Γνωρίζουμε τον έρωτα με πολλές μορφές και κάθε φορά που έρχεται μας πλημμυρίζει με θετικά συναισθήματα από εκείνα που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι νιώθουμε πεταλούδες στο στομάχι και το μυαλό μας είναι συνεχώς αφηρημένο. Όταν χωρίζουμε από τον έρωτα που μας έκανε να πετάμε στα ουράνια τότε νιώθουμε όλα τα αρνητικά συναισθήματα μαζί, σαν να ενώνονται με μόνο σκοπό να μας διαλύσουν.
Πολλά πράγματα προκαλούν πόνο, η απόρριψη, η απογοήτευση, η κακία, η αγένεια και χίλια δυο άλλα. Τίποτα όμως δε συγκρίνεται με τον πόνο που προκαλεί ένας χωρισμός. Μιας και κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί πονάμε τόσο όταν κάποιος ξεστομίσει φράσεις όπως «Τελειώσαμε, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, δε νιώθω τίποτα άλλο για σένα.», έγιναν έρευνες από διακεκριμένους επιστήμονες για να εξετάσουν τους λόγους που όλος αυτός ο ψυχικός πόνος μεταφράζεται σε σωματικό πόνο.
Όταν κάποιος μας πει ότι δεν έχει πλέον συναισθήματα για μας τότε είναι που τα δικά μας παίρνουν φωτιά και αποζητούν ανταπόκριση. Είναι σαν όταν σου λένε ότι δεν μπορείς να φας κάτι αλλά εσύ τότε το θέλεις απεγνωσμένα. Ε, πώς να το κάνουμε, άλλη γλύκα έχουν τα απαγορευμένα ή αυτά που δε μας θέλουν. Δε βγήκαν τυχαία τόσες ρήσεις για το ότι αποζητούμε αυτό που δε μας αποζητά. Φαντάσου τώρα να μας εγκαταλείπει κιόλας! Τι γίνεται ακριβώς όμως στο σώμα και το μυαλό μας όταν χωρίζουμε; Από πού προκύπτει αυτός ο πόνος και γιατί είναι τόσο δυνατός;
Υπάρχει η θεωρία πως όσο περισσότερο είσαι δεμένος συναισθηματικά με τους αγαπημένους σου, τόσο εντονότερα τους αισθάνεσαι κομμάτι -οργανικό- του εαυτού σου. Άρα όταν βγαίνουμε από μια σχέση κι αποχωριζόμαστε το αγαπημένο μας πρόσωπο είναι σαν να νιώθουμε ένα μέλος του σώματός μας να κόβεται βίαια γι’ αυτό και το νιώθουμε τόσο έντονα. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το πνευματικό κομμάτι, το θυμικό, με τις αναμνήσεις και τις στιγμές που ζήσαμε με το έτερον ήμισυ που είναι σαν να βγάζουν ρίζες σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου μας επομένως και είναι επίπονο να πρέπει να τις αποχωριστούμε. Ο χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές που προκύπτουν από ένα χωρισμό είναι ο διπλάσιος από αυτόν που χρειάζεται για να γιατρέψουμε ένα σωματικό τραύμα που μας προκαλεί πόνο.
Για να καταλάβουμε την ένταση αυτού του πόνου αρκεί να καταλάβουμε αυτό που υποστήριξε η καθηγήτρια Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας,η Δρ. Μπριζέλντιν, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Newsbomb «Ο πόνος που προκαλείται από μια πληγωμένη καρδιά είναι χειρότερος από κάθε άλλο. Όταν χωρίζουμε, ο πόνος είναι διάχυτος και πονά όλο μας το σώμα.» Είναι αρκετά δύσκολο όταν πρέπει να υποφέρουμε πόνο σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματός μας, φαντάσου να πρέπει να το υποστούμε όταν δεν μπορούμε καν να κατανοήσουμε τι ακριβώς μας πονά.
Πραγματοποιήθηκαν διάφορα πειράματα προκειμένου να αποδειχθεί έμπρακτα ο πόνος που προκαλείται μέσω της διαδικασίας χωρισμού. Έδειχναν σε όλους όσοι έλαβαν μέρος στο πείραμα εικόνες με φίλους και με τον πρώην αγαπημένο τους, παρατηρώντας ότι οι αντιδράσεις που προκαλούσαν στον εγκέφαλο διέφεραν. Όταν, λοιπόν, έβλεπαν την εικόνα των πρώην τους, ενεργοποιούνταν κάποια κέντρα του εγκεφάλου που προκαλούσαν τον αφόρητο αυτό συναισθηματικό πόνο. Επίσης, παρατηρήθηκε πτώση της ντοπαμίνης και της ωκυτοκίνης, χημικών ουσιών απαραίτητων στον οργανισμό για την αίσθηση της πληρότητας και της ευχαρίστησης.
Αυτή είναι η επιστημονική εξήγηση του τι γίνεται στον οργανισμό μας όταν φεύγει ένας άνθρωπος από τη ζωή μας. Όπως και να ‘χει, όμως, ο πόνος κάποια στιγμή θα περάσει και θα πρέπει να ξανά αρχίσεις τη ζωή σου με περισσότερη δύναμη από αυτή που είχες πριν. Άλλωστε τίποτα δεν σπάει όπως μια καρδιά, αλλά και τίποτα δεν έχει την ίδια δύναμη για να ξανακολλήσει ακόμα δυνατότερη κάθε φορά!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου