Η Alison Spooner κι ο Dean Durrant, το 2001, απέκτησαν δύο δίδυμα κοριτσάκια- ετεροζυγωτικά δίδυμα. Δυο κορίτσια που ήταν τόσο όμοια, όμως, και τόσο διαφορετικά την ίδια στιγμή. Κι αυτό γιατί; Γιατί παρ’ όλο που ήταν δίδυμες, τα κορίτσια αυτά γεννήθηκαν με διαφορετικές φυλές. Δηλαδή, το ένα γεννήθηκε με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και ξανθά μαλλιά, ενώ το άλλο με σκούρα επιδερμίδα και σκούρα μαλλιά.
Το ότι τα δυο κορίτσια γεννήθηκαν κι έκαναν την οικογένεια να ξεχωρίζει μορφολογικά παρουσιάζοντας αυτό το φαινόμενο, δεν ήταν το σοκαριστικό- τι κι αν ήταν σπάνιο. Επτά χρόνια μετά τη γέννησή τους, το ίδιο ζευγάρι ήταν εξίσου τυχερό με το να αποκτήσει ακόμα ένα ντουέτο διδύμων κοριτσιών, ακριβώς με τα ίδια χαρακτηριστικά. Το ένα έμοιαζε κοινώς στον μπαμπά και το άλλο στη μαμά. Ο πατέρας έχει σκούρα επιδερμίδα με σκούρα μαλλιά ενώ η μητέρα λευκή επιδερμίδα με κόκκινα μαλλιά.
Πλέον, μετρώντας τέλος του 2022, το να γεννηθούν δυο παιδιά από διαφορετικές φυλές συνεχίζει να είναι κάτι σπάνιο. Γενεσιολόγοι έχουν πει πως ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να συμβεί σε μια γέννα, 1 φορά στις 500.000 φορές. Κι αυτή η οικογένεια στάθηκε τυχερή, αν το σκεφτούμε, 2 φορές στις 1.000.000 φορές. Επίσης, η πιθανότητα γέννησης διδύμων ανέρχεται σε περίπου 3% ενώ το να γεννήσει μια γυναίκα για δεύτερη φορά δίδυμα είναι μία στις 3.000!
Τώρα, όσον αφορά τα άτομα που είναι η απόδειξη του σπανίου, το μόνο σίγουρο είναι πως κάποια στιγμή στη ζωή τους θα κληθούν ν’ απαντήσουν και να εξηγήσουν πώς και τι συνέβη γενετικά, μπροστά στα έκπληκτα μάτια όσων ακούν την απάντηση «είμαστε δίδυμες». Είναι το DNA της μητέρας που αποφασίζει ν’ απελευθερώσει δυο ωάρια, αντί για ένα, τα οποία γονιμοποιούνται την ίδια στιγμή. Η περίπτωση των διδύμων που γεννούνται με χαρακτηριστικά από διαφορετικές φυλές, ωστόσο, ευθύνεται στους γονείς τους και την κληροδότηση από ανοιχτόχρωμο και σκούρο δέρμα, που είχαν οι ίδιοι στο γονιδίωμά τους. Εν ολίγοις, κάθε σπερματοζωάριο ή κάθε ωάριο το οποίο απελευθερώθηκε, διέθετε μόνο του μια τυχαία επιλογή γονιδίων είτε αποκλειστικά από τον πατέρα είτε αποκλειστικά από τη μητέρα. Συνεπώς, τώρα που λίγο παραπάνω γνωρίζουμε πώς γίνεται γενετικά να συμβεί κάτι τέτοιο και πόσες συμπτώσεις και συμπράξεις πρέπει να συμβούν την ίδια ακριβώς στιγμή, μπορούμε να καταλάβουμε λίγο περισσότερο πόσο εντυπωσιακά σπάνιο μπορεί να είναι το να γεννηθούν δυο αδέρφια διαφορετικού χρώματος που ταυτόχρονα είναι δίδυμα.
Η γέννηση ενός παιδιού είναι από μόνη της ένα θαύμα. Ένα θαύμα το οποίο συμβαίνει στο γυναικείο σώμα, κάτι που βιολογικά γίνεται τόσο φυσικά και παραμένει μυστήριο -πώς είναι δυνατόν ένας οργανισμός να παράγει έναν άλλο, έναν ολόκληρο άνθρωπο! Είναι δεδομένο πως είναι, όμως ίσως καμιά φορά μείνουμε έκπληκτοι με το τι είμαστε ικανοί να κάνουμε ως οργανισμοί. Πόσω μάλλον όταν ο δικός μας οργανισμός είναι τόσο σπάνιος συνδυαστικά μ’ έναν άλλον, που αποδίδουν κι ακόμα πιο μοναδικό αποτέλεσμα. Πόσο τυχερός μπορεί να είναι κάποιος τότε;
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου