Έχετε αναλογιστεί ποτέ πως ένα βιβλίο αποτελούσε ανέκαθεν κομμάτι της ζωής μας; Αν το καλοσκεφτείτε, κρατάει συντροφιά ακόμα και τώρα στους περισσότερους από εμάς τα βράδια πριν κοιμηθούμε, κάτι που μας έμεινε ενδεχομένως από τότε που μας διάβαζαν παραμύθια για να πέσουμε για ύπνο.
Ένα βιβλίο είναι εύκολο να χαριστεί, να δωριστεί και να δανειστεί. Είναι ικανό να μεταφέρει από γενιά σε γενιά και από άτομο σε άτομο διδάγματα που είναι χρήσιμα για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Αποτελεί σαφώς ευχάριστη, χαλαρωτική, διδακτική και εποικοδομητική ενασχόληση για κάθε ηλικία. Πόσο μάλλον για ένα παιδί που ακόμα βρίσκεται στο στάδιο όπου διαμορφώνεται η προσωπικότητά του.
Αμέτρητες γενιές έχουν μεγαλώσει με παραμύθια που έχουν χαραχτεί στη μνήμη των παιδιών και τα συνοδεύουν ενδεχομένως για όλη τους τη ζωή. Επομένως για ένα παιδί είναι σαφώς χρήσιμο και διαχρονικό το βιβλίο, από ένα παιχνίδι που μπορεί ανά πάσα στιγμή να σπάσει, να χαλάσει ή ακόμα και να χαθεί· σαφώς χρήσιμα και τα παιχνίδια, μα όχι μόνο αυτά. Γιατί λοιπόν να κολλάτε και να πέφτετε σε δίλημμα όταν πρέπει να διαλέξετε το κατάλληλο δώρο για ένα παιδί εφόσον υπάρχουν τόσα παιδικά βιβλία;
Πέρα απ’ το ότι θα γλιτώσετε χρόνο αναζητώντας το κατάλληλο δώρο, ένα βιβλίο δε θα χάσει ποτέ την αξία του και θα βρίσκει πάντοτε μια θέση στη ζωή του. Σίγουρα, εφόσον κατανοούμε ότι ο χαρακτήρας διαφέρει από άτομο σε άτομο σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορούμε να διαπιστώσουμε πως το κάθε βιβλίο έχει βαθύτερη έννοια για το παιδί και το καθένα τ’ αντιλαμβάνεται διαφορετικά.
Πρώτα απ’ όλα, μέσα από τα ίδια τα παραμύθια τού δίνεται η δυνατότητα να αποδεχτεί τα συναισθήματά του ή έστω να τα αναγνωρίσει και αργότερα μέσα από τις ιστορίες που διαδραματίζονται μπροστά του είναι πιο εύκολο να τα διαχωρίσει και να τα διαχειριστεί. Αυτό συμβαίνει γιατί αναπτύσσεται μια σχέση αναγνώστη-ήρωα αφού ταυτίζουν τον εαυτό τους με τον ήρωα και έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί εξωτερικεύει πράγματα που σε άλλες περιπτώσεις δε θα μπορούσε.
Ένα παραμύθι, από τη στιγμή που μπορεί να δημιουργήσει εικόνες μέσα στο μυαλό του, βοηθάει στην ανάπτυξη της φαντασίας του. Τα παιδιά ξεκινούν στη πορεία να χάνονται ανάμεσα στις σελίδες ενός ωραίου βιβλίου και έτσι ξεκινούν να αγαπούν τα βιβλία και το διάβασμα. Επομένως δε φροντίζεις μόνο προσωρινά για την ανάπτυξη, τη μόρφωση και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους αλλά και μελλοντικά. Άλλωστε με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια καλύτερη σχέση ανάμεσα σε αφηγητή-ακροατή.
Τέλος, σε μορφωτικό επίπεδο, η συνεχής τριβή ενός παιδιού με τα βιβλία βοηθάει στο να μαθαίνει πιο εύκολα και γρήγορα τα γράμματα που αποτελούν την αλφάβητο, να τα αναγνωρίζει και να διαβάζει αργότερα με ευκολία. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αναπτύσσεται το λεξιλόγιό του και να αποκτά οικειότητα με το διάβασμα και φυσικά να το αγαπά περισσότερο.
Τα βιβλία χτίζουν είτε με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο το χαρακτήρα μας και αυτό που εμείς οι ίδιοι είμαστε. Είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί και να αναπτύξει σωστά ερεθίσματα.
Γιατί, λοιπόν, να ξοδέψουμε χρόνο και χρήματα αγοράζοντας ένα παιχνίδι ή κάτι άλλο που είναι εφήμερο όταν μπορούμε να αγοράσουμε ένα βιβλίο αφού έχει τόσα να διδάξει από μόνο του σ’ ένα παιδί;
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Εφρεμίδη