήσεις με το έτερον ήμισυ οποιοδήποτε θέμα σε προβληματίζει ή θέλεις να προγραμματίσετε μαζί, αλλά φρόντισε να του δίνεις τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για να νιώθει έτοιμο γι’ αυτή τη συζήτηση.

Συντάκτης: Κατερίνα Μάρου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου