Η εποχή που διανύουμε απαιτεί να είμαστε σε συνεχόμενη εγρήγορση, να προσπαθούμε συνεχώς να προλάβουμε τον χρόνο τρέχοντας πίσω από ένα δομημένο χρονοδιάγραμμα που μας βάζει ένα σωρό deadlines που πρέπει να τηρήσουμε. Μέσα, λοιπόν, σε όλον αυτόν τον πανικό και το τρέξιμο της καθημερινότητας, o έρωτας ή το δίδυμο αδελφάκι του ο ενθουσιασμός, είναι απ’ τα λίγα πράγματα που δε χρειάζεται να δημιουργήσουμε εμείς το χώρο και το χρόνο για χάρη τους. Έρχονται και χώνονται από μόνα τους.
Ωστόσο αν ένα πράγμα προκαλεί ανησυχία -και γκρίνια εδώ που τα λέμε- όταν γνωρίζουμε ένα νέο άτομο είναι ο χρόνος που θα πρέπει να αφιερώσουμε για να γνωριστούμε ουσιαστικά. Δηλαδή οκ, ήρθε απρόσκλητος ο έρως – για να παραμείνει όμως θέλει πολλή απ’ τη συνεισφορά και την εστίασή μας.
Τα ραντεβού- ειδικά τα πρώτα- είναι αγχωτικές καταστάσεις στις οποίες δεν έχεις ιδέα τι ακριβώς θα συναντήσεις: Είναι πιθανό να κυλήσουν όλα τέλεια και να περάσετε υπέροχα, είναι πιθανό(τερο) όλο και κάτι να στραβώσει και να θέλεις να φύγεις στο πρώτο τέταρτο. Αυτό όμως εσένα θα σου έχει στερήσει πολύτιμο χρόνο από κάτι άλλο που θα ήθελες να κάνεις ή από έναν άλλον άνθρωπο στον οποίο θα ήθελες να αφιερώσεις αυτό το χρόνο – και κάπως έτσι, μπράβο σου, θα χεις μόλις βρει ένα νέο λόγο για να σε μαλώνεις!
Βάσει αυτής της λογικής καταλήγουμε στη τεχνική του zero dating. Tι είναι αυτό το ξενόφερτο θα μου πεις τώρα, ποιοι μας τα μαθαίνουν αυτά; Το zero date είναι ένα ραντεβού πριν το ραντεβού. Έτσι για να καταλάβεις αν όντως αξίζει να πας σε ραντεβού ή όχι.
Σ’αυτού του είδους το ραντεβού γλιτώνεις το άγχος της πρώτης σας συνάντησης, αποφεύγεις μετέπειτα καταστάσεις ghosting ή gaslighting αφού έχεις ήδη βγάλει τα συμπεράσματα σου για το αν το άτομο απέναντι σου αξίζει ή όχι τον χρόνο και το ενδιαφέρον σου.
Στα zero dates παίρνεις έναν καφέ στο χέρι για να μιλήσετε, να δείτε αν έχετε κοινά ενδιαφέροντα, να δεις αν κυλά η συζήτηση και θέλεις να ξανά δεις αυτόν τον άνθρωπο για περισσότερο χρόνο. Επίσης, θα μπορούσατε να πάτε απλώς μια βόλτα για περπάτημα σ’ ένα πάρκο ή να ταϊσετε τις πάπιες. Το συμπέρασμα είναι το ίδιο: Ένα μίνι ραντεβού για να δείτε αν αξίζει να πάτε ένα κανονικό.
Σίγουρα πριν σκάσει η πρόταση για ένα zero date μπορεί να υπάρχει μια κάποια αμηχανία και για το πώς θα τεθεί απ’ τον ένα και για το πώς θα εκληφθεί απ’ τον άλλον. Ίσως κάποιοι θεωρήσουν ότι δείχνει αλαζονεία ή υπεροψία, ίσως μερικοί άλλοι νομίζουν ότι είναι παιχνίδι στρατηγικής και σίγουρα ορισμένοι θα θεωρήσουν ότι τους “ξεπετάς” κατ’ αυτό τον τρόπο. Πού και πάλι αν το καλοσκεφτούμε όλες αυτές οι εντυπώσεις είναι κι απόροια του ότι έχουμε συνδυάσει τα ραντεβού στο μυαλό μας μόνο με δείπνα, ποτά και μπαράκια. Λες και δεν μπορεί να ‘ναι ωραιότατο ένα ραντεβού στην πλατεία ή σ’ ένα παγκάκι ή για ένα βρώμικο στα όρθια.
Αν λοιπόν εσένα αυτό το σπάσιμο του στερεότυπου σε βοηθάει να νιώσεις πιο άνετα go for it! Γλιτώνεις χρόνο και πόνο: zero dating is the solution. Το ξέρεις και είναι κάτι που επιθυμείς να δοκιμάσεις αφού δεν το ψήνεις σε αυτή τη φάση της ζωής σου να μπεις στη διαδικασία να γνωρίσεις έναν άνθρωπο που ταυτόχρονα με εσένα θα είναι σε διαδικασία γνωριμίας και με άλλους ανθρώπους και θα καταλήξει σ’αυτόν που ταιριάζει περισσότερο στα θέλω του.
Είναι όμορφη η διαδικασία των ραντεβού, είναι πολύ ωραίο συναίσθημα εκείνο της αναμονής μέχρι να συναντήσεις τον άνθρωπο που κάνει την καρδιά σου να χτυπά πιο γρήγορα, η αδημονία του μηνύματος ή η προετοιμασία πριν βρεθείτε για να εντυπωσιάσεις αλλά είναι ακόμα ομορφότερο όταν ετοιμάζεσαι για ένα ραντεβού που ξέρεις ότι έχει πιθανότητες να πετύχει γιατί ήδη έχεις βρεθεί για ένα σύντομο καφεδάκι. Δοκίμασε το και μόνο κερδισμένος θα βγεις!
Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Κεχαγιά